Supružnike usmrtili, uvili u ćebe i zapalili na deponiji: Ubica sebi u zatvoru rasporio stomak!

16.11.2023

08:00

0

Golub Mijailović, koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo Spase i Zorke Đerić, presudio je sebi u zatvoru

Supružnike usmrtili, uvili u ćebe i zapalili na deponiji: Ubica sebi u zatvoru rasporio stomak!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Supružnici Spasa i Zorka Đerić, inače izbeglice, ubijeni su 15. novembra 2001. godine i bačeni na gradsku deponiju u Valjevu, a zatim zapaljeni. Za svirepo ubistvo bračnog para, u maju 2002. godine, osuđeni su Golub Mijailović na 40 godina zatvora i R. P. iz Banjana kod Uba na 15 godina robije. Golub je 2021. godine presudio sebi u zatvoru Padinska Skela tokom izdržavanja kazne.

Supružnici Đerić su se kao izbeglice nastanili u Valjevu. Spase je rođen u Mihaljevcu kod Korenice, a Zorka u Cujić Krčevini kod Korenice.

Đerići su u Valjevo došli 1995. godine, posle hrvatske akcije nazvane "Oluja". Nisu imali dece, a ovde su, kao snalažljivi i preduzimljivi ljudi najpre držali pržionicu kafe, a potom trgovali voćem i povrćem na staroj zelenoj pijaci.

Stravično ubistvo supružnika otkriveno je kada su radnici JKP "Vidrak" dovezli kamion sa smećem na deponiju i primetili požar. Dok su pokušavali da ugase plamen, naišli su na stravičan prizor. Pred njihovim očima, gorelo je dvoje ljudi, uvijenih u ćebad. Stručnjaci iz Instituta za sudsku medicinu utvrdili su da je ubistvo počinjeno istog dana kada su tela otkrili radnici komunalnog preduzeća.

Opis i fotografije ubijenih sutradan su objavljeni na programima lokalnih medija i uz pomoć građana, inspektori su utvrdili identitet žrtava.

Ubice se presvukle

U jednom od valjevskih prigradskih naselja, Goriću, u Prikelmajerovoj ulici, otkrivena je kuću u kojoj je počinjen jeziv zločin, a žrtve su automobilom prebačene do gradske deponije. Spase je, kako je pokazala istraga, ubijen sekirom u manjoj od dve kuće, koje su Đerići iznajmili. Bilo je tragova krvi, ali kuća nije ispreturana. Zorka je, kako je utvrđeno, zaklana kuhinjskim nožem, u većoj kući.

Policija je pronašla krvav nož, Zorkinu klompu, ali i stvari za koje se pretpostavljalo da ih je ubica, ili jedan od njih, presvukao posle povratka s gradske deponije. Gumene čizme, majica i odelo bili su spakovani u putnu torbu i sakriveni pod krevet.

Monstruozno ubistvo supružnika Đerić uznemirilo je stanovnike grada na Kolubari. U istragu su uključeni i inspektori za krvne delikte iz Beograda. Manje tragova bilo je u kući u kojoj je nađena Zorka, koja je usmrćena nožem. Njoj je na vratu presečen krvni sud. U kući, u kojoj je, najverovatnije sekirom, ubijen Spase, tragovi su ukazivali na žestok otpor kršnog Ličanina koga su ubice ili iznenadile ili ih je poznavao.

Profimedia
Ilustracija

Na vest o zločinu, iz Bačke Palanke u Gorić je stigao Proka Đerić, otac ubijenog Spase. Govorio je isprekidano. Stalno je ponavljao da ih je nesreća "poterala s kućnog praga" pa su došli u Srbiju, ne verujući u tragediju koja ga je zadesila.

Na gradskoj deponiji, gde su radnici JKP „Vidrak" pronašli ubijene Đeriće, koji su bili zavijeni u ćebad, a zatim zapaljeni, skončao je 1998. godine i Sreten Ristić Uča, nastavnik muzike iz naselja Gornja Grabovica. Ubijen je takođe na svirep način, a njegov ubica nikada nije otkriven.

Obili im kuću pre sahrane

Dve večeri pre sahrane obijena je kuća u kojoj su živeli Đerići. Nepoznati lopovi odneli su televizor i muzički stub, rekli su rođaci Đerića, koji su se okupili kako bi njega i Zorku sahranili na Novom groblju u Valjevu.

Kolege o Đerićima imali su samo lepe reči. Posebno o Zorki, koja je, kako kažu, "bila glava bez jezika". Mladen, tako su zvali Spasu, bio je laf, korektan u poslu, s njim su cene lako dogovarane. O ovome su svedočile po dve kafe sa kockom šećera i čašom kisele vode koje su stajale na dve tezge koje su zakupili. Kolege su im to "za dušu" ostavile.

Kuća koju su iznajmili Đerići i u kojoj su stanovali, kako se pokazalo, pripadala je ujaku kasnije osuđenog Goluba Mijailovića. Motiv dvostrukog zločina bilo je koristoljublje. Mijailović i R. P. očekivali su 20.000 nemačkih maraka, a kod žrtava su pronašli 40 maraka i 2.000 dinara. Od tog plena R. P. je pripalo 500 dinara, dok je Mijailović uzeo ostatak.

Ubijenom Spasi su uzeli i mobilni telefon koji je Mijailović potom prodao za 50 maraka, a Golub je uoči sahrane supružnika, provalio u njihovu kuću i odneo TV, muzički stub i satelitsku antenu, koju je takođe prodao. Tela su posle ubistva, uvijena u ćebad, "fićom" Mijailovićevog ujaka prevezli do gradske deponije, gde su ih polili benzinom i zapalili.

Dva dana su potom provodili po kafićima u Valjevu i kafanama na Ubu, gde je Golub lumpovao uz muziku sa devojkom R. P.

Progutao kašiku

Obrazlažući presudu sudija Mitar Đenisić, predsedavajući veća Okružnog suda, rekao je da je R. P. ubio Spasu sa "najmanje 15 udaraca sekirom, dok je Zorki oduzeo život ubodom nožem u vrat, ali da je sve isplanirao Mijailović". Za Goluba, koji je već bio po maloletničkim KP domovima, a sa izdržavanja kazne izašao je početkom 2001. godine, sud nije našao nijednu olakšavajuću okolnost.

Naprotiv, njemu je izrečena kazna od dve godine zatvora za više provalnih krađa, koja je preinačena u jedinstvenu kaznu od 40 godina.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Ilustracija

Golub se, posle izrečene presude, obratio sudiji Đenisiću molbom da mu se omogući bolničko lečenje s obzirom na to da "ima velike bolove" jer mu se u želucu još nalazi kašika koju je progutao 12. aprila, u pritvoru u KPZ za maloletnike u Valjevu.

"Koliko sam obavešten, ti si, Golube, odbio lečenje!", odgovorio je sudija.

"Lečenje sam odbio zbog toga da bi se okončalo suđenje", uzvratio je Golub. "Vas, sudija, molim da me odmah prebace u Beograd na lečenje!". "Neće biti problema, obrati se pismenim zahtevom", zaključio je razgovor predsedavajući krivičnog veća.

Golub Mijailović iz Sedlara kod Valjeva, međutim, krajem septembra 2021. godine parčetom žileta sebi je rasporio stomak, a onda kaišem stegao creva koja su mu ispala, zbog čega je nastupila infekcija. Preminuo je krajem oktobra na VMA u Beogradu posle mesec dana lečenja, uprkos naporima lekara da ga spasu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike