Ko je u Sedmom paviljonu: Ovo niste znali o najvećim srpskim robijašima!

09.07.2023

20:55

0

Stanari Sedmog paviljona smatraju se najokorelijim kriminalcima i gotovo svi su osuđeni na višesecenijske zatvorske kazne

Ko je u Sedmom paviljonu: Ovo niste znali o najvećim srpskim robijašima!
Zatvor "Zabela" i osuđenici iz Sedmog paviljona Rade Marković, Sretko Kalinić i Branko Berček - Copyright 24sedam/AP Photo/MUP

Blindirana vrata sa rendgenskim prolazom, čak 250 sigurnosnih kamera i kontrolna soba iz koje se prati svaki ćošak krase požarevački zatvor "Zabela". Video-nadzorom nisu obuhvaćene jedino ćelije, jer zatvorenici imaju pravo na privatnost. Unutar zatvora je i čuveni Sedmi paviljon, najstrože čuvan i u čijim prostorijama, opremljenim za 150 kaznu izdržava oko 200 osuđenika za najteža krivična dela.

Samice u Sedmom paviljonu bude jezu. Reč je o prostorijama ne većim od šest ili sedam kvadrata sa betonskim podom, a u svakoj od njih je gvozdeni krevet sa dušekom, limeni sto i dve stolice, dok je malo dalje paravan iza koga je plastična kofa koja predstavlja toalet. Kroz guste rešetke na prozorima, proviruje dnevna svetlost. Ispred svake sobe u Sedmom paviljonu stoji plastična kesa za smeće i na svakoj je zalepljen broj sobe, kao da je to uopšte bilo kome važno.

Stanari Sedmog paviljona smatraju se najokorelijim kriminalcima i gotovo svi su osuđeni na višesecenijske zatvorske kazne. Među njima su i Radomir Marković (77), bivši šef Državne bezbednosti, Nenad Bujošević Rambo (53) i Branko Berček (46), bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije, ali i Sretko Kalinić (49), osuđeni ubica "zemunskog klana".

Antonio Ahel/ATAImages
Radomir Marković i KPZ "Zabela"

Rade Marković osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. U tu kaznu uračunata je kazna od 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali. Osim ovog zločina, bivši šef tajne srpske policije proglašen je krivim i za umešanost u otmicu i mučko ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.. Osuđen je i na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Slavka Ćuruvije, ali ta presuda još nije pravosnažna.

U međuvremenu Marković je izgubio status povlašćenog zatvorenika i oduzeta mu je kućica u krugu zatvora u kojoj je godinama bio smešten. Prebačen je u grupnu sobu ozloglašenog Sedmog paviljona sa ostalim osuđenicima, a u kućicu se uselio novi stanar.

Rambo obnavlja znanje

Bivši šef srpske tajne policije u zatvoru je ranije imao malu baštu, a gajio je kučiće i mačke. Krajem prošle godine, oboleo je od korone, pa je bio izolovan u posebnoj ćeliji kako ne bi zarazio druge. Kad je ozdravio vraćen je u svoju kućicu, a starao se o ribicama u velikom akvarijumu.

Gumar u bolnici, Simović broji hleb

Osuđenici iz Sedmog paviljona bili su i Leonid Milivojević, koji je na sopstveni zahtev prebačen u zatvor u Padinskoj Skeli, Legijin naslednik na mestu komandanta "crvenih beretki" Duško Maričić Gumar, koji je imao psihičke probleme, pa je prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu i Aleksandar Simović, koji je prebačen u slabije čuvani paviljon sa radnim zadacima. Simović ima najbolje radno mesto u čitavoj "Zabeli". Broji hleb koji se dostavlja zatvorenicima, šetka svuda po krugu u kojem ima pet-šest paviljona i bolnica i prilično je privilegovan.

Marković je, inače, bio magacioner u zatvoru i vodio računa o garderobi i posteljini robijaša. U glavnom magacinu zadužen je bio da popisuje ćebad, sredstva za higijenu, kao i lične stvari zatvorenika, koje im nisu uvek potrebne.

Pre toga, Rade je nadzirao sistem kanalizacije. Kontrolisao je otpadne vode unutar zidina zatvora. Posle 15 godina robije skinut je sa prebrojavanja, ali nikad ne sme da izlazi iz kruga "Zabele". Budući da je u Sedmom paviljonu to više i ne može da pokuša.

Nenad Bujošević Rambo, bivši pripadnik "crvenih beretki“ i kum Milorada Ulemeka Legije, izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorostrukog ubistva funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali. Na lični zahtev već 22 godine nalazi se u samici Sedmog paviljona.

U zatvoru trenira, gleda filmove, proučava anatomiju i ekonomiju, podseća se nemačkog i engleskog jezika, a tražio je od bivše supruge da mu donosi udžbenike svoje dece da bi video šta oni uče. Ustaje u 7, ali sat uvek navija na 5.55. Trening počinje u 6.45, a u 7.15 ga vode u šetnju. U ćeliji se zagreva, a napolju trenira još sat i po - dva. Obožava da gleda dokumentarce.

Berček brzo reagovao, Kalinić se oženio

Njegov saborac iz JSO Branko Berček iz Loznice, osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva Stambolića i atentata na Vuka Draškovića. Berček je u zatvoru 21 godinu, a na suđenju nije priznao nijedno krivično delo.

Printscrren/MUP
Branko Berček

U zatvoru je savladao odlično engleski jezik, bavi se sportom, čita knjige, a koeficijent inteligencije mu je 147. Boravi u samici, a tražio je ponavljanje suđenja preko svog advokata Zore Dobričanin Nikodinović u kom je pravosnažno 2005. osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Punih 12 godina posle izrečene presude za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i ubistva Ivana Stambolića odbrana je došla do dokaza da Berčekova krv nije pronađena na rukavicama koje je nosio izvršilac pokušaja ubistva Draškovića..

Berček je u petak, dok je bio u redovnoj šetnji u zatvorskom kriugu, primetio dim. Čak je i osetio miris dima iaoko je bio dosta udaljen od mesta požara. On je odmah dozvao zatvorske čuvare koji u kućicama motre na zatvorenike i obavestio ih da dim kulja iz ćelije na drugom spratu Sedmog paviljona. Reagovali su brzo na Berčekove reči i otvorili vrata ćelije u kojoj je izbio požar. Iznutra su jedva od dima videli dvojicu zatvorenika, koji su bili onesvešćeni. Izvukli su ih napolje i odmah počeli da im ukazuju pomoć. Jednog su bez svesti prevezli u bolnicu.

Tanjug
Sretko Kalinić

Sretko Kalinić, poznatiji kao Zver, punih 13 godina nalazi se u samici Sedmog paviljona. On se nedavno u "kući ljubavi" u "Zabeli" venčao sa Beograđankom J. M. (27), koja je i ubraku rešila da zadrži svoje prezime. Par se venčao u KPZ „Zabela“ u Požarevcu, u prisustvu gradskog matičara i kumova, ali pod budnim okom stražara Sedmog paviljona u kojem Kalinić izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina "zemunskog klana" i pomaganja u ubistvu Zorana Đinđića.

Kalinić je iz zatvora objavio i knjigu u kojoj razotkriva tajne o "zemuncima" i njihovim zločinima. Na koricama knjige je čuvena poternica MUP-a, koja je raspisana za članovima "zemunskog klana" 12. marta 2003. godine neposredno posle ubistva premijera Đinđića, a Kalinić je iznad fotografija članova klana svojom rukom ispisao ko su izdajnici. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike