Blokirana imovina vođi "kavačkog klana": Država stavila tapiju na osam luksuznih stanova

16.08.2023

10:16

0

Autor: 24sedam

Nova hipoteka na imovinu Slobodana Kašćelana

Blokirana imovina vođi "kavačkog klana": Država stavila tapiju na osam luksuznih stanova
Copyright Printcreen/Googlemap/Mup

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ponovo je primenila radikalnu meru, pa je u katastru stavila hipoteku na osam stanova Kotoranina Slobodana Kašćelana, u zgradi u naselju Komoševina na izlazu iz grada. Blokada je urađena jer je navodni vođa kavačkog klana, koji je u istražnom zatvoru u Spužu nije izmirio poreski dug od četiri hiljada evra.

To piše u listu nepokretnosti, a gde je hipoteka Opštine upisana krajem jula.

- Hipoteka u ukupnom iznosu od 4.009,51 evra u korist Opštine Budva, rešenje o obezbeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda - piše u katastarskoj evidenciji.

Time je nastavljena serija upisa tereta od Opštine Budva, koja je prvu hipoteku upisala još 2015. jer Kašćelan nije izmirio dug na ime poreza na nepokretnost.

Upis hipoteke usledio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Budve po službenoj dužnosti pokrenula je postupka prinudne naplate, pa nije uspela da naplati dugovanje.

A blokada je upisana na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata.

Prošle godine Opština je upisala na atraktivne nekretnine dve hipoteke zbog poreskog duga, koje su i dalje aktivne.

24sedam/Profimedia
Slobodan Kašćelan

- Rešenje o obezbeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 evra u korist Opštine. Rešenje o obezbeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 evra u korist Opštine Budva svojina Kašćelan Slobodana - stoji u listu nepokretnosti, a prenose "Vijesti".

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Prvo rešenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 evra od kojih se 6.331 evra odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 evra na turističku taksu a ostatak na kamatu. Drugo rešenje se odnosi na 2020. i 2021. i na iznos je 3.608 evra od kojih se 2.762 evra, 814 evra za turističku taksu a ostatak za kamate.

Opština Budva je još 2015. upisala hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5.545 evra, da bi tri godine kasnije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 evra.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

Osim Opštine Budva, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahteva je Viši sud je u avgustu prošle godine doneo privremenu meru.

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu kojom je blokirana imovina jednog od vođa kavačkog klana, osim stanova u Budvi, blokirana je imovina Kašćelan poseduje u Tivtu, Kotoru i Cetinju.

- Privremena mera obezbeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabeležbu zabrane u katastru po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva - piše u listu nepokretnosti.

Specijalno tužilaštvo početkom januara podiglo je optužnicu protiv tajnog agenta Petra Lazovića, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike