Zatvorska uprava o Legiji: Ovo je spisak privilegija u Zabeli, uz njega dvojica osuđenika

18.07.2023

13:14

0

Legija se štrajkuje bez potrebe

Zatvorska uprava o Legiji: Ovo je spisak privilegija u Zabeli, uz njega dvojica osuđenika
Milorad Ulemek Legija - Copyright YouTube/Dokumentarne Emisije Balkan

Osuđena lica Milorad Ulemek, Miloš Simović i Dalibor Ristić od juče odbijaju hranu koja se sprema u zatvoru, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kako Tanjug saznaje Ulemek odbija zatvorsku hranu, jer mu, kako tvrdi, nije omogućeno pravo na napredovanje u tretmanu i traži pravo na bračne posete, odnosno takozvanu ljubavnu sobu.

Iz Uprave su precizirali da su netačni navodi medija koji su sinoć i danas preneli da i neka druga osuđena lica odbijaju zavodsku hranu. Ističu da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja i dodaju da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupa u potpunosti u skladu sa ovim zakonom i dužna je da poštuje Pravilnik o kućnom redu u Posebnom odeljenju.

- Kategorički odbacujemo navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da ovim i drugim osobama u Posebnom odeljenju nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu. Svim licima u Posebnom odeljenju, gde god su ispunjeni zakonski uslovi, dodeljena su proširena prava i pogodnosti do toga da su ispoštovane sve preporuke Zaštitnika građana iz 2022. godine - navode iz Uprave.

Jedna od preporuka, kako preciziraju, odnosila se i na to da se oplemeni prostor u kome osuđenici iz Posebnog odeljenja borave na svežem vazduhu i ona je uvažena, pa su iz tog razloga naslikani murali kako bi se i taj prostor dodatno humanizovao. Kad su u pitanju Ulemek, Simović i Ristić, kako ističu iz Uprave, oni uživaju iste pogodnosti, osim što je Ulemek razvrstan u povoljniju grupu V1 jer je ispunio zakonske uslove predviđene izmenama Pravilnika o kućnom redu Posebnog odeljenja koji je stupio na snagu 10. juna 2023. godine.

24sedam/Goran Sivački
 

O razvrstavanju Simovića i Ristića će tek biti doneta odluka tokom preispitivanja programa postupanja koji je u toku. Ono što Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala dozvoljava, kao i ovaj Pravilnik, jesu proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju. Iz Uprave naglašavaju da je u slučaju Ulemeka ta zakonska mogućnost u svim važnim segmentima izvršenja kazne i dobrobiti ovog osuđenog lica iskorišćena.

- Zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu tako da nisu tačni navodi u medijima da on nije napredovao u tretmanu tokom izdržavanja kazne - istakli su iz Uprave.

Ulemeku su dodeljena proširena prava koja se odnose na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta, dok je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena, a Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka. Njemu je takođe omogućen i veći broj telefonskih razgovora, odnosno on ima pravo na 16 telefonskih poziva mesečno u trajanju do 15 minuta, dok je pre bilo četiri telefoniranja mesečno. Pored navedenog, osuđeni ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje na kantini i dodaju da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe, odnosno dva sata napolju dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti.

- Ono što je novo jeste da je Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno - navode u saopštenju.

Ističu da Ulemek svaki boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica, što kako dodaju jasno govori da nema govora o samoizolaciji i nehumanom tretmanu. Ulemek od aprila ove godine pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno - bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške ovom licu, što je opet napredovanje u njegovom tretmanu. Pored navedenog, osuđeni je završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je pohađanje likovne sekcije po želji svakodnevno.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike