"Kada sam ga pitao, izustio je samo jedno": Psihijatar otkrio šta je Laušević izjavio nakon kobne večeri koja mu je uništila život!

11.12.2021

19:45

0

Kobne večeri Laušević je ubio dva mladića, a trećeg ranio

"Kada sam ga pitao, izustio je samo jedno": Psihijatar otkrio šta je Laušević izjavio nakon kobne večeri koja mu je uništila život!
Jovan Marić Žarko Jaušević profimedia-0646141047 - Copyright Pixabay Youtube Profimedia ATAImages

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine Žarko Laušević ubio je Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a Andriju Kažića ranio u predelu testisa, nedaleko od jednog poznatog podgoričkog kafića nakon tuče!

Kako su tada pisali mediji, do incidenta je došlo kada su Laušević i njegov stariji brat Branimir napadnuti i tom prilikom je Žarko iz svog pištolja usmrtio napadače. Posle toga, osuđen je na petnaest godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. I ova presuda je nakon žalbi potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku.

Žarko Laušević, V. M./ATAImages
 

Međutim, Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

O incidentu

Psihijatar Marić u razgovoru za 24sedam kaže da je bio u timu, koji je vršio neuropsihijatrijsko veštačenje glumca nakon ubistva. Kako navodi, tom prilikom je upitao Lauševića, da objasni kako je došlo do incidenta, odnosno, da li je ponašanjem ili gestikulacijom insinuirao sukob.

Marić kaže da je poznatog glumca navodno upitao sledeće:

"Vi ste glumac, znate li da ste neverbalno mogli da omalovažite sagovornika, a da ništa ne kažete"? 

Nakon čega je, kako Marić tvrdi, usledio Lauševićev odgovor: "Ne sećam se".

Naš sagovonik dodaje, da je Laušević verovao da je u pitanju nesrećan slučaj.

-Verujem da je hteo da zaštiti brata, koji je od udarca pao na zemlju. Laušević je iz svoje torbe izvadio pištolj i pucao na dvojicu, dok je trećeg ranio. Očevici su kazali da Laušević nije prvi počeo raspravu, ali je pitanje da li je svojom gestikulacijom, pošto je on glumac možda svojim telom nešto poručio, pa ih je to iznerviralo i onda su napali njega i njegovog brata - objašnjava Marić.

Printscreen/Goli život
 

Krvna osveta

Kako su mediji tada pisali, jednom prilikom se navodno, oglasila porodica jednog od ubijenih mladića.

Ujak ubijenog mladića: "Ne opraštamo Žarku"

Žarko je nakon dva dana od tragičnog događaja napustio Crnu Goru i došao u Beograd zbog straha od osvete porodica dvojice Podgoričana koje je usmrtio. To je tada za beogradske medije, potvrdio Žarkov prijatelj i kolega Irfan Mensur.

- Takav strah je realan i krajnje opravdan, pogotovo u tradicionalnom crnogorskom društvu. Ali taj strah je kod njega daleko manji od patnje i samoprekora - kazao je Irfan.

Vukota Jašović, ujak Radovana Vučinića, kojeg je Laušević ubio, nije krio revolt zbog Žarkovog dolaska i navodno tada za medije rekao sledeće: 

- Držim se zakona Leke Dukađinija, koji kaže "zub za zub, krv za krv" - rekao je navodno Jašović.

Uhapšen u SAD-u

Saopšteno je u julu 2009. godine da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

Međutim, 14. septembra 2009. godine, sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću. Poznati glumac je 2011. godine objavio knjigu "Godina prođe dan nikad", a u septembru 2013. iz štampe je izašla njegova Druga knjiga.

Pomilovao ga je bivši predsednik Republike Srbije Boris Tadić, 29. decembra 2011. godine, a srpski pasoš mu je 1. februara 2012. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku. O njegovom životu napravljen je film „Lauš” po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine u Sava centru.

Psihijatar Marić napominje, da u nekim delovima Crne Gore i dalje postoji krvna osveta.

-U Crnoj Gori postoji krvna osveta, kao i u nekim delovima Albanije. To se dešava kada određena porodica ima potrebu da osveti nekog ko im je ubijen i to na sličan način. Ponekad se desi, da taj neko ko je kriv godinama ne izađe iz kuće zbog straha od krvne osvete jer se plaši da će ga ubiti i to se najčešće dešava kod zakrvljenih porodica, koje ponekad ne govore više od petnaest godina. Komunizam je pokušao da zatre krvnu osvetu, ali nije uspeo u tome - zaključuje Marić.

Veliki talenat

Gumac Žarko Laušević diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu Progon.

Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos.

Dobitnik je jedne od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija.

Osvrt na tragediju

Podgoričanin Andrija Kažić, kojeg je Laušević teško ranio te kobne noći oprostio je ovaj napad poznatom glumcu.

Andrija je rekao da je tragedija, u kojoj je izgubio drugove Dragora Pejovića i Radovana Vučinića i bio povređen sa dva hica u desnu nogu i testise, za njega sada daleka prošlost.

-  Život ide dalje i na sreću, ja danas imam svoju sreću. Imam posao, a pre svega imam dva sina, što je najbitnije, jer se posle nesreće polemisalo da neću moći da imam decu budući da sam bio ranjen u testise. Daleko je teže onima koji su izgubili decu. Sa Pejovićima nisam u kontaktu, a Vučinići su mi komšije i znam da i oni danas imaju svoje živote. Njima jeste ostala ogromna bol za izgubljenim sinom, ali sve to postepeno ide u zaborav. Takav je život - rekao je Kažić tada.

Ranjeni mladić je u više navrata za medije izjavio da ne želi da se seća te kobne noći, kao i da je o Lauševiću povremeno dobijao nove informacije o njegovom novom životu.

- U ovom momentu sam mu faktički oprostio. Čuo sam da živi u Americi, u Njujorku, da tamo ima neki život. Najpreciznije što mogu da kažem je da sam ravnodušan što se tiče Žarka Lauševića – ističe Andrija, i napominje da je Lauševića kao glumca rado gledao.

A. K./ATAImages
 

"Osećao sam strah"

Sa druge strane, kada je počelo suđenje Žarku Lauševiću, glumac je ispričao svoju stranu priče.

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, da nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu: "Kakva je ovo galama?" Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je: "Šta je bilo, momak?",  kazao sam: "Ništa, sve je u redu" – objašnjava on i dodaje:

- Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj – otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha. Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu - objasnio je tada on.

Mediji su pomno pratili svaki Žarkov korak van Amerike pa su tako preneli i vest da je 2014. posetio Nikolu Kaluđerovića, svog cimera iz zatvorske ćelije.

- Bio je kod mene kući, vala smo se isplakali ko mala deca. Najnormalnije se ponaša moj Žare, ali je malo izgubio lepotu. Lepo on izgleda i sad, ali nije kao nekad. Ali ko ga nije znao ko momka, taj ne zna ni šta je neverovatna muška lepota. A šta smo pričali, ne mogu vam reći, jer je to naša stvar. Odrastao je tu pored mene na Cetinju i tragedija ga je dovela kod mene u zatvor. Otkad je u Americi, čujemo se stalno, a kad sam ga sada ugledao, kao da me je sunce obasjalo kao nikad otkad sam izgubio sina - rekao je tada Nikola.

Zbog ovog prestupa život mu se preokrenuo. Laušević je bio primoran da glumu ostavi po strani. Nije snimao, niti igrao u pozorištu više od 15 godina, a onda se na male ekrane vratio u filmskom ostvarenju "Smrdljiva bajka", potom u seriji "Senke nad Balkanom". Snimio je i film "Volja sinovljeva" kao i seriju "Koreni".

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike