Poslednji obračun u Ofenbahu: Kralj diskoteka "overen" ispred "Madone", osuđen i Aca Lukas (FOTO)

23.11.2023

08:00

1

Autor: 24sedam

Miljan Grujičić (33), vlasnik diskoteke "Madona", ubijen je u sačekuši u Nemačkoj, a ubica nikada nije uhapšen

Poslednji obračun u Ofenbahu: Kralj diskoteka "overen" ispred "Madone", osuđen i Aca Lukas (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović ATAimages/A.A. Printscreen/Youtube/TV Prva/Rudar7

Miljan Grujičić (33), vlasnik restorana diskoteke "Madona" u nemačkom gradu Ofenbahu, ubijen je 23. novembra 2002. Dok je izlazio iz "mercedesa 500Cl", parkiranog u dvorištu zgrade gde je diskoteka, i dalje nepoznati napadač ispalio je u njega nekoliko hitaca iz pištolja.

Javni tužilac u Ofenbahu Aleksander Staleker prisustvovao je uviđaju zbog sumnje gradskih vlasti da je u pitanju obračun članova lokalne jugomafije. Narednog dana, oko podne, izbio je požar u jugoslovenskom restoranu u ulici Klaftštrase. Nepoznati počinilac polio je šank benzinom i zapalio ga. Vatrogasna ekipa sprečila je da se požar proširi.

Printscreen / Youtube / EUROPOL
Ubistvo do danas nije rasveljeno

 

Diskoteka "Madona" je godinama bilo najpoznatije sastajalište Srba, Crnogoraca, Bosanaca i Hrvata u Ofenbahu, a Grujičić, rodom iz Nikšića, imao je odlične veze sa ljudima sa domaće estrade. U njegovoj diskoteci gostovale su sve zvezde YU muzike.

Ostavio "ferari", pa uzeo "mercerdes"

Policija je sigurna da je ubica pratio Grujičića koji je tog dana sa prijateljima bio u Frankfurtu. Uveče je otišao kući, gde je ostavio "ferari", a zatim "mercedesom" krenuo u diskoteku. 

Motiv zločina nikada nije otkriven. Grujičić je pre toga imao probleme sa zakonom, ali se potom primirio, uspešno je poslovao, oženio se... U Nemačkoj je bio 15 godina, a došao je posle sukoba u Nikšiću, kada su dvojica mladića ubijena.

Po dolasku u Nemačku, Grujičić je radio kao izbacivač u diskoteci. Zatim je otvorio kafanu, a potom sa ortakom i diskoteku "Madona", koja je bila najposećenija u pokrajini Hesen.

Ubistvo Miljana Grujičića snažno je odjeknulo u estradnim krugovima.

Uspon u šou -biznisu

Od izbacivaca u diskotekama, preko malog lokala, dogurao je do prestižne “Madone”, koja je bila jedno od omiljenih mesta za gostovanja naših pevača, kako narodne, tako i zabavne muzike.

Nikome od njih nije smetala Miljanova reputacija žestokog momka, koja ga je pratila još od žestokog vatrenog okršaja u Nikšiću. Od tada nije dolazio u Jugoslaviju, a uspeo je da legalizuje dokumenta, kako bi posetio roditelje i sestre u Crnoj Gori.

- Družila sam se godinama sa Miljanom i njegovom sestrom iz Budve. Niko još ne može da veruje da je ubijen. Nije mi jasno ko je mogao da uradi nešto tako monstruozno. Bio je sposoban čovek, drugarčina. Nije dao na sebe, ali nije nikog dirao - pričala je svojevremeno Goga Sekulić, koja je imala zakazan nastup u “Madoni” koji je otkazan zbog zločina.

ATAImages/G. G.
Goga Sekulić

Grujičić je prijateljima u trenucima dobrog raspoloženja voleo da pokazuje fotografije sa članicama tada aktuelne grupe “Models”. 

- Svaki put kada smo gostovale u “Madoni” bile smo fenomenalno dočekane. Nastupale smo i u još jednoj njegovoj diskoteci - navodila je Nevena, koja je bila u “Modelsicama”.

Aca Lukas u zatvoru, ubijen i drugi gazda

O Grujičiću je svedočila i pevačica Marina Živković:

- Miljan je bio fenomenalan čovek, a pre svega dobar domaćin. Prava lafčina i drug.

A onda, veliki Grujičićev prijatelj, pevač Aleksandar Vuksanović - Aca Lukas, osuđen je aprila 2003. na četiri meseca zatvora jer je u kući na Bežanijskoj kosi neovlašćeno držao pištolj "CZ M70" sa pet metaka. 

Printscreen Youtube/ AcaLukas
Aca Lukas

- Nabavio sam pištolj iz straha, jer mi je u Nemačkoj ubijen prijatelj Miljan Grujičić. Pošto sam mu dao dve čitulje u novinama na celoj strani, počele su anonimne pretnje. Tada sam zamolio kuma da mi nabavi pištolj - kazao je Lukas.

Devet godina posle ubistva, pala je i druga žrtva iz "Madone". Njegov ortak u poslu, Plje­vlja­k Slavo­lju­b Mi­ja­to­vić, ubijen je 2. avgusta 2011. Njegovo telo je pronađeno po­red se­o­skog pu­ta u Ku­lja­čama kod Pr­žna, gde je živeo. Po­sto­ja­la su policijska sa­zna­nja da je li­kvi­da­cija na­ru­če­na iz Ne­mač­ke. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike