Dvojica dečaka (13) sa oružjem u rukama krenula u krvavi pohod: K. K. iz pištolja ubio devetoro, A. L. nožem i sekirom teško ranio dvoje!

14.05.2023

20:45

0

Masakr u školi na Vračaru i krvavi napad kod Nove Crnje dogodili se u samo 11 dana razlike, obojica krivično neodgovorni

Dvojica dečaka (13) sa oružjem u rukama krenula u krvavi pohod: K. K. iz pištolja ubio devetoro, A. L. nožem i sekirom teško ranio dvoje!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/AP 24sedam/Katarina Mihajlović

Dvojica dečaka, obojica od po 13 godina, obojica pred zakonom krivično neodgovorna, uzela su, u samo 11 dana razlike, oružje u ruke i pošla u krvavi pohod. K. K. (13) hicima iz očevog pištolja CZ-99, ubio je čuvara svoje Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru, kao i još osmoro učenika. A. L. (13) iz Radojeva kod Zrenjanina nožem je, ubodima u grudi, naneo teške telesne povrede M. S. (17), dok je njegovu majku Vesnu S. (57), koja je sinu pokušala da pritekne u pomoć, napao sekirom i teško je povredio po glavi.

Zrenjaninska policija je saopštila da je uhapsila oca osumnjičenog dečaka K. L. (31) i to zbog zanemarivanja i zapuštanja maloletnog lica. Na kratko je privedena i majka dečaka N. T., (32), ali će protiv nje krivična prijava biti podneta u redovnom postupku, što znači da će se braniti sa slobode. Posle masakra u školi u Beogradu policija je privela, a kasnije mu je određen i jednomesečni pritvor, Vladmira K., oca K. K,, koji je osumnjičen za teško delo posle opšte sigurnosti.

Posle masakra u školi na Vračaru, da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tražio je da se granica za krivičnu odgovornost spusti na 12 godina. Njegov predlog podržalo je i Društvo sudija Srbije.

Stravičan napad u Radojevu, koje pripada opštini Nova Crnja, dogodio se noćas u 1.20 sati u ulici Maršala Tita. Usred noći A. L. je upao u porodičnu kuću i nožem posle kraće svađe izbo M. S. po stomaku i grudima, a zatim je sekirom po glavi teško povredio Vesnu S.

Ranjeni mladić uspeo je da telefonom pozove policiju, koja ga je zatekla u lokvi krvi na ulici ispred kuće sa brojem 100 u selu Radojevo. M. S. je, kako pričaju meštani, povređen trčao ulicom i zapomagao, a pao je ispred komšijske kuće. U kući u kojoj se dogodio krvavi pir sa povredama glave pronađena je majka mladića.

Mladiću odstranjena slezina

Prema nezvaničnim informacijama, sedamnaestogodišnjaku je odstranjena slezina, a oštećeni su mu i jetra i pluća.

- Njegova majka je na neurohirurgiji u Novom Sadu, jer će zbog udaraca morati da ide na još jednu operaciju. Majka je skoro bila operisana od kancera i mislim da je krenula na analize neke, jer su joj pronašli cistu na vratu kako sam čula, a sin joj ide u srednju školu za konobara u Zrenjaninu, putuje i to je verovatno dečak sa kojim se družio - ispričala je novinarima jedna meštanka.

Tanjug/Siniša Kupinović
Ilustracija

Posle privođenja na razgovor, A. L. se potpuno pogubio u policiji. Na pitanje policajaca zašto je napao druga i njegovu majku, dečak je navodno samo odmahivao glavom.

M. S, kako saznajemo, i dalje je u životnoj opasnosti i ima ozbiljne povrede unutrašnjih organa. Lekari zrenjaninske bolnice su ga operisali i bore se za negov život na odeljenju intenzivne nege. Stanje njegove majke Vesne, koja je u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, lekari opisuju kao stabilno.

Čuvara ubio sa 14 metara

Pred kraj prvog časa, K. K. je 3. maja došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara Dragana Vlahovića hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave je u veoma teškom stanju i lekari se bore za njen život.

U holu škole je zatim ubio prvo dete. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira sa municijom, sa po 15 metaka, kalibra 9 milimetara, u svaki okvir.

Ušao je potom u učionicu svog VII/2 odeljenja. Tu je najpre pucao u nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović i teško je ranio, a zatim je zapucao na đake. Ubio je još sedmoro, a ukupno devetoro i to sedam djevojčica, jednog dečaka i školskog čuvara.

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 sati uputila je Ivanka Jovanović, pomoćnica direktora škole, koja je rekla da je u školu ušlo diete sa vatrenim oružjem i da “nasumično puca”. Policija je odmah krenula ne mesto napada. Ivanka Jovanović u tom trenutku nije znala da K. K. ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan, koji će kasnije policajci otkriti kod njega nacrtanog na zgužvanim papirima.

Ispalio 57 metaka

Među žrtvama i ranjenima u pucnjavi je i nekoliko đaka sa spiska K. K. Plan sa skiciranog nacrta škole sproveo je skoro u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir pored stepeništa.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42 sati, upravo od K. K. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen. Kod njega su nađeni ranac, pištolj CZ-99 iz kojeg je ubio devet osoba, kao i tri molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi šta je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije. Uviđaj je pokazao da je ispalio čak 57 metaka.

Posle vesti o masakru u školu je stiglo čak osam ekipa Hitne pomoći. Zatečeno je devet osoba bez znakova života i to osmoro đaka i školski čuvar Vlahović. U pucnjavi je ranjeno šestoro dece, od kojih četvorica dečaka i dve devojčice, koji su kolima Hitne pomoći prevezeni u Urgentni centar i Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici.

K. K. je u pucnjavi ubio S. N. (14), P. A. (12), A. B. (12), A. D. (14). K. M. (13), M. A. (14), E. K. (14) i A. Č. (14). Ubio je i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike