Devojčicu Nikolinu udario na pešačkom prelazu: Vozač osuđen na osam godina zatvora (FOTO)

13.10.2023

16:18

0

Vladan Krsmanović pokosio je Nikolinu Janković (12) na pešačkom prelazu u Kragujevcu

Devojčicu Nikolinu udario na pešačkom prelazu: Vozač osuđen na osam godina zatvora (FOTO)
Copyright Tanjug/Nebojša Raus

U Palati pravde u Kragujevcu danas je izrečena prvostepena presuda Vladanu Krsmanoviću koji je krajem decembra prošle godine na pešačkom prelazu automobilom udario dvanaestogodišnju Nikolinu Janković, koja je od zadobijenih povreda preminula 1. januara u UKC Kragujevac.

On je prvostepeno osuđen za dva krivična dela:za krivično delo protiv bezbednosti u saobraćaju osuđen je na sedam godina zatvora, dok je za krivično delo nepružanja pomoći osuđen na godinu i dva meseca, što je jedinstvena kazna od ukupno osam godina.

Roditelji nastradale devojčice Nikoline, Vera i Bogoljub Janković rekli su danas novinarima nakon izricanja presude da ne osećaju zadovoljenje pravde ovakvom presudom, kao i da su ogorčeni postupcima pojedinaca u ovom slučaju.

- Želimo ovim putem da javno iznesemo neke detalje, koje dok je trajala istraga, nismo mogli da kažemo. Četiri sata nakon što je udarena naša Nikolina, vozač automobila Vladan Krsmanović je na Drager Drug testu 5000 bio pozitivan na kokain, marihuanu i ekstazi. U pitanju je jedan od najpouzadnijih uređaja na svetu. Prema prvobitnom izveštaju policije, on je na licu mesta, dok je trajao uviđaj, pretio svedocima i upozoravao da će pobeći iz grada. Mi smo nakon tragedije organizovali proteste, ali nismo ove detalje iznosili da ne bismo dodatno uznemirili javnost i remetili istragu - kazala je Vera Janković, majka nastradale Nikoline.

Istakla je da je javni tužilac tražio dva puta da njegov pritvor bude produžen zbog ovih okolnosti, ali su dvojica sudija to odbili.

- Kanije su uzorci krvi Vladana Krsmanovića poslati na analizu na VMA 40 dana nakon nezgode, pa se mi pitamo šta se toliko dugo čekalo. Da li su analize u UKC Krgujevac rađene kako treba i da nije možda došlo do zamene, jer kada su krajem januara stigli rezultati bili su negativni na opijate - rekla je ona i dodala da su ogorčeni i na policajce koji su radili saobraćajni uviđaj na mestu nesreće.

- U zapisniku sa uviđaja, koji imamo kod sebe, oni su napisali da je okrivljeni Vladan Krsmanović pretio da će pobeći iz grada kao i da je pretio svedocima i detaljno su tada opisali njegovo ponašanje. Napravili su i jedan bitan propust na uviđaju jer nisu pozicionirali položaj Nikolininog tela i pored više od 30 svedoka oni nisu našli svedoke koji bi rekli gde je ona ležala do trenutka dolaska Hitne pomoći. To je ozbiljan propust jer veštak nije mogao da na osnovu odbačaja prilikom udarca utvrdi preciznu brzinu, već je utvrđena brzina koja je najpovoljnija po okrivljenog. Takođe, saobraćajni policajci koji su obavljali uviđaj i napisali zapisnik, su kasnije prilikom svedočenja, rekli da se ne sećaju ničega i govorili su da je okrivljeni sarađivao sa njima. Zbog njihovih propusta prilikom uviđaja i kontradiktornosti između zapisnika i njihovog svedočenja, poslali smo prijavu načelniku Saobraćajne policije u Kragujevcu Draganu Tomiću nakon čega smo dobili pisani odgovor da su se policajci ponašali profesionalno i u skladu za Zakonom - ispričala je Vera Janković

Navela je da su advokati odbrane izneli niz neistina na račun njihove ćerke Nikoline, ističući u odbrani da je telefonirala i da nije vodila računa dok je prelazila ulicu. Kako je istakla, to nije istina jer su veštaci sa uviđaja više puta ukazivali da nije bilo propusta sa njene strane i da je devojčica prelazila sve četiri kolovozne trake na bulevaru propisno i na pešakom prelazu, čekaju da prođu vozila koja je nisu propustila.

- Ono što nas je izvelo iz takta i dodatno uznemirilo je laž advokata odbrane da smo mi pretili porodici okrivljenog kao i njemu samom. To je velika kleveta i utiče na ugled naše porodice jer to nikada nismo uradili. Zbog svih povreda advokatskih kodeksa, a to je čak 12 stavki, mi smo podneli prijavu Advokatskoj komori Kragujevca protiv advokata Gorana Markovića.  Našu borbu za Nikolinu nastavljamo zato što očekujemo pravosnažnu presudu od Apelacionog suda i borimo se i dalje da dođe do promene Krivičnog zakonika. Imamo potvrdu da će narednih dana biti održan sastanak predsednika Srbije sa resornim ministrima na tu temu i mi zaista mislimo da će se nešto promeniti u Zakonu jer previše dece gine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji - kazala je Janković.

Kako su istakli, roditelji kao ni njihov advokat nemaju zakonsko pravo da ulože žalbu na prvostepenu presudu, već jedino tužilac, koji je tražio maksimalnu zaprećenu kaznu od 12 godina. Kako im je obećano, narednih 15 dana žalba će biti podneta od strane tužioca.

Bogoljub Janković, otac Nikoline Janković opisao je kako je izgledala saobraćajna nesreća kada je optuženi Krsmanović naleteo na njihovu ćerku i rekao da je on njihovu ćerku video kako stoji na ostrvu između četiri kolovozne trake, o čemu svedoči podatak da je zakočio ali nije se zaustavio već je krenuo da se prestrojava iz leve u desnu traku kada ju je udario.

-  Ja kod sebe imam prve rezultate testa na opijate. Uređaj Drager Drug test koji se pouzdano koristi u Srbiji  je pokazao da je optuženi u krvi imao opijate i on je pouzdan preko 97 odsto, a onda posle više od mesec dana stižu rezultati koji pokazuju drugačije, da je bio negatvan. To je sramota. Mi se nećemo ovde zaustaviti i nećemo odustati od istine, tražićemo pravdu - poručio je vidno uznemireni otac nakon izricanja presude optuženom za ubistvo njihove ćerke.

Vera i Bogoljub Janković, koji su nakon više protesta na mestu nesreće osnovali i "Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju“ još jednom su istakli da je bilo mnogo propusta u ovom slučaju i da će nastaviti da traže pravdu kao i maksimalnu kaznu zatvora od 12 godina za vozača koji je usmrtio njihovu ćerku.

Kako su još jednom podestili, primarni cilj udruženja su izmene Krivičnog zakonika i povećanje kazne za one koji usmrte pešake u saobraćaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike