Odbrana traži da suđenje za "Ribnikar" bude javno: Hoće da se iskazi maloletnika samo pročitaju

13.10.2023

13:14

0

Advokat Borivoje Borović je naglasio da će na početku suđenja zahtevati da ovaj postupak bude transparentan

Odbrana traži da suđenje za "Ribnikar" bude javno: Hoće da se iskazi maloletnika samo pročitaju
Advokati Borivoje i Irina Borović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Vladimiru i Miljani Kecmanović, roditeljima Koste K. (13), koji je 3. maja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", sudiće se u Višem sudu u Beogradu, a Borivoje Borović, branilac oca maloletnog ubice, danas je naglasio da će insistirati na tome da suđenje bude javno.

Borović je, na konferenciji za medije, naveo da će na početku suđenja zahtevati da postupak bude javan, transparentan i da se sazna istina koja je iza tragedije i smrti deset osoba. Dodao je i da će insistirati na tome da se iskazi maloletnih oštećenih samo pročitaju, a ne da se pozivaju da svedoče u sudnici.

24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia/Tanjug/AP
Ilustracija

Branilac Irina Borović, tokom postupka, insistiraće na tome da se utvrdi da li je DNK majke Miljane Kecmanović nađen na čauri metka, kako se to i navodi u optužnici. Podsetila je i da je jednom prilikom rekla da nije otac učio K. K. da puca i prvi ga doveo u kontakt sa oružjem, i istakla da je to činio instruktor i vlasnik streljane.

Vladimir Kecmanović je, po optužnici, godinu dana pre tragedije u "Ribnikaru" obučavao sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i municijom, kao i da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi. Učio ga je da puni okvir, ali i kako da stoji i diše prilikom pucanja.

Otac ga je u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting" i jednom u Etno-selo "Gostoljublje" u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina.

Sumnja se da je Kecmanović postupio suprotno Zakonu o oružju i municiji i Pravilniku o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je oružje sa šest okvira i municijom, umesto u metalnom sefu sa ključem, u dva plastična kofera za prenos oružja.

Koferi su bili u rancu crne boje. Oružje i okviri bili su upakovani u plastični kofer sa katancem i šifrom, a municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

Printscreen/Youtube/doctor's office/24sedam
Vladimir Kecmanović i K. K.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da uzme dva pištolja, za koja ga je obučavao da puca u streljani, i to "češka zbrojevka" i "ruger", za čije nabavljanje i držanje je ima odobrenje nadležnog organa.

Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja 1. maja, kada je napunio šest okvira sa municijom za pištolje sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo u školu. U školi je ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, a ranio još petoro dece i nastavnicu istorije. Jedna devojčica kasnije je podlegla povredama, pa se broj žrtava popeo na 10.

Neposredno je optužena i majka dečaka Miljana Kecmanović zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija. Zbog davanja lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Tužilaštvo je tražilo da se Vladimiru Kecmanoviću izrekne maksimalna zatvorska kazna od 12 godina, a Miljani kazna od dve godine i šest meseci zatvora. Za predsednika streljačkog kluba "Partizan" Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložene su kazne od po tri godine zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike