Vučić zagrmeo sa godišnjice obeležavanja "Oluje: "Kako je moguće da greškom gađate decu i starce? Greške nije bilo, hteli ste da ih ubijete!

04.08.2023

18:30

0

Ovo su ljudi, ne klikeri i brojevi - poručio je predsednik Srbije

Vučić zagrmeo sa godišnjice obeležavanja "Oluje: "Kako je moguće da greškom gađate decu i starce? Greške nije bilo, hteli ste da ih ubijete!
Copyright Tanjug printscreen

Centralnom manifestacijom u Prijedoru Srbija i Republika Srpska obeležile su godišnjicu vojno-policijske operacije "Oluja", tokom koje je izbeglo je više od 200.000 Srba, nestalo njih oko 2.000.

U okviru ceremonije intonirane su himne Srbije i Republike Srpske – "Bože pravde" i "Moja Republika", kao i minut ćutanja za nastradale.

 

 

Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladmir Orlić i Nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima i na početku se zahvalio što je toliko njih došao da oda poštu nastradalima i što se nisu uplašili pretnji koje su prethodnih dana i nedelja stizale.

- Poslednjih dana smo svedoci toliko licemerja u ponašanju velikih sila premanama Srbima, da ponekad i mi koji moramo da vodimo računa o građanima, moramo dati oduška sopstvenim mislima i osećajima - rekao je on.

Podsetio je da su danas bili na Petrovačkoj cesti, gde su stradala srpska deca i ukazao na licemerje, govoreći da velike sile koriste sve izraze ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo.

Tanjug printscreen
 

- Na Petrovačkoj cesti su poginula deca, 28 godina razmišljam kako je moguće da greškom gađate decu i starce, greške nije bilo, hteli ste da ubijete i decu i deke i bake  - poručio je on!

- Ovo su ljudi, ne klikeri i brojevi. Svi oni su ljudi, srca i dušu imaju, ali da analiziramo iz njihovog ugla i da kažemo "ne, ne nisu ljudi, brojevi su". Pa kako to pre samo 30 godina je bilo 700.000 Srba u Hrvatskoj, a danas svega 112.000 po popisu koji oni reklamiraju? Pa šta se to desilo sa tim ljudima? Kako nestadoše toliki ljudi? Zbog čega nestadoše?

- Naše suze neće imati roditelja sem nas samih, zato mi Srbi moramo da se držimo zajedno! - kazao je Vučić.

Printscreen Tanjug
 

- Za ljude koji ne znaju, postavili smo mali drveni krst, na mestu gde je baka Darinka izgubila svoju decu, unuke, mesto gde su poginuli deca Nevenka, Žarko Rajić, mesto gde su poginuli otac i sin, Darko Vuković. Decu su pobili, a sada sam išao da vidim kako izgleda to mesto. 28 godina razmišljam kako je to moguće, da greškom gađate decu i starce. I 28 godina kasnije vidite da greške nije bilo. Nemoguće je da ste na onakvom prostoru napravili grešku. Hteli ste da ubijete i decu, i njihove deke i bake.

Podsetio je da, povodom optužnice koja je podignuta u Beogradu u slučaju ratnog zločina na Petrovačkoj cesti, niko iz sveta nije rekao, ni iz jedne zemlje sa Zapada, da je srpsko tužilaštvo odradilo odličan posao, i da dečja smrt ne sme da bude nakažnjena.

Tanjug printscreen
 

- Sada vidite kakvi smo mi Srbi, a šta rade svi ostali. Niko iz sveta nije rekao, sa Zapada nam nije rekao "odličan je posao uradilo tužilaštvo", ne sme dečija smrt da bude nekažnjena. Ćutali su kao zaliveni. Protiv mene je krenula opšta hajka hrvatskim i sarajevskim medijima, koja traje danima, nedeljama. jel ste primetili da je neko u Srbiji reagova. Ćute.

- Danas je Republici Srpskoj teško, nije lako ni zbog sankcija, i zato sam večeras ovde, nikada više Srbija neće da zatvara svoje puteve za svoj narod, uvek ćemo biti uz narod RS, Srbija neće uvoditi sankcije - rekao je predsednik.

Predsednik je istakao da će Srbija ulagati u RS i pomagati narodu u RS.

FOTO TANJUG/FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA
 

- Danas kada znamo šta je Jasenovac, kada se ponosimo svojim imenom i prezimenom, kada nam deca ponovo znaju šta je Jasenovac i šta je Oluja, hoću da vam kažem da ne shvatate koliko vas volimo, koliko nam značite i koliko bez vas ne možemo. I za kraj, za naše krajišnike, neki kažu "izgubili ste teritoriju", ali smo dobili vredne i poštene ljude, koji nam danas donose medalje sa takmičenja, koji su najuspešniji sportisti, najmarljiviji radnici, ljude koji podižu Srbiju i RS, koji nikada neće zaboraviti, ali koji će gledati u budućnost, koji znaju šta znači sloboda.

- Mi ćemo da gradimo našu zemlju, siguran sam da ćete i vi ovde da gradite RS, ali ono što nikad ne smemo da izgubimo iz vida to je da čuvamo našu najveću vrednost, ono zbog čega nam se dive, a to je naša ljubav prema slobodi. Nema ničega važnijeg od slobode. Čuvaćemo slobodu našeg naroda. Uvek ćete imati podršku svoje Srbije. Srbija nije tamo daleko, već u svim vašim srcima, kao što je RS u našim srcima, i kao što su svi krajišnici u svim našim srcima u Srbiji i RS. Živela Srbija! - zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje Milorada Dodika

- Bio je to udruženi zločinački poduhvat SAD da zajedno sa hrvatskom vojskom koja je to jedva dočekala, etničko čišćenje. Na svako nemoćno dete, ženu, starca, angažovan je po jedan vojnik sa doniranom opremom od strane SAD - rekao je on.

Printscreen Tanjug
 

Podsetio je da, kada se raspadala zemlja, odlaskom naših ljudi komandovao je američki ambasador u Zagrebu koji nije imao srama da se skloni.

- To se ne može oprostiti. Učili su nas da o našim stradanjima ćutimo. To je bio refleks srpskog naroda, tek pre 9 godina zahvaljujući Vučiću, deveti put smo ovde da obeležimo stradanje, da kažemo da nećemo zaboraviti. Pa nam govore, šta ćete u Prijedoru? A gde da dođemo? Nismo došli da omalovažavamo, Bošnjaci su obeležili svoje stradanje i mislimo da je to u redu, ko ste vi, Kandićka i Biserko da nam kažete da mi ne možemo? Ovde smo da se prisetimo svih stradalih - istakao je Dodik. 

Snažna poruka "devojčice iz kolone"

Okupljenima se obratila Jovana Đaković, iz porodice Damjanić, koja je sa osam godina imala sreće da preživi pogrom u koloni Srba koja je 1995. godine bežala pred oružanom akcijom.

Printscreen Tanjug
 

Ona je između ostalog poručila "na Bogu je da oprosti, ja da zaboravim ne mogu".

Patrijarh Porfirije služi parastos žrtvama

- Sabrali smo se ovde da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna  kojima je u leto 1995. godine Prijedor im je bila prva stranica spasa tokom ne bivalog po razmerama nasilnog egzodusa našega naroda. Neki su zastali i ostali ovde, neki su nastavili dalje - rekao je okupljenima patrijarh.

Tanjug printscreen
 

 

- Danas smo sabrani u molitvenom sećanju na prognane, stradale i njihove grobove neopevane. Zbog toga vas braćo i sestre pre svega i jednio pozdravljam imenom gospoda Isusa hrista, prvog izgnanika i onoga koji je svojim vaskrsenjem dao smisao svakom stradanju - dodao je.

Poručio je da je mir najviša vrednost, uslov bez kog nemamo ljudskog dostojanstva.

- Apelujem na sve i pozivam verske lidere da se čuva i izgrađuje mir među narodima - rekao je na kraju obraćanja.

Vučić i Dodik položili vence na Petrovačkoj cesti

Predsednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić polaganjem venaca na Petrovačkoj cesti ranije u toku današnjeg dana odali su pomen stradalima pre 28 godina, kada su hrvatski avioni granatirali izbegličku kolonu.

TANJUG/FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA
 

 

- Nikada više nećemo ćutati i zaboravljati na naše žrtve. Kako će nam vredeti život ove dečice koju danas vidite ovde, ako se ne setimo dece koja su na današnji dan ubijena. Učinićemo da oni koji su krivi i odgovorni za ubijanje dece budu izvedeni pred lice pravde. Neka svi naordi koji žive u Bosni i Hercegovini žive u slozi. Živela Republika Srpska, živela Srbija - rekao je predsednik.

Vojna dejstva počela u pet ujutru

Vojna akcija je počela u pet časova ujutro 4. avgusta žestokim dejstvima artiljerije i raketnih jedinicana duž čitave linije fronta. Prva linija odbrane Vojske Republike Srpske Krajine pomerena je, odnosno probijena, na više mesta, prodorom u dubinu RSK. Onesposobljeni su takođe sistemi veza. Sutradan, 5. avgusta, oko podneva, objavljeno je da su hrvatske trupe ušle u Knin. Tog dana zauzet je prostor većeg dela Dalmatinske zagore koji je ulazio u sastav RSK - osim Knina, Drniš, Benkovac, na prostoru Like Plaški, ali i Dubica u Baniji.

Linije kod Slunja probijene su 6. avgusta. Time je prostor RSK presečen. Tog dana zauzeta je Petrinja u Baniji. Posle ozbiljnijeg otpora, te večeri pala je i Glina. 

Vojnić, Topusko i Lapac pali su 7. avgusta. Tog dana u 18 časova Gojko Šušak, tadašnji ministar odbrane Hrvatske, objavio je da je vojna akcija "Oluja" okončana. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike