Kokainska veza: Bivši fudbaler Zvezde sarađivao sa vođom klana "Amerika"

22.09.2023

20:45

0

Zoran Jakšić, koji je godinama u zatvoru u Peruu, bio je posrednik između Živka Bakića i proizvođača kokaina

Kokainska veza: Bivši fudbaler Zvezde sarađivao sa vođom klana "Amerika"
Ilustracija - Copyright MUP/Youtube/panorama//elconfidencial/Profimedia

Bivši fudbaler Crvene zvezde Živko Bakić (40), koji je osumnjičen da je kao šef kriminalne organizacije, koja je juče uhapšena zbog šverca 324 kilograma kokaina iz Ekvadora, kako 24sedam saznaje, krijumčario je kokain iz Južne Amerike u Evropu, a sarađivao je sa Zoranom Jakšićem, jednim od vođa klana "Amerika". Jakšić se već nekoliko godina nalazi u zatvoru u Peruu, jer je osuđen zbog trgovine drogom.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je upravo Jakiš bio posrednik između Živka Bakića, koji je juče uhapšen u Beogradu, i proizvođača kokaina u Južnoj Americi.

Printscreen/YouTube/Panorama
Zoran Jakšić

Bakić, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, uhapšen je juče sa šestoricom saradnika zbog sumnje da su između 2020. i 2021. godine iz Ekvadora prošvercovali u Solun 324 kilograma kokaina.

Javno tužilašto za organizovani kriminal u Beogradu je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Živka Bakića, Aleksandra Matića, Nemanja Predojevića, Stefana Šaranca, Miodraga Stošića, Saše Momčilovića, koji je u bekstvu, Saše Stisavljevića kao i više nepoznatih osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet droge.

Sumnja se da je Bakić sa svojim saradnicima ugovarao transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i to prekookenaskim brodovima i već dobro razrađenim rutama. Sumnja se da je grupa bila aktivna od 2020. do početka 2021. godine. Živko Bakić u Južnoj Americi je imao posrednika, koji godinama već važi za osobu koja organizuje šverc kokaina.

Imali i štek-stanove

Radi se o Zoranu Jakšću. Sumnja se da je Jakišić bio posrdnik u kupovini narkotika na tlu Južne Amerike. On je naime spojio pripadnike Bakićeve grupe sa proizvođačima kokaina. U šverc narkotika bilo je uključeno više osoba, a svaka od njih imala je svoja zaduženja u lancu krijumčarenja.

Printscreen/elconfidencial/
Živko Bakić

Pojedini članovu su, kako se sumnja, bili zaduženi za utvovar kokaina na brod u Ekvadoru, dok su drugi imali zadatak da prate transport, a treća grupa saradnika je dočekivala pošilku u evropskim lukama. Cilj grupe bio je da kokain dopereme do Evrope i Srbije, ali i da ga rasprodaju kupcima.

Foto:MUP
Ilustracija

Osumnjičena kriminalna grupa imala je i štek-stanove gde je droga bila skrivena po dolasku u Evropu, a potom je odatle nošena na druge lokacije nakon ugovorenog transfera.

Fotografije na "Skaju"

Pojedini članovi grupe su fotografisali "robu" koja se utovara na brodove kako vredan tovar ne bi bio ukraden i kako ne bi došlo do neke greške. Te fotografije su slali svojim nadređenima preko "Skaj" aplikacije.

Printscreen/YouTube/Latina Noticias
Zoran Jakšić

U transportu droge iz Ekvadora do Soluna učestvovala je i ženska osoba, koja je, navodno, bila zadužena za vađenje koakina sa broda kada on pristigne u solunsku luku. Reč je, navodno, o ženi po imenu Mila.

Uhapšena grupa, uključujući i Bakića, danas je da podsetimo, saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svi su se branili ćutanjem.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike