Ispala veka u podzemlju: Kako je FBI uz pivo nasankao Kostovskog i "Balkanski kartel"

08.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Koristili aplikaciju za koju se znalo da ju je provalila policija

Ispala veka u podzemlju: Kako je FBI uz pivo nasankao Kostovskog i "Balkanski kartel"
Copyright Profimedia/Pixabay/Printscreen

"Balkanski kartel" i Slobodan Kostovski Kole (70) provaljeni su vrlo naivno i to na osnovu aplikacije za tajno razmenjivanje poruka ANOM. 

Članovi ove grupe, koji su krijumčarili kokain iz Latinske Amerike za evropske zemlje, koristili su ovu aplikaciju za komuniciranje koju su uradili programeri američkog FBI i australijske federalne policije.

Europol u svojim izveštajima navodi da je grupa počela da komunicira na ovoj mobilnoj platformi za koju se uveliko govorilo da je "provaljena" od strane policije. Samo zahvaljujući ovoj aplikaciji Australijanci su dešifrovali 25 miliona poruka koje su međusobno razmenili kriminalci.
Misleći da su zaštićeni, Kostovski i članovi njegove grupe - skiperi iz Češke i Ukrajine, i navigatori iz Srbije i Hrvatske, naširoko su se dogovarali uz pomoć ANOM-a.

Printscreen /Europol
"Baalkanski kartel" je ostao bez dve velike pošiljke kokaina

ANOM je verovatno najpoznatiji primer aplikacije sa neslavnim krajem za podzemlje. Kada je ugašena “Phantom Secure” aplikacija, dosta ljudi sa one strane zakona alternativu je potražilo u ANOM-u, novom “čudu” na crnom tržištu. Ono što korisnici aplikacije tada nisu znali jeste da su upali u dugo pripremanu zamku FBI-a i Australijanaca.

Pod kodnim imenom “Trojanski štit”, specijalna operacija američkih federalaca imala je za cilj masovnu distribuciju aplikacije zarad hvatanja počinilaca na delu. Sav saobraćaj koji se šifrovao i dešifrovao na serverima, istovremeno se kopirao i automatski slao u centre FBI-a.

Komesar australijskog AFP-a Ris Keršou rekao je da je ideja za ANOM proizašla iz neformalnih razgovora.

- Sve smo dogovorili još 2018. I to naša služba i FBI, uz nekoliko piva - pričao je Keršou.

"Balkanski kartel" tako je pohapšen krajem avgusta. Utvrđeno je da su kokain sa teretnjaka iz Brazila pretovarali na Zelenortskim ostrvima gde su bili skiperi ukrajinske i češke nacionalnosti. Odatle su jedrilicama prebacivali kokainske pošiljke do Španije.

Prva pošiljka Balkanskog kartela od 700 kilograma kokaina pala je sredinom avgusta u Sredozemnom moru, u blizini Kanarskih ostrva. Nekoliko dana kasnije pala je i druga pošiljka. Španske vlasti zaplenile su skoro 10 tona kokaina, što spada u najveće pošiljke droge otkrivene u toj zemlji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike