Policajci kao glineni golubovi: Somborac ranio dvojicu žandarma, a mnogi odlazak na intervenciju platili glavom!

09.06.2023

20:45

0

Petar V. (62) nije jedini koji je pucao na policiju, pa su neki od čuvara reda i zakona službeni zadatak platiti životom

Policajci kao glineni golubovi: Somborac ranio dvojicu žandarma, a mnogi odlazak na intervenciju platili glavom!
Ilustracija - Copyright ATAImages/Miloš Tešić/M.M.

Slučaj dvojice žandarma iz Sombora, koji su ranjeni tokom intervencije zbog nasilja u porodici, nije usamljen u Srbiji. Petar V. (62) nije jedini koji je pucao na policiju, pa su neki od čuvara reda i zakona službeni zadatak platiti i glavom. Đura Keča i Dragan Mićić, srećom, opravljaju se od povreda.

Dvojica žandarma su u samoodbrani ranila napadača i on je trenutno u somborskoj Opštoj bolnici, pod stalnim nadzorom policije i čim bude spreman biće saslušan u Višem javnom tužilaštvu. Petar V. je osumnjičen za pokušaj teškog ubistva, nedozvoljenu proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i nasilje u porodici.

Petar V. je, kako se sumnja, najpre počinio delo nasilje u porodici tako što je u prostorijama kuće pretio supruzi, a potom ispalio jedan hitac iz pištolja marke "bereta" u zid u kući, posle čega je snaja osumnjičenog pozvala policiju.

Prilikom intervencije pripadnika Policijske uprave Sombor, kojima su se pridružili i pripadnici Žandarmerije, osumnjičeni je na policiju ispalio najmanje četiri hica. Dvojici pripadnika Žandarmerije je naneo povrede, posle čega su pripadnici Žandarmerije u samoodbrani ranili osumnjičenog, koji je hospitalizovan i operisan u Opštoj bolnici u Somboru sa povredama ruku.

Policijski službenik Srđan Petrović (42) ubijen je u noći između 18. i 19. decembra 2017. godine prilikom intervencije u selu Bare kod Požarevca, kada je Dobrivoje Živković (69) u njega ispalio više hitaca iz automatske puške, a potom se zaključao u svoju kuću u kojoj nije bilo drugih ukućana. Živković je ubijen posle intervencije Specijalne antiterorističke jedinice. Srđan Petrović je zadobio teške povrede od kojih je preminuo na putu ka bolnici.

SAJ mu presudio

Zet Dobrivoja Živkovića, posle međusobne svađe, prijavio je policiji da njegov tast Dobrivoje u nelegalnom posedu ima automatsku pušku. Na lice mesta odmah je upućena patrola policije.

U jednom trenutku, kada je policajac Petrović pokušao da uđe u dvorište objekta kako bi proverio da li je možda još osoba u kući, Živković je ispalio više hitaca iz automatske puške i smrtno ranio policajca, a zatim se zaključao u kuću u kojoj nije bilo drugih ukućana. Tada je angažovan SAJ i Živković je ubijen prilikom pokušaja da ponovo puca na policiju. Ubijeni policajac imao je suprugu i dve ćerke.

24sedam/Katarina Mihajlović Printscreen/Facebook/Vera Đ Privatna arhiva
Zgrada u kojoj se dogodilo dvostruko ubistvo u Zaječaru i žrtve

Krvoproliće nezapamćeno do tada, dogodilo se pre više od godinu dana u Zaječaru. Dušan Zagorac (76) hicima iz vatrenog oružja usmrtio je posle svađe komšinicu Veru Đekić (62) i mladog policajca, pripadnika Policijske uprave u Zaječaru Ivana Đurđevića (28), a posle toga presudio je i sebi. Tom prilikom, ranjen je još jedan policajac, a krvava drama odigrala se u Ulici 7. septembar.

Dvostrukom ubistvu prethodila je svađa između komšija u večernjim satima tog 28. marta lane. Zagorac je, naime, bacio masnu supu komšinici Veri Đekić na veš, koji se sušio na terasi. Žena se, kad je videla šta je uradio, naljutila i otišla kod Dušana na vrata da mu po ko zna koji put kaže da to više ne radi.

Zabarikadirao se na tavanu

Ogorčena i iznervirana Vera kucala je Zagorcu na vrata stana. On je otvorio sa pištoljem u rukama i navodno istog momenta pucao Veri u glavu. Stanari zgrade čuli su pucnje i odmah pozvali policiju.

Tri pucnja čula su se neposredno pošto je došla policijska patrola na mesto zločina u Zaječaru gde je Dušan Zagorac ubio komšinicu Veru Đekić. Čim je ugledao policajce, Zagorac je uputio hice na službenike koji su obavljali svoju dužnost na terenu. Ranjena su dvojica policajaca, od kojih je Ivan Đurđević ubrzo preminuo.

Privatna arhiva
Ivan Đurđević

Nakon što je Zagorac pucao i zadao smrtonosne rane Đurđeviću, dao se u bekstvo i otrčao do tavanskih prostorija, gde se zabarakadirao. Jake policiske snage i pripadnici SAJ-a stigli su potom ispred zgrade u kojoj se odvijala prava drama. Čitav Zaječar satima je bio pod policijskom opsadom. Specijalci su uspeli da lociraju ubicu i pozvali su ga da se preda.

Usledili su višečasovni pregovori sa Dušanom Zagorcem, koji je uporno odbijao da izađe sa podignutim rukama i preda se čuvarima reda. Posle bezuspešnih pregovora sa ubicom, koji su trajali "čitavu večnost", specijalci i policajci odlučili su se na akciju i da prekinu agoniju. Uz šok bombe upali su u prostorije u kojima se skrivao Zagorac. Umesto otpora koji su očekivali i sami su bili iznenađeni kad su Dušana zatekli mrtvog. U međuvremenu, on se obesio, jer živ nije hteo da im padne u ruke.

Ubio jednog, ranio drugog

U oružanom sukobu prilikom intervencije policije 21. jula 2011. godine u Sinđelićevoj ulici u Zrenjaninu ubijeni su policajac Aleksandar Rkman i kriminalac Goran Petrović, a još jedan policajac i Dragan Petrović, otac ubijenog Gorana, zadobili su teške telesne povrede.

Po nalogu istražnog sudije, da bi obavili pretres stana i drugih prostorija Petrovića, koji je višestruki počinilac teških krivičnih dela, pripadnici Policijske uprave Zrenjanin došli su na odgovarajuću adresu, saopštio je tada MUP Srbije.

RINA
Ilustracija

Kuća u kojoj je živeo Petrović obezbeđena je video nadzorom, pa se sumnja da je on video da su policajci opremljeni pancirima i automatskim puškama. Kada su se policajci popeli na sprat i otvorili vrata od sobe u kojoj se nalazio, osumnjičeni Petrović je pucao u glavu policajcu Rkmanu. On je pao pogođen, a Petrović je nastavio da puca i drugog policajca pogodio u rame.

Treći policajac, da bi sačuvao svoj život i živote dvojice ranjenih kolega, upotrebio je oružje i ranio osumnjičenog, koji je od zadobijenih povreda preminuo. U Urgentnom centru od zadobijenih povreda na službenoj dužnosti, umro je i policajac Rkman, a lekari su zbrinuli drugog teško ranjenog policajca.

Napadač Goran Petrović već je bio u zatvoru zbog dva ubistva, oba još dok je bio maloletnik, a policija je tog dana došla kod njega po prijavi za nasilje u porodici i informaciji da poseduje oružje.

Razbojnik pucao na policiju

Razbojnik Miroslav M. (64) iz Feketića ubijen je 16. januara ove godine na Karaburmi posle pucnjave sa policijom. On je samo pola sata ranije uz pretnju pištoljem opljačkao jednu pumpu u Mirijevskom bulevaru gde je, prema nezvaničnim informacijama, uzeo oko 4.000 dinara.

Sa plenom i pištoljem u ruci krenuo je da beži. Patrola policije ga je stigla u ulici Salvadora Aljendea. Tada i kreće prava drama. Policija ga moli da spusti pištolj i ne puca, ali on se oglušava na molbe i nastavlja. Nijednog policajca nije pogodio, a u razmeni vatre pogođen je jednim hicem.

Miroslav M. na mestu je ostao mrtav. Kod njega su nađeni pištolj sa šest metaka, lićna karta i novac koji je uzeo tokom razbojništva. Prema saznanjima, policija je obavila razgovor sa radnikom pumpe koji je rekao da je deo pazara predao, jer mu je mladić pretio pištoljem. Inspektori su uzeli snimak sa kamera.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su Dragana J. (26) koji je 11. novembra 2021. godine po podne, prilikom pokušaja policije da ga zaustavi, svojim vozilom ugrozio život dvojici policajaca, a tokom potere namerno oštetio tri policijska vozila.

Dragan J, vozač BMW-a, pokušao je kolima da udari policajce koji su zatim iz vatrenog oružja ispalili više metaka u gume automobila, kojim je Dragan J. bežao. Posle nekoliko kilometara duge potere policija je zaustavila BMW. Tom prilikom, oštećena su tri policijska vozila u koje je BMW sa beguncem udario. Oštećeno je i nekoliko parkiranih civilnih vozila.

Utvrđeno je da je za Draganom J. bila raspisana poternica zbog izdržavanja višegodišnje kazne zatvora, tako da će odmah sproveden u zatvorsku ustanovu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike