Sedam metaka iz ljubomore: Policajac ubio devojku i sebe zbog izmišljenog momka

11.01.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Dušan Rajković (20) ubio je svoju devojku Ivanu Horvat (20) pa pucao sebi u slepoočnicu

Sedam metaka iz ljubomore: Policajac ubio devojku i sebe zbog izmišljenog momka
Copyright Profimedia

U studentkinju Pravnog fakulteta ispalio je šest hitaca od kojih je jedan završio u automobilu, a sedmim je presudio sebi.

Teška tragedija potresla je Novi Sad 11. januara 2003. Dva sata posle ponoći, u Merodićevoj ulici ispred broja 8 novosadski policajac Dušan Rajković (20) ubio je svoju devojku Ivanu Horvat (20) i potom pucao sebi u slepoočnicu. Motiv: ljubomora jer je pripadnik MUP-a bio uveren da Ivana, pored njega, ima još jednog mladića.

Tanjug/Miloš Milivojević
Rajković bio u pozorničkoj patroli

Dan pre tragedije, pričaju kolege Ivane Horvat sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Rajković je nazvao svoju devojku na mobilni telefon i tražio da izađu. Ona je to odbila uz obrazloženje da mora da uči. Tako su razgovarali desetak minuta, da bi naposletku studentkinja pristala da se nađu u subotu uveče. Tog dana bila je na svadbi, a sa momkom se našla kada je završio smenu koja je trajala do 22 sata.

Viđanje su započeli svađom. Devojka je pokušala da pobegne. Kada ju je sustigao, Rajković je u nju ispalio hice iz pištolja CZ99, a zatim je presudio i sebi, ispalivši metak u desnu slepoočnicu. Njihova veza trajala je nepunih šest meseci.

Škola u Kamenici

Rajković je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici završio u junu 2002. Odradio je pripravnički staž i zvanično postao policajac prošlog meseca, kada je i zadužio službeni pištolj. Bio je pozornik u Prvoj policijskoj stanici SUP-a Novi Sad.

- Za vreme školovanja prošao je brojne zdravstvene i psihičke kontrole i provere specijalizovanih službi MUP-a, što znači da je bio psihofizički zdrav. Šta ga je nateralo da ubije devojku i sebe, za sada nije poznato - objašnjavali su iz novosadske policije.

Zločin policajca, međutim, podigao je veliku buru u javnosti. Postavljalo se pitanje ko može da nosi službenu legitimaciju i pištolj. Na prvom mestu - ko određuje i na osnovu čega da pojedini pripadnici (ne)mogu da imaju službeno oružje.

Specijalizovane službe MUP-a

Policija se pravdala da postoje rigorozne kontrole. 

- Na radno mesto policajca u MUP-u primaju se kandidati posle završene četvorogodišnje srednje škole, ili završenog kursa za policajce. Pre prijema u školu ili na kurs, kandidati od 14 ili 18 godina se podvrgavaju detaljnim lekarskim pregledima i psiho-testovima koje rade specijalizovane službe u Beogradu i koji su veoma rigorozni - navodili su ih MUP-a.

Naglašavali su i da za tokom redovne nastave u školi postoji specijalna služba koja svakodnevno prati zdravstveno i psihičko stanje učenika. Ostalo je da policija mora da izvuče pouku iz ovog tragičnog događaja i da sugeriše psiholozima koji rade sa budućim policajcima da obrate pažnju na emotivne probleme te dece.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike