Legija štrajkuje glađu u zatvoru! Pridružili mu se i Zveki i dvojica "zemunaca"

18.07.2023

10:19

0

Milorad Ulemek ima više zahteva, a među njima su i češće bračne posete i pravo na ljubavnu sobu

Legija štrajkuje glađu u zatvoru! Pridružili mu se i Zveki i dvojica "zemunaca"
Milorad Ulemek Legija - Copyright Profimedia

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija (55), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, stupio je u štrajk glađu. On, kako nezvanično saznajemo, ima više zahteva, a među njima su i češće bračne posete i pravo na ljubavnu sobu.

Prema nezvaničnim informacijama, Legiji su se pridružili Zvezdan Jovanović (58), bivši pripadnik "crvenih beretki", kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Aleksandar Simović (47) i Nikola Bajić (54), koji takođe izdržavaju kazne u takozvanom Alkatrazu u "Zabeli“, koji je znatno restriktivniji od drugih delova zatvora.

Kako se saznaje, Legija i štrajkači koji su ga podržali najavili su upravi zatvora da neće uzimati ni hranu ni vodu, dok se ne odluči da li će biti premešteni u liberalnije delove zatvora.

Ulemek je prvi stupio u štrajk, a pored odbijanja hrane odlučio je da ne izlazi u šetnju, da odbija pravo na posete advokata, pravo na telefonske pozive i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zatvoru. U štrajk je stupio, kako je rekao, jer nema pravo na ljubavnu sobu niti pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, kao i pravo zagarantovano Ustavom da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici na svake dve godine. Njemu je 13. jula istekao rok za odlučivanje da li će ostati u "Alkatrazu“ i čeka se odluka nadležnih na njegove žalbe.

Legija je, da podsetimo, štrajkovao glađu iza rešetaka i početkom novembra 2021. godine.  takođe je stupio u štrajk glađu, Njegov advokat, Aleksandar Kovačević, tada je za 24sedam izjavio da je njegov štrajk glađu iznuđen potez. Imao je i tada gotovo identične zahteve. Štrajk glađu prekinuo je tada zbog smrti Gorana Nenadovića, načelnika Posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda "Zabela", koji je iznenada preminuo. Ulemek je tada svoje zahteve dao upravo Nenadoviću, a kad je preminuo nije više bio u mogućnosti da ih traži.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike