Završeno suđenje za ubistvo navijača Crvene zvezde: Presuda 12. decembra

28.11.2023

22:00

0

Tužilaštvo traži da se trojici optuženih izreknu maksimalne kazne, a njihovi branioci da se oslobode krivice

Završeno suđenje za ubistvo navijača Crvene zvezde: Presuda 12. decembra
Borivoje Simović - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

U Višem sudu u Beogradu, iznošenjem završnih reči, okončano je suđenje Igoru Vreviću, Aleksandru Nikoliću i Milošu Mišljenu, optuženima za nasičničko ponašanje, posedovanje i korišćenje vatrenog oružja za koje nemaju dozvolu i teško ubistvo navijača Crvene zvezde Borivoja Simovića 25. juna 2020. godine. Presuda će biti izrečena 12. decembra.

Zločin se, kako se navodi u optužnici, dogodio nešto posle 22 sata u parku na Senjaku, kada su trojica optuženih u pravcu Simovića, ispalili više hitaca, od kojih ga je pogodio jedan. Nažalost, on je preminuo u bolnici.

Tužilaštvo je u završnoj reči istaklo da je optužnica u potpunosti dokazana, da je kritične večeri ispaljeno 13 hitaca, od kojih je jedan bio smrtonosan za Simovića.

- Zahtevamo da sud oglasi krivim sve optužene i izrekne im maksimalne kazne zatvora - istakla je zamenik VJT.

Advokat oštećene porodice, Borivoje Borović smatra da je Simović upao u klasičnu sačekušu i da nema govora o tome da su optuženi pucali u vazduh, ili da je stradao od rikošetiranog metka.

- U ovom slučaju manjkav je nalaz balističara, kao i psihijatara i zato nemam poverenja da će sudsko veće doneti ispravnu presudu - naveo je Borović.

S druge strane, odbrana optuženih tvrdi suprotno - da je optužnica neutemeljena, istraga "traljavo" vođena, da i u dokaznom postupku ima niz propusta. Advokati odbrane negiraju da su trojica optuženih sa umišljajem počinila teško ubistvo.

- Ovde nema govora o ubistvu, a kamoli o teškom i sa umišljajem - rekao je Vrevićev advokat Branislav Bogdanović. - Reč je o čistoj nužnoj odbrani, počinjenoj u afektu.

Sličnog mišljenja bio je i advokat Aleksandra Nikolića.

- Za smrt Simovića ovi momci ovde nisu krivi - objašnjavao je advokat Dalibor Katančević. - Da, bila je sačekuša, ali za njih. Borivoje je prvi pucao, a ovi momci su samo uzvratili. Pucali su u vazduh i on je stradao od rikošetiranog metka. Uostalom, i Đorđe Antić, koji je u ovom predmetu optužen zbog oružja, koje mu je kritične večeri u parku dao baš Simović, kazao je kako ga je čuo da je rekao da će "pokazati nekim ljudima ko je on".

Advokat Ivan Bajazit smatra da optuženi Mišljen treba da bude oslobođen krivice, jer ne postoji ni jedan dokaz protiv njega.

Njegov kolega, advokat Vladimir Gajić, koji zastupa Đorđa Antića, optuženog u ovom slučaju za posedovanje oružja, rekao je:

- Oružje za koje se moj klijent tereti, dao mu je u ruke baš Simović kritične večeri. Antić je optužen, a mogao je biti žrtva da nije srećom, sutradan otišao u policiju i sve prijavio.

U svojim završnim rečima, svi optuženi izjavili su da se pridružuju rečima svojim branilaca. Ipak, samo je Vrević izjavio da se kaje što se sve ovo dogodilo i da mu je iskreno žao što je Simović stradao.

Optuženi Đorđe Antić, rekao je da je Simović za njega bio autoritet i da je zbog toga uzeo oružje od njega.

- Nikad se ne bi saznalo, da sam nisam sve prijavio, da sam uopšte bio tamo te večeri. Molim sud da sve uzme u obzir, da sam bio klinac, neosuđivan sam. Ozbiljan sam, studiram Pravni fakultet, ostala su mi još dva ispita i molim Vas da me oslobodite - rekao je Antić.

Marina Simović Pavlović, sestra ubijenog Simovića, pridružila se krivičnom gonjenju optuženih ističući da oni u sudnici uporno gledaju prisutne članove oštećene porodice, "smeju se i nemaju kajanja".

Po završetku pretresa, na izlasku iz Palate pravde, došlo je do incidenta između članova Simovićeve rodbine i optuženog Đorđa Antića. "Pale" su i određene pretnje optuženom, pa je morala da reaguje sudska straža.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike