Likvidacija na Vračaru: Bivša "crvena beretka" i njegov prijatelj izrešetali ga iz "heklera", pa "overili" sa dva hica u glavu!

11.12.2023

08:00

2

Stefan Blagojević osuđen je na 16 godina zatvora, a Predrag Ratković na 20 godina za ubistvo Vladimira Bjelanovića

Likvidacija na Vračaru: Bivša "crvena beretka" i njegov prijatelj izrešetali ga iz "heklera",  pa "overili" sa dva hica u glavu!
Vladimir Bjelanović žrtva Predraga Ratkovića bivšeg pripadnika JSO i njegovog prijatelja - Copyright Printscreen/Facebook/predrag Ratkovic/Youtube/Googlemap

Vladimir Bjelanović iz Beograda likvidiran je pre tačno osam godina u "sačekuši" u Mileševskoj ulici na beogradskom Vračaru. Njegova devojka Tijana M., pukom srećom, nije povređena u krvavom obračunu. Ubica koji je na žrtvu iz „heklera“ ispalio više od 30 metaka i na kraju ga "overio" u glavu pobegao je crnim "fijatom“.

Stefan Blagojević kasnije je optužen je da je sa Predragom Ratkovićem, bivšim pripadnikom Jedinice za specijalne operacije, ubio Vladimira Bjelanovića. Ratković je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 godina, dok je Blagojeviću izrečena jedinstvena kazna od 20 godina robije. Apelacioni sud, da podsetimo, ukinuo je krajem 2018. godine presudu kojom su Predrag Ratković i Stefan Blagojević bili osuđeni na po 30 godina zatvora za likvidaciju Bjelanovića.

Profimedia/Printscreen/YouTube/novosti
Vladimir Bjelanović ubistvo: Ilustracija

Napad se dogodio 9. decembra 2015. godine oko 10 časova u centru Beograda, naočigled mnogobrojnih prolaznika, u blizini škole, vrtića, parka, dečjeg pozorišta „Puž“ i policijske stanice Vračar. U pucnjavi je oštećeno čak deset parkiranih automobila.

Blagojević je, prema navodima optužnice, sedeo na klupi u parku, dok je Ratković stajao na parkingu s oružjem u rukama. Čekali su da Bjelanović izađe iz zgrade u kojoj je stanovao sa devojkom. Bjelanović i njegova devojka Tijana M. ušli su u automobil.

Blagojević je tada, kako se navodi u optiužnici, pucao iz pištolja u vozilo. Bjelanović je potom istrčao i pokušao da pobegne. Za njim je, kako se navodi, potrčao Ratković i pucao iz „heklera“. Žrtva je pala na trotoar, a Blagojević ga je "overio" sa dva hica u glavu.

"Pao" u Zvorniku

Stefan Blagojević iz Beograda uhapšen je četiri dana kasnije u Zvorniku u Republici Srpskoj. "Lisice" na ruke stavljene su mu u jednom stanu u centru grada, u kom je bila i njegova devojka, čiji identitet nije saopšten. On je uhapšen u akciji policije RS, koja je sarađivala sa MUP Srbije.

"Ponekad gazda, ponekad sluga"

Vladimir Bjelanović sahranjen je na Novom bežanijskom groblju. U povorci tuge, slomljeni od bola i očiju punih suza, na večni počinak Vladimira su ispratili majka Zaga, brat Budimir, devojka Tijana, rodbina i mnogobrojni prijatelji. Brat Vuk od Vladimira se oprostio i u čitulji rečima: „Ponekad gazda, ponekad sluga, kao i reči naše pesme, pamtićemo te i voleti zauvek!“

Kriminalistička policija RS, naime, došla je do saznanja da se Blagojević krije na području Republike Srpske i osumnjičeni je ubrzo lociran i uhapšen u Zvorniku. Utvrđeno je da je posle zločina u Beogradu prešao granicu pomoću falsifikovanog BiH pasoša na ime Drago Crnomarković, preneli su mediji.

Printscreen/YouTube/novosti
Vladimir Bjelanović i njegova devojka izlaze iz ulaza zgrade u Mileševskoj ulici

Blagojević je posle hapšenja predat Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a kasnije je izručen Srbiji.

Vladimir je živeo sa devojkom Tijanom M. u njenom stanu u Mileševskoj ulici. Neposredno pre napada njih dvoje su izašli iz zgrade i krenuli ka svom "reno meganu“. Tijana je sela na mesto suvozača. Vladimir je krenuo da sedne u automobil i tada se napad dogodio.

Ljudi su bežali u panici, neki su zalegli na beton i sakrivali se iza vozila, pričali su očevici. Protiv Bjelanovića je bilo podneto više od 30 krivičnih prijava zbog krađa, razbojništava, krađa vozila. U poslednje vreme bavio se prodajom vozila.

Evidentiran kao plaćeni ubica

Već u prvim satima istrage policija je uspela da identifikuje jednog osumnjičenog Predraga Ratkovića, koji je ubrzo uhapšen u svom stanu na Voždovcu.

Printscreen/Facebook/predrag Ratkovic
Predrag Ratković

Ratković je poznat policiji odranije, a evidentiran je kao plaćeni ubica i bivši pripadnik JSO. Policija je utvrdila da je Ratković dobio novac i za likvidaciju Bjelanovića. Bivša "crvena beretka" Ratković je već služio zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva koje se pre nekoliko godina dogodilo u Beogradu.

"Mene je i Bog zaboravio"

Blagojević i Ratković su u sudnici početkom prošle godine tražili da im se ukine pritvor, ali je sud to odbio.

- Mene je i Bog zaboravio. Imao sam 25 godina kada sam uhapšen. Samo sam osedeo. Nemam gde da bežim, ja sam nevin covek. Nikom se ne žalim. Ja sam u zatvoru kao neki guru, koji tamo podiže ljude - rekao je Stefan Blagojević.

U prvom momentu pominjjalo se da je Vladimir Bjelanović usmrćen jer se zamerio pripadniku jednog beogradskog kriminalnog klana u poslu sa drogom. Za likvidaciju su angažovani bivši osuđenik Stefan Blagojević i Predrag Ratković, a za taj "posao" plaćeno im je 50.000 evra.

Posle hapšenja Predraga Ratkovića na njegovom Fejsbuk profilu oglasili su se prijatelji, koji su mu, uprkos svemu, pružili podršku. "Užičani su uz tebe", "Ne daj, se brate", "Niko ti ne može ništa sa takvim stavom i duhom", "Peđa je brat i ljudina", samo su neki od komentara na Ratkovićevom zidu. Iako su prijatelji stali uz njega, veliki broj virtuelnih drugara ipak je odlučio da ga izbriše iz liste prijatelja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike