Varali na PDV-u, zaradili više od 30 miliona dinara: Saslušani osumnjičeni za poresku prevaru

28.10.2023

12:33

0

Autor: Mi. S.

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem, a traga se za još četiri osobe

Varali na PDV-u, zaradili više od 30 miliona dinara: Saslušani osumnjičeni za poresku prevaru
Ilustracija - Copyright MUP Srbije

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je devetoro osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije oštećen za 30.014.798 dinara.

Saslušani su Mita K, Danijel B, Saša B, Nenad K, Ivan D, Nikola G, Todor N, Marijeta S. i Živojin O, dok se traga za još četiri osobe.

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor za šest osumnjičenih, dok je za troje ukinuto zadržavanje i braniće se sa slobode.

Oni su, kako se sumnja, od januara do avgusta ove godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica. Tako im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV-a od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Posle toga osumnjičeni Mita K. je taj novac od kriminalne delatnosti stavlјao u legalne tokove, tako što je sa računa privrednih društava, kupovao razna materijalna dobra, izmirivao kredite i poslovne obaveze prema drugim firmama pod njegovom kontrolom. Deo novca jer podignut u gotovini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike