Bivši ukrajinski obaveštajac ostaje u Srbiji: Apelacioni sud odbio izručenje Andrija Naumova, a evo šta će biti sa njim!

06.10.2023

10:30

0

Autor: Mi. S.

Naumov će posle odsluženja zatvorske kazne napustiti Srbiju i neće moći da uđe u našu državu pet godina

Bivši ukrajinski obaveštajac ostaje u Srbiji: Apelacioni sud odbio izručenje Andrija Naumova, a evo šta će biti sa njim!
Andrij Naumov - Copyright Printscreen/YouTube/ ТСН/Radio Svoboda/Shemi

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je odbijanje izručenja bivšeg ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova (41), koji je priveden u junu 2022. godine. On je u međuvremenu osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu u Višem sudu u Nišu, jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 592.990 evra, 120.000 dolara i dva smaragda.

Odlukom Apelacionog suda u Nišu od 29. septembra ove godine potvrđena je odluka Višeg suda u Nišu kojom je odbijeno izručenje Naumova organima pravosuđa Ukrajine, navoidi se u saopštenju na sajtu niškog Apelacionog suda.

Viši sud u Nišu je krajem septembra osudio Naumova na godinu dana zatvora zbog pranja novca, ali mu je uračunao 10 meseci koje je proveo u pritvoru. Posle odsluženja zatvorske kazne, koja će isteći za manje od dva meseca, Naumovu će biti zabranjen ulazak u Srbiju na pet godina. Novac i dragocenosti pronađene prilikom hapšenja su oduzete, a izrečena mu je i novčana kazna od 200.000 dinara (oko 1,7 hiljada evra).

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine i Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom, a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom. Ukrajina traži Naumova zbog sedam krivičnih dela, uglavnom ekonosmkih. On je tvrdio da bi ekstradicija za njega značila smrtnu kaznu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike