Pokajnik ili pokojnik: Srpski svedoci saradnici koje su izigrali i država i mafija! Rambo, Vuk...

18.08.2021

19:00 >> 09:04

0

Autor: Lj. Keković

Dve crvene beretke nisu dobile novi identitet, iako je Legija obećao da neko iz državnog vrha neće živ dočekati kraj suđenja ako ih prevare

Pokajnik ili pokojnik: Srpski svedoci saradnici koje su izigrali i država i mafija! Rambo, Vuk...
Copyright Printscreen MUP, Printscreen/Youtube/686i. Youtube Printscreen Vijesti online

Okrivljeni koji su pristali da otkriju sva svoja saznanja o organizovanoj kriminalnoj grupi kojoj pripadaju, a zauzvrat dobili status svedoka saradnika, u brojnim predmetima pred Tužilaštvom za organizovani kriminal pružili su krunske informacije i dokaze koji su doveli do dugogodišnjih osuđujućih presuda, međutim, u nekoliko slučajeva ispostavilo se da ih država nije na pravi način zaštitila, pa su ostavljeni na milost i nemilost onima koje su raskrinkali.

Ubica po službenoj dužnosti

Preteče svih svedoka saradnika bila su dvojica pripadnika Jedinice za specijalne operacije Nenad Ilić i Nenad Bujošević, koji su sa nekadašnjim komandantom Miloradom Ulemekom Legijom i tadašnjim državnim vrhom postigli dogovor da ispričaju sve što znaju o slučaju četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i svojoj ulozi u tom krvavom atentantu, a da zauzvrat dobiju novi identitet i zajedno sa svojim porodicama započnu novi život na sasvim drugoj strani sveta.

Pročitajte još

Međutim, kad su dali iskaze nešto se iskomplikovalo, pa su završili na optuženičkoj klupi, s koje su poslati na višedecenijske zatvorske kazne.

Nenad Bujošević Rambo/
facebook

– Legija mi je potvrdio, a znam da nije lagao, da je Dušanu Mihajloviću i ostalima koji su garantovali da ćemo dobiti zaštitu rekao da neko od njih „neće živ dočekati kraj suđenja“ ukoliko sve ne bude po dogovoru. A da će sve biti „po dogovoru“ garantovali su Zoran Đinđić, Dušan Mihajlović, Zoran Mijatović i još dvojica meni nepoznatih ljudi – rekao je Nenad Bujošević Rambo na suđenju, objašnjavajući suštinu dogovora.

Novi život, ali na robiji

– To je značilo da preuzmemo krivicu na sebe, kako bi se Miloševiću sudilo u zemlji, potom da nam se sudi dva meseca, a da posle šest meseci zatvora budemo pušteni. Garantovali su nam novac, nova dokumenta, promenu identiteta i program zaštite svedoka – naveo je Rambo.

Cela odbrana Bujoševića, kao i Ilićeva, svela se na to da su njih dvojica preuzela „krivicu“ za zločin, jer im je to bio službeni zadatak.

Ljubiša Buha Čume/Tanjug

Ljubiša Buha Čume, bivši šef „zemunskog klana“, postao je svedok saradnik u predmetu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i u predmetu protiv ubistava i otmica „zemunskog klana“.

Čovek sa devet života

Pre nego je postao svedok saradnik, Buha je više puta bio na meti vođa „zemunskog klana“, kojima je nekada bio šef. Digli su mu u vazduh preduzeće za asfaltiranje puteva „Difens roud“, jurili ga po Turskoj da ga likvidiraju, a u Zemun polju samo je igrom sudbine izbegao smrt jer se napadaču zaglavio metak u cevi.

Buha je, nakon svedočenja, ušao u program zaštite, međutim, pre sedam godina, u obračunu tadašnjeg vrha MUP-a sa bivšim čelnicima policije koji su Buhi bili naklonjeni, on je poslat u zatvor, a odatle je, posle više godina, izašao na vetrometinu, jer mu je oduzeto policijsko obezbeđenje.

Zoran Vukojević Vuk Printscreen/MUP

U procesu za ubistvo predsednika Vlade, svedok saradnik je postao i bivši policajac Zoran Vukojević Vuk, koji je nekoliko godina kasnije ubijen.

Do 2000. godine Vukojević je bio policajac u Zemunu, a onda počinje da radi kao šef obezbeđenja u Spasojevićevoj vili u Šilerovoj.

Dogovarali ubistva sa vrhom policije

Vukojević je policiji prvi iskaz dao u akciji „Sablja“. On je rekao da je „zemunski klan“ radio za DB od ’98. i da su se s tadašnjim vrhom policije dogovorili da mogu da rade šta hoće, kao i koga treba da ubiju u gradu.

– Koliko ja znam, oko 30 ubistava oni su izvršili po gradu i time su se javno hvalili – rekao je Vukojević.

Vođe “zemunskog klana” u Parizu Printscreen/Mup

Govorio je o tome koji su političari i pripadnici državne i vojne službe imali konakte sa „zemuncima“, a da je JSO obezbeđivao Spasojevića. Svedočio je da su Legija i Spasojević organizovali ubistvo Đinđića.

Mučen, pa zapaljen

On je 2006. godine otet. Mučen je na najstrašniji način, prebijen, iskasapljen, upucavan i tako izmasakriran, a još živ, umotan u celofan, zapaljen je i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je nađen u šumi.

Ubice su ga navodno mučile da bi priznao gde su zakopani milioni od otmica koje su vršili „zemunci“, tako da se pretpostavljalo da su ga oni ubili.

Kada je uhapšen jedan od „zemunaca“ Aleksandar Simović, DNK analizom utvrđeno da su njegovi otisci nađeni na lisicama kojima je tokom mučenja bio vezan Vukojević.

Darko Šarić Printscreen/Tanjug

I svedok saradnik u procesu koji se vodi protiv Darka Šarića za šverc 5,7 tona kokaina Nebojša Joksović bio je više puta na meti mafije, iako ga sve vreme čuva policija.

Izdaja iz školskih dana

Joksoviću, koji je bio Šarićev dugogodišnji prijatelj još iz osnovne škole, priznao je da je bio zadužen za posrednike koji su drogu prodavali u Italiji, ali i da je učestvovao u švercu kokaina.

Svedočio je i da je naređenja primao direktno od Šarića, zbog čega je postao najznačajniji svedok tužilaštva u slučaju šverca kokaina.

Pročitajte još

Na njegov kafić „La principesa“ u Žarkovu bačena je početkom juna 2011. godine bomba, a pre toga njegova štamparija gađana je iz „zolje“, a gorele su i prostorije njegove firme.

Takođe, u eksploziji auto-bombe ubijen mu je brat.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike