Programeri iz pakla: Bacili tastaturu, pa kasapili Nou, Pukija, Ljepoju...

26.07.2023

20:45

0

Ognjen Dabetić, Srđan Lalić i Nebojša Stojiljković počinili stravične zločine

Programeri iz pakla: Bacili tastaturu, pa kasapili Nou, Pukija, Ljepoju...
Ognjen Dabetić, Srđan Lalić i Nebojša Stojiljković programiranje zamenili ubistvima - Copyright Privatna arhiva Printscreen Profimedia

U Srbiji je sve više onih koji su se školovali za IT sektor i postali programeri ili kompjuterski stručnjaci, ali su se ubrzo mašili satare, sekire ili pištolja i pretvorili u hladnokrvne ubice. Jedan od takvih je i Ognjen Dabetić (33), koji je osumnjičen za ubistvo Noe Milivojev (18), a koji u svom vlasništvu poseduje nekoliko firmi, od kojih su čak tri za programiranje. Završio je za elektrotehničara telekomunikacija i ima vrlo dobra finansijska primanja.

Dabetić je, bez obzira na to, poznat kao nasilnik u policijskim krugovima, a navodno se jedno vreme lečio i u klinici "Laza Lazarević". Priča se da je maletretirao devojke sa kojima je bio u vezi. Pre nego što je upoznao Nou sa kojom je bio zajedno gotovo godinu dana, imao je navodno  kratkotrajne afere, a koristio je i usluge prostitutki.

Operativna saznanja policije ukazuju da je Dabetić brutalno ubio Nou Milivojev, a potom isekao delove njenog tela i bacio ih u kante i kese, a zatim kiselinom pokušao da ih uništi.

U nizu "krvavih" IT stručnjaka je i Srđan Lalić (38), svedok okrivljeni protiv Veljka Belivuka, i njegove kriminalne grupe, koji je pre nagodbe sa tužilaštvom bio peti po hijerarhji u zloglasnom klanu.

Pokajnik Lalić,, koji je na jednoj od najjezivijih fotografija koje su načinili pripadnici klana tokom brutalnih mučenja žrtava u klanici u Ritopeku, bio je fakultetski obrazovan IT stručnjak pre nego što je postao Belivukov vojnik.

Nasmejani Veljin koljač

Srđan se dovodi u vezu sa najmanje tri surove likvidacije. Na fotografiji koja se kasnije pojavila u medijima vide se on i Belivuk kako sa širokim osmehom i crnim hirurškim rukavicama poziraju pored u tom momentu još živog, ali vezanog i mučenog mladića, koga su kasnije ubili.

Pretukli Mariju Karan i Natašu Bekvalac

Na glumicu Mariju Karan fizički je nasrnuo dečko V. B, inače IT stručnjak, posle žestoke svađe koja se desila juče ujutru u 4.05 u Francuskoj ulicu u centru Beograda. V. B. je glumici udario šamar u desni obraz, a ona je potom uzela tegove i protivpožarni aparat i razbila zadnje staklo na njegovom "poršeu". Ona je zbog povreda prevezena u Urgentni centar.

Pevačica Nataša Bekvalac u noći između 13. i 14.aprila 2018. godine pretukao je njen tadašnji suprug Luka Lazuikić, inače IT stručnjak. Ona je pomoć morala da potraži u Urgentnom centru u Beogradu.

U početku se verovalo da je Lalićeva uloga bila samo da obezbeđuje telefone sa aplikacijom "Skaj" za šifrovanu komunikaciju, registruje hosting i pere novac, jer je trgovao bitkoinima. Istražitelji su ostali u ćudu kad su shvatili da stručnjak za kompjutere sa zadovoljstvom drži glavu izmučene žrtve.

Printscreen
Nasmejani Veljko Belivuk i Srđan Lalić

Posle hapšenja Lalić je izjavio da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet. Nije iznosio odbranu, ali je rekao da mesečno od bitkoina zarađuje oko 1.300 evra i da nema nikakve veze sa zločinima.

Mada je pokušao da se predstavi kao stručnjak za računare, posle prikupljanja dokaza, on je povezan sa surovim ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje. Sva trojica, da podsetimo, nestala su, a poslednji put su živi viđeni u kući u Ritopeku.

YouTube/Profimedia/Pink
Srđan Lalić mesečno od bitkoina zarađivao 1.300 evra

U vikendici koju su pripadnici Belivukove grupe koristili za mučenja i likvidacije otetih, nastale su i fotografije na kojima Lalić i Belivuk poziraju uz muškarca koji je prethodno surovo maltretiran. Na ostalim slikama nađenim u telefonima optuženih, a koje su oni razmenjivali putem aplikacije "Ska", vide se odsečene glave i stopala, kao i noževi zabodeni u leđa žrtve.

Lalić je, da podsetimo, uhapšen u stanu u prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa nađeni sat "roleks", brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok su ispred vrata i na terasi stana stajale mnogobrojne kamere za video-nadzor. U međuvrmenu je sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana.

Masakr u Ruzveltovoj

Javnost je bila šokirana kad je 12. marta 2018. godine, oko 11 časova, Nebojša Stojiljković, diplomac beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, gde je stekao zvanje softverskog inženjera. ušao sa pištoljem u zgradu u Ruzveltovoj ulici broj 55 i u svoje bivše kolege iz firme "Privredni savetnik informacione tehnologije" ispalio kišu metaka.

On je upao na sastanak koji je bio u toku i na bivše saradnike ispalio najmanje pet hitaca. Jedan od njih pogodio je u glavu i ubio Branka Kanjevca (31), a teško ranio inženjera Marka Filipovića (36), koga je metak pogodio u rame.

Printscreen
Nebojša Stojiljković

Od metaka se spasao jedino Igor Radenković, koji je skočio kroz prozor kancelarije, ne bi li pobegao od podivljalog Stojiljkovića.

Drama tu nije završena. Stojiljković je posle krvavog pohoda otišao u svoj stan u ulici Vojvode Savatija, blizu Ruzveltove, gde je izazvao požar sa namerom da presudi sebi. Nije poznato da li je pokušao da se raznese bombom ili mu je eksplodirala plinska boca, ali stanari zgrade prijavili su plamen, a Hitna pomoć izvukla je Stojiljkovića, koji je u teškom stanju prevezen u Urgentni centar, gde je posle par dana preminuo.

Motiv krvavog pira bio je navodno otkaz koji je Stjiljković nedavno dobio. Umesto na razgovor za novi posao u jednoj od mnogobrojnih IT kompanija koje bi ga možda dočekale raširenih ruku, programer je otišao na ulicu po pištolj, a onda u firmu po osvetu.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike