Saradnici propalog fudbalera već robijaju: Grci po kratkom postupku presudili za šverc 324 kilograma kokaina

23.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Deo grupe Živka Bakića u Solunu dobio doživotne kazne

Saradnici propalog fudbalera već robijaju: Grci po kratkom postupku presudili za šverc 324 kilograma kokaina
Copyright EUROPOL

Tročlani deo solunski ekipe propalog fudbalera Živka Bakića, kome je danas određen pritvor zbog krijumčarenja 324 kilograma kokaina iz Ekvadora, u junu 2022. godine osuđeni su u Grčkoj. 

Dvojici Albanaca je grčki sud bez pogovora odredio doživotnu kaznu zatvora. Treći čovek iz krijumčarskog lanca, Srbin (39) dobio je 15 godina zatvora. Četvrti član grupe, državljanin Srbije (35) pobegao je policiji i nalazi se i danas na poternici.

Albanci stigli iz Atine

Dvojica Albanaca starosti 40 i 38 godina, inače državljani Grčke, uhapšeni su januara 2021. i to odmah po pronalasku pošiljke od 324 kilograma kokaina čija je ulična vrednost u tom trenutku bila najmanje 30 miliona evra. O njima dvojicu su Grcima javili operativci Agencije za borbu protiv droga SAD uz napomenu da ova dvojica muškarca, pripadnici albanske dijaspore u Grčkoj, dolaze iz Atine u Solun da prime pošiljku kokaina.

Treći osuđeni muškarac, Srbin star 39 godina, stigao je u Solun sa sunarodnikom (35) i na kratko je iznajmio stan u solunskom naselju Ksiladik Vardaris. 

Zaplena u Solunu

  • 324 kilograma čistog kokaina, podeljenog u 260 paketa
  • 5.265 evra i devize od trgovine narkoticima
  • 5 mobilnih telefona
  • 1 laptop računar
solunska policija
Novac zaplenjen prilikom hapšenja Albanaca

Policija je Albance i Srbina (39) uhapsila dok se pošiljka kokaina iz minibusa prebacivala u automobil. A, četvrti član je pobegao skočivši sa terase iznajmljenog stana. 

Bavili se turizmom

Osuđeni na doživotnu kaznu zatvora sve vreme su uporno poricali bilo kakvu vezu sa drogom i tvrdili da im je nameštena. Njih dvoje su se branili da su suvlasnici kompanije koja iznajmljuje hotel na ostrvu Rodos. Srbin je odmah priznao krivicu i rekao da je preuzeo rizik zbog ličnih dugova. Rekao je da živi u Londonu i da je uhapšen sa lažnim hrvatskim pasošem. Iako je znao da se slučaj radi o drogama, tvrdio je da nije bio svestan količine ili vrste droge.

Osuđena grupa je deo ekipe bivšeg fudbalera Crvene zvezde Živka Bakić (40), koji je osumnjičen da je kao šef kriminalne organizacije švercova zaplenjenih 324 kilograma kokaina iz Ekvadora do Soluna. On je krijumčario kokain iz Južne Amerike u Evropu, a sarađivao je sa Zoranom Jakšićem, jednim od vođa klana "Amerika", koji je već godinama u zatvoru u Peruu jer je osuđen zbog trgovine drogom.

Bogata zaplena

Specijalno tužilašto za organizovani kriminal u Beogradu je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Bakića, ali i Aleksandra Matića, Nemanja Predojevića, Stefana Šaranca, Miodraga Stošića, Saše Momčilovića (u bekstvu), Saše Stisavljevića kao i više nepoznatih osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet droge.

Od grupe je u Beogradu i Pančevu ove nedelje zaplenjeno pet automobila BMW, "audi", "volvo" i "mercedes", kao i satovi "roleks" i "filip patek". Privremeno su im oduzeti nekretnine i novac, a u sklopu finansijske istrage blokiran im je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike