Optužnica u slučaju "Monopoly" sa darkneta: Sajber Eskobar iz Smederevske Palanke uzeo 18 miliona dolara (VIDEO)

14.10.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

Optužnica u okrugu Kolumbija podignuta zbog masovne trgovine drogom na darknetu

Optužnica u slučaju "Monopoly" sa darkneta: Sajber Eskobar iz Smederevske Palanke uzeo 18 miliona dolara (VIDEO)
Copyright FBI

Milomir D. (33) iz Smederevske Palanke optužen je u okrugu Kolumbija (SAD), posle izručenja iz Australije jer je prodajući drogu preko sajta "Monopoly" na darknetu zaradio 18 miliona dolara.

Srbinu, koji je u junu izručen SAD jer je FBI vodio istragu protiv njega, preti doživotna kazna zatvora kao članu organizovane kriminalne grupe i administrator sajta koji predstavlja pijacu droge. Do sada je uhapšeno 287 osumnjičenih da su trgovali drogom preko sajta "Monopoly".

Europol je naveo da je FBI ušao u trag Milomiru i preko njega došao do čitave mreže preprodavaca droge širom sveta te je u saradnji sa policijom devet zemalja pokrenuta akcija "SpecTor". 

FBI
Deo zaplenjene opreme u akciji FBI

- U operaciji "SpecTor" koju je izveo Europol u koordinaciji sa policijom iz devet zemalja, organi pravosuđa zatvorili su ilegalnu darknet pijacu "Monopoly" i uhapsili 288 osoba zbog sumnje da su učestvovali u prodaji ili kupovini droge preko dark neta. Zaplenjeno je više od 53,4 miliona dolara u novcu i kriptovalutama, 117 komada raznog oružja, preko 258 kilograma amfetamina, 43 kilograma kokaina, 43 kilograma MDMA i preko 10 kilograma LSD i ekstazi tableta - precizira se u izveštaju Europola.

Kako se navodi u optužnici koju je protiv Milomira u međuvremenu podigao javni tužilac američkog Ministarstva pravosuđa u okrugu Kolumbija uhapšen je sa "samo" 50 grama metamfetamina, a na teret mu se stavljaju dva krivična dela.

 

 

- Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično delo zavera i udruživanje sa namerom da prodaje i distribuira drogu za šta je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Takođe, tereti se i za krivično delo pranje novca za šta mu može biti izrečena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Optužnicom su predviđene i novčane kazne za pomenuta krivična dela - piše u optužnici.

Milomir je imao i hrvatski pasoš, a za svoje "usluge" uzimao je procenat od prodaje droge preko njegovog sajta, a proviziju je naplaćivao mahom u kriptovalutama koje je u Srbiji menjao za novac. Sada mu je sva imovina zaplenjena do kraja krivičnog postupka.

U optužnici se navodi da je FBI još 2021. godine u saradnji sa partnerima iz Nemačke i Finske otkrio kompjuterske servere koji su održavali sajt "Monopoly" online. Detaljnom analizom podataka sa zaplenjenih servera otkrivena je jedna od najvećih pijaca droge na internetu.

- Organi pravosuđa su analizom servera otkrili detaljne podatke o prodaji narkotika putem sajta "Monopoly", zatim podatke sa svom dokumentacijom o transakcijama izvedenim kriptovalutama administratoru pomenutog sajta i kupcima i prodavcima na tom sajtu kao i komunikaciju na forumu između "operatera i klijenata" kojim je utvrđena visina provizije koju je uzimao administrator. Kroz detaljnu analizu, Milomir je identifikovan kao glavni administrator sajta "Monopoly" - kažu u američkom Ministarstvu pravosuđa.

Kako se nezvanično saznaje, Milomir je svoje poslove obavljao u Austriji i, sem menjanja kriptovaluta za novac, u Srbiji nije počinio druga krivična dela.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike