Ovo su tajne prepiske grupe Velje Nevolje: Kočin sin odneo ključne naredbe "Soprana"!

23.11.2023

20:45

0

"Do poslednje kapi ćemo da ih cedimo, kupićemo i brener i nova klešta", jedna od poruka na "Skaju" klana

Ovo su tajne prepiske grupe Velje Nevolje: Kočin sin odneo ključne naredbe "Soprana"!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Tanjug/MUP E-Stock

Svedočenjem Ilije Kovačevića sutra bi trebalo da se nastavi suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovoj organizovanoj kriminalnoj grupi. On je trebalo da svedoči danas, ali je, zbog smrtnog slučaja u porodici jednog od članova krivičnog veća, suđenje odloženo.

Kovačević je saslušan kao svedok i tokom istrage protiv zloglasnog klana i tada je priznao da poznaje svedoka okrivljenog Srđana Lalića, kao i vođe klana Belivuka i Miljkovića. Tvrdio je da ih je video samo nekoliko puta u životu i da nije znao čime se bave. Izjavio je da ih je upoznao kada je došao da organizuje prostor za igranje video-igrica na stadionu Partizan, a da je onda počeo da im prodaje telefone sa "Skaj" aplikacijom.

- Telefone sam im prodavao za 600 do 1.000 evra, ostavljao sam ih uglavnom u jednom restoranu blizu moje kuće. Nisam se često viđao sa njima, poznavao sam ih kraće od godinu dana - rekao je u istrazi Kovačević.

On je naveo da Miljković i Belivuk nisu imali posebne zahteve vezano za "Skaj", već da je za njih kao i za sve klijente, važilo pravilo da im ugasi telefon ako im se nešto desi.

- Rekli su, ako im se nešto desi, ako budu privedeni, da "spržim" aparate. Kada sam iz medija saznao da su uhapšeni, otišao sam na portal za "Skaj", kliknuo iksiće na njihove naloge i telefoni su se vratili na fabrička podešavanja, odnosno sve u telefonima je obrisano - priznao je na saslušanju u tužilaštvu da je jednim klikom ugasio i obrisao sve što se nalazilo u kriptovanim telefonima vođa klana.

"Ima žive da ih grizem i žvaćem meso"

Upravo se o Kovačeviću vodila polemika u sudnici između Belivuka i Miljkovića s jedne, i svedoka okrivljenog Srđana Lalića s druge strane. Lalić je ispričao da je on bio glavni za "Skaj", a da je Kovačević bio njegov saradnik za Beograd.

Kodna imena

Aplikaciju "Skaj" su koristili pod kodnim imenima: Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri

A šta je to zapravo "spržio" Kovačević? Stravična prepiska vodila se na "Skaju" između Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih saradnika. Veljko Belivuk, koji je optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je ubila najmanje sedmoro ljudi, toliko je želeo da vidi mrtve Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca da je svojim saradnicima preko tajne aplikacije "Skaj" poslao poruku "da će žive da ih žvaće".

ATA Images/Pixabay/Printskrin
Ilustracija

U presretnutoj komunikaciji istažitelji su otkrili da su Belivuk i Miljković pripremali likvidaciju Vukićevića, čiji je nadimak na "Skaju" bio Sven, i Šarca, koji je bio Dilindžer, jer su sumnjali da im rade o glavi, da ih prate i pripremaju njihovo ubistvo za "škaljarski klan". Belivukova grupa, da podsetimo, bila je bliska "kavčanima".

U komunikaciji koja je presretnuta 8. avgusta 2020. pripadnici grupe se organizuju da naprave "kontrapratnju" da bi utvrdili ko prati i s prozora jedne zgrade u blizini stadiona Partizan, na kom su imali svoje prostorije, motri na njih.

Belivuk: Oni sem špijuniranja nisu nikada ništa uradili, pi*ketine male.

Miljković: Pa to i sada i dalje rade, klošari.

Miloš Budimir: Samo da vas zamolim da ako uhvatimo nekoga od ove dvojice, da im objasnimo do kraja šta je muka.

Miljković: Naravno, do poslednje kapi ćemo da ih cedimo.

Miloš Budimir: Kupićemo i brener i nova klešta i sve što treba! Pa ako treba i pet dana da budemo tamo.

Belivuk: Dajem reč da će proći torturu kao niko do sada. Ovaj kad je rekao šta nas je zanimalo, izgubio sam volju za mučenjem. Svena i Dilindžera ću sa užitkom, štaviše, ima žive da ih grizem i žvaćem meso!

Miljković: Sven nam je najbitniji, brate.

"Nema tela, nema dela"

Krajem 2020. godine, dva meseca pre hapšenja, Miljković ostalim članovima grupe šalje poruku sledeće sadržine:

"Nema tela, nema dela".

24sedam/Goran Sivački/MUP Estock
Veljko Belivuk i Marko Miljković

Na to se nadovezao Bojan Hrvatin rečima:

"Brate, ako nađu nešto pitanje je koliko je to validno na sudu, koliko je čist uzorak, jer brate uvek je čišćeno. Nema tela brate. Brate to je najbitnije. Ma šta mogu brate, nema tela, niko ne priznaje, šta da dokažu. Ako je dobro očišćeno to je adut više, brate moj. I mnogo vremena je prošlo od dela do padanja brate".

Bojan Hrvatin je posle hapšenja sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, sklopio sporazum o statusu okrivljenog svedoka.

U optužnici se navode i poruke koje su okrivljeni razmenjivali i pre ubistava. U pojedinim, okrivljeni jedni drugima žele sreću pre nego što se upuste u izvršenje monstruoznih krivičnih dela.

Pa tako, pre nego što su presreli automobil žrtve Nikole Mitića, u čet grupi, okrivljeni su razmenjivali sledeće poruke:

Marko Miljković: Krećemo.

Miloš Budimir: Ajde braćo, neka nam je sretno.

Veljko Belivuk: Da se slomi noga, što se kaže. Pišite samo ako nešto treba.

"Umorni smo, prljavi, smrdimo"

Ovo su samo neke od presretnutih poruka na "Skaju".

"Je li, brate, ništa mi draže nema nego što smo Lazu odrali, znači, brate, ja ne mogu da ti opišem. Vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa, odrali smo Zeta i evo ga Kapetan, i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači, burazeru, četvorka danas, ubili smo ih, i to sve ključni", navodno je glasovna poruka koju je Miljković prosledio ostalim članovima grupe u aplikaciji "Skaj".

Profimedia/YouTube
Dan koji su na "Skaju" slavili kao pobedu

Iz presretnute komunikacije se dalje čuje da je Hodžić, koji je likvidiran u kući strave u Danilovgradu, kao i Lazar Vukićević u Ritopeku, imao pištolj, ali i detalji mučenja koje su međusobno razmenili.

"Brate, Zemo i Hel i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao Kasap, Kratos je hvato Zeta, Hel je hvatao M. To što je Kasap imao utoku i potego, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako. Brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili da sami bez obzira šta se vi rekli za grupu, ako se vidi i potegne, odmah se puca. Brate, to nema šta da se pravdamo", navodno je poruka koju je poslao Belivuk i opisao i uloge Marka Miljkovića Kratosa i Nebojše Jankovića Hela.

U 19:48 sati Miloš Budimir je poslao poruku da je Vukićević imao "prangiju" i da je pokušao da puca kada je shvatio da je prevaren i da u kući strave u koju je došao nema vezanog Belivuka, kog će on da "odere". Budimir ih obaveštava da su ga zato odmah pretukli, a Miljković im odgovara "bravo, braćo".

Nepuna dva sata kasnije preko ove aplikacije javlja  se i Belivuk:

"Samo da vas pozdravim puno, braćo, da se zahvalim svima, bez.. ne znam kako se izgovara to. Prenesite nam utiske, molim vas, znači dajte nam malo da nahranimo ego, umorni smo, prljavi smo, smrdimo, znači haos. Evo, braćo, još smo u čizmama, brate znači haos, pričajte malo molim vas" izgovara Belivuk i zahvaljuje se svih članovima kriminalne grupe uz reči "ovo je veliki dan za sve".

"Nema brate za šta hvala, hvala bogu milome da je sve prošlo kako treba", odgovara mu Budimir nekoliko minuta kasnije.

"Danas je ovo pobeda, da pamtimo datum", kaže Miljković.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike