Uskrs iza rešetaka: Postili na Veliki petak, a na najveći hrišćanski praznik dobiće farbana jaja, bogatu trpezu, vanredne pakete i posete!

14.04.2023

20:45

1

Jedino Legiju i Zvezdana svake godine na Vaskrs u Zabeli posećuju supruge Aleksandra i Olivera

Uskrs iza rešetaka: Postili na Veliki petak, a na najveći hrišćanski praznik dobiće farbana jaja, bogatu trpezu, vanredne pakete i posete!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Farbana jaja i bogatija trpeza na najveći hrišćanski praznik biće služeni u nedelju u srpskim kaznionicama, gde osuđenici pravoslavne veroispovesti u nedelju dočekuju dan kada je Isus Hristos vaskrsao tri dana posle smrti. Na Veliki petak, onima koji su za to izrazili želju, služena je posna hrana, a nju su, tokom čitavog posta, dobijali oni koji su se za to prijavili. Svi koji izdržavaju kazne ili se nalaze u pritvorskim jedinicama u zatvorima širom Srbije mogu da, na ovaj jedinstven način, osete deo praznične atmosfere.

Osuđenicima koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima dozvoljeno je da ostvaruju svoja verska prava, bez obzira na to kojoj veroisposvesti pripadaju, pa će tako pravoslavci u nedelju na svečani način obeležiti Vaskrs. 

- U zatvorima su redovna bogosluženja, pričešće onih koji poste i pripremaju se za Uskrs, razgovori sa sveštenikom, ali i posete dobrotvornih organizacija Crkve koje su spremile vaskršnje darove. U periodu koji je prethodio Ukrsu, tokom Velikog posta, vernici pravoslavne vere mogli su da se prijave na posni režim ishran,e što im je omogućeno zakonom, kao i da prisustvuju verskim službama koje su služene u većini zavodskih ustanova - kaže naš izvor iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenici su ove godine, kao i svih prethodnih, imali priliku da ofarbaju vaskršnja jaja, a potom i da ih podele među sobom.

Bojena jaja, kao simbol vaskrsenja, stižu i kao darovi zajednice koja, osim jaja, donosi i druge poklone onima koji su iza rešetaka, a ispunjavajući jevanđeoske reči: "U zatvoru bejah i posetiste me".

Hramovi unutar zidina

Osobama lišenim slobode odobreno je da tokom vaskršnjih praznika dobiju vanredni paket. Pojedini osuđenici, takođe, imaju i nagradno odsustvo tokom vikenda, kako bi sa svojim porodicama proslavili ovaj veliki hrišćanski praznik.

Profimedia
Ilustracija

Zatvori u Srbiji poseduju i hramove i kapele unutar svojih zidina u kojima se, kako objašnjavaju u UIKS, održavaju verski obredi, a moguće je i obaviti krštenje ili venčanje. U Centralnom zatvoru u Beogradu, u paraklisu, odnosno kapeli posvećenoj Hristovom vaskrsenju, tokom strasne nedelje služi se više liturgija. Na drugi dan Uskrsa služiće se takođe svečana liturgija na kojoj će moći da prisustvuju svi zatvorenici.

Svake godine, od svih "crvenih beretki" koje služe kazne u požarevačkoj Zabeli, jedino Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića redovno na Uskrs posećuju njihove supruge. Tako bi trebalo da bude i ovog puta.

Samo Legiji i Zvezdanu dolaze žene

Samo Legiji dolazi nevenčana supruga Aleksandra, a Zvezdanu njegova žena Olivera. One im donose pakete i uskršnja jaja. Pošto se njih dvojica nalaze u najčuvanijem delu zatvora, “Alkatrazu”, oni mogu da se jajima kuckaju u sobi za posete. Pored toga, Legija i Zvezdan redovno zovu svoje porodice - kaže naš izvor iz Zabele.

24sedam/Profimedia
Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović

Osim pravoslavnih, i vernici islamske i rimokatoličke veroispovesti imaju pravo da praznuju svoje praznike, kao i da se prijave i na poseban režim ishrane.

- Kada je reč o ishrani u skladu sa verskim kalendarom, svima je omogućeno prijavljivanje na poseban režim ishrane, bilo da je reč o jednoj osobi ili o velikom broju njih. Pripadnicima islamske zajednice je omogućena halal ishrana sertifikovanih dobavljača i uzimanje obroka prema posebnom verskom vremenu. U skladu sa pravilima pravoslavne vere omogućen je postan režim ishrane sredom, petkom i tokom svih obaveznih višednevnih postova za sve koji se prijave - tvrde u UIKS.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike