Legija grmi iz Alkatraza: Ovo je poruka osuđenog za ubistvo premijera

18.07.2023

10:51

0

Autor: 24sedam

Iz ćelije "Alkatraza" oglasio se najpoznatiji srpski zatvorenik

Legija grmi iz Alkatraza: Ovo je poruka osuđenog za ubistvo premijera
Copyright Profimedia

Milorad Ulemek Legija (55), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, a koji je stupio u štrajk glađu, oglasio se iz zatvora i poslao poruku zbog čega je odlučio da gladuje i ne pije vodu!

Sopštenje nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije prenosimo u celosti:

- Obraćam se isključivo radi izbegavanja raznih spekulacija koje mogu da se pojave u medijima, a povodom mirnog protesta u Posebnom odelenju КPZ Zabela u Požarevcu. Na ovaj vid protesta sam primoran iz razloga što godinama trpim diskriminaciju od strane pravosudnog sistema koji, ili ne želi ili ne ume da standardizuje norme koje bi važile i za sve nas koji svoje kazne izdržavamo u Posebnom odelenju.

Već gladovao

Ovo nije prvi put da Milorad Ulemek štrajkuje iza rešetaka. Početkom novembra 2021. godine stupio je u štrajk glađu. Njegov advokat Aleksandar Kovačević tada je izjavio da Legija neće napuštati ćeliju.

- Ovo je jedino odelenje u kome mi, osuđenici na izdržavanju zatvorskih kazni, nemamo mogućnost napredovanja. To se dešava isključivo zbog toga što određeni nadležni organi u državnom sistemu ne rade svoj posao. Ni posle pisanog izveštaja koji je sačinjen i upućen Vladi Srbije od strane Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnoga ili ponižavajućeg postupanja (CPT) osim nekih kozmetičkih promena koje se tiču uslova, ništa konkretno nije urađeno.

Zemunci, beretke...

Legiji su se pridružili Zvezdan Jovanović (58), bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Aleksandar Simović (47) i Nikola Bajić (54), koji takođe izdržavaju kazne u takozvanom "Alkatrazu" u "Zabeli", koji je znatno restriktivniji od drugih delova ovog zatvora.

- Predmetni izveštaj usvojen je 21. jula 2021.godine, ali da do današnjeg dana ništa nije urađeno. Zašto sam stupio u štrajk glađu i žeđu? Nema mogućnosti napredovanja u tretmanu, prava na bračnu posetu, pravo na vanredni paket, pravo na školovanje...  Ovo su jedini i isključivi razlozi zbog kojih su osuđenici Posebnog odelenja stupili u miran protest glađu i žeđu.

- Želim takođe da napomenem da ovaj miran protest nema bilo kakvu političku konotaciju već je pokrenut isključivo radi ostvarivanja osnovnih prava koja pripadaju kako meni, tako i ostalim osuđenicima koji izdržavaju kaznu u Posebnom odelenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike