Mališa nije stigao da uzvrati hice: Maskirani Voja Amerikanac je bio brži u "Gastonu"

13.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Vlasnik novobeogradskog kafića "Gaston" bio je samo jedna u nizu žrtva Vojislava Raičević, zvanog Voja Amerikanac

Mališa nije stigao da uzvrati hice: Maskirani Voja Amerikanac je bio brži u "Gastonu"
Copyright Profimedia/Pixabay

U svom kafiću "Gaston" u Tržnom centru "Blok 70", 13. septembar 1996. godine, ubijen je Mališa Milovanović (27). Pogođen je sa četiri metka u glavu dok je sedeo za stolom. Nije stigao da uzvrati.

U vlasnika lokala je pucano iz dva oružja, pištolja i revolvera “magnum”. Ubice su imale fantomke. Ubistvo su počinila dvojica napadača, koja nikada nisu pronađena. 

U beogradskom podzemlju se tvrdilo da iza ove likvidacije stoji Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac. Jedino što čudi u celoj priči je da Raičević pucao sa saučesnikom. Jer, do tada, nikada nije imao saučesnika u ubistvima. Uvek je išao sam.

Raičević je slovio za najvećeg ubicu na beogradskom asfaltu. Tako impozantan spisak likvidacija, kako tvrde upućeni, nema nijedan ubica danas - ni Sretko Kalinić, niti Veljko Belivuk i Željko Maksimović Maka, kao ni mnogi drugi.

Rafalima na Sforcana

Mališa Milovanović bio je prva žrtva koja se vezuje za kafić "Gaston". Ispred ovog lokala, 1999. godine, rafalima iz automatske puške ubijen je Branislav Sforcan. 

Policijska operativna saznanja govore da je Raičević organizator, ali i počinilac još mnogih ubistava u Beogradu. Na navodnom spisku je major Arkanovih "tigrova" Zoran Stevanović -  Kiri, ubijen 1996. godine, Baranin Jugoslav Juga Vučinić ubijen 20. januara 1997. u holu Glavne železničke stanice u Beograd, vođa "voždovačkog klana" Goran Vuković - Majmun...

Kroz medije se pominjalo da je ubio i policijskog inspektora Dragana Radišića 1996. godine iako za to nikada nisu pronađeni dokazi.

Saga o Voji Amerikancu zapravo je priča o početku klana "Amerika" bliskog raznim službama državne bezbednosti, čiji tragovi i danas postoji. On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore, ali sa prekookeanskim kriminalnim stažom. 

Posle misterioznog nestanka Voje Amerikanca, decembra 1997. godine, govorilo se da je njegovo telo jedno od tri zabetonirana i bačena u Dunav kod Golupca. Kružila je zatim priča da su ga osvetnici mučili, isekli i njegove delove tela razbacali po Beogradu. Za njegov nestanak se pričalo i da je ono osveta italijanske mafije iz Amerike. Činjenica je da je tri godine posle nestanka proglašen - mrtvim.

Očigledno da se mnogima zamerio, pa i policiji. Njegov nestanak nikada nije zvanično rasvetljen. Ali, tvrdi se da se znalo i ko je naručio i ko je izveo smaknuće Voje Amerikanca. I svi oni su danas mrtvi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike