Rutovića teraju na robiju: Rankovića upucao po nogama, a depresija glavna odbrana

10.11.2023

14:04

0

Tužilac tražila za Željka Rutovića kaznu po zakonu

Rutovića teraju na robiju: Rankovića upucao po nogama, a depresija glavna odbrana
Copyright Instagram printscreen

Viši sud u Beogradu zakazao je za 16. novembar izricanje presude u ponovljenom postupku protiv Željka Rutovića, povodom optužbi da je pucao na biznismena Predraga Rankovića-Peconija.

Tužilaštvo je danas u završnim rečima predložilo sudu da Rutovića osudi za nanošenje teških povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i da ga osudi po zakonu. Tužilac je istakla da je dokazano da je Rutović počinio krivična dela.

Sa druge strane Rutovićeva advokatica Sonja Manojlović tvrdi da nije pucao i da Rankoviću nije naneo teške povrede, već eventualno možda lake, tako što ga je udarao staklenim flašama i čašama u glavu. Manojlović je istakla da se na snimku iz hotela ne vidi da Rutović puca u Rankovića, ali se vidi da optuženi nije prvi započeo sukob i da je bio izrevoltiran zbog ružnih reči koje mu je uputila jedna devojka.

Ona je naglasila da Rutović pati od anksioznosti i depresije od čega je i lečen, te da mu je u trenutku pucnjave zbog onkološkog lečenja bila smanjena sposobnost da shvati suituaciju, kao i da mu je uračunljivost bila bitno smanjena, što su i veštaci naveli.

Rutović je kratko rekao da se slaže sa rečima advokata i dodao da mu je žao što je došlo do tog sukoba, kao i da nije bio u stanju tada da rasuđuje. Sud će izreći drugu prvostepenu presudu pošto je Rutović bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a prva presuda je bila u njegovom odsustvu.

Bio je pravosnažno osuđen u odsustvu na dve godine i četiri meseca zatvora zbog ovog obračuna. Njegov telohranitelj Neđeljko Mumin, koji je uhapšen posle incidenta, bio je osuđen na dve godine zatvora. On je pušten sa izdržavanja kazne na uslovni otpust.

Prema presudi kojom je bio osuđen u odsustvu, Rutović je 22. marta 2017. godine, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga povredio. Potom su sa još jednim NN licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Ranković pao na pod.

Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina. Prilikom incidenta u hotelu "Park", upucan je u obe noge.

Ranković je vlasnik "Hepi" televizije i kompanije "Invej" u okviru koje posluju brojna preduzeća. Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavio fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom 1990-ih.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike