Pucnjava u školama bilo i ranije: Predrag ubio ženu i njenog ljubavnika, Gorana razoružao profesor, Milorad uhapšen dok je pio limunadu

05.05.2023

08:00

1

U Zadru, za vreme Jugoslavije, pre 51 godinu, učenik gimnazije (19) je ubio dvojicu profesora istorije

Pucnjava u školama bilo i ranije: Predrag ubio ženu i njenog ljubavnika, Gorana razoružao profesor, Milorad uhapšen dok je pio limunadu
Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug

Nezapamćena tragedija dogodila se u sredu u Srbiji kada je, kako se sumnja, učenik sedmog razreda K. K. (13) u školi Vladislav Ribnikar" na Vračaru, koju je pohađao, ubio devetoro ljudi, a sedmoro ranio. Nažalost, pucnjave u školama događale su se i ranije - u Erdeviku je od strane svog supruga u svojoj kancelariji ubijena direktorka škole, a u prostoriji domara i vozač, a u školi u Velikoj Plani je muškarac pucao u plafon.

Takođe, u Zadru, u vreme SFRJ, pre 51 godinu, gimnazijalac (19) ubio je dvojicu profesora istorije.

Ostvario dugo kovani jezivi plan

Sreda 3. mart. 2023. je dan koji će Srbija dugo pamtiti zbog do sada nezabeleženog masakra koji se dogodio. Učenik sedmog razreda K. K. (13) je, kako se sumnja, u 8.40 sati ujutru došao u školu naoružan očevim pištoljima, noseći ranac sa Molotovljevim koktelima i započeo krvavi pir - ubio je radnika obezbeđenja i osam učenika, a ranio nastavnicu istorije i još šest đaka.

K. K. je sam pozvao policiju u 8.42 sati, dva minuta nakon što je to učinila pomoćnica direktorke. Razoružan je i uhapšen u dvorištu škole. Taj momenat snimila su deca koja su bila u učionici, a na snimku se vidi kako K. K. leži na zemlji, okružen policajcima. Pripadnici MUP oduzeli su mu oružje, a potom stavili i lisice.

Iz škole su ga izveli sa jaknom preko glave. K. K. je policajcima rekao da je "psihopata koji treba da se smiri".

- Izjavio je da ga je u izvršenju toga uhvatio strah, panika i čudno disanje, i da mu je izgledalo da je ispravno da pozove policiju i prijavi - rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić.

Tanjug/AP
Hapšenje K. K.

Prema poslednjim informacijama, K. K. se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića. On neće krivično odgovarati jer nema 14 godina.

Njegov otac, inače poznati radiolog Vladimir K., uhapšen je istog dana, a sumnjiči se da je počinio teško delo protiv opšte bezbednosti. On će sutra biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu.

U policiji je navodno rekao da je vodio sina u jednu streljanu i učio ga da puca, a na pitanje gde drži svoja dva legalna pištolja i municiju rekao je na sigurnom i to u sefu koji ima šifru, dodajući da je nikada nije dao svom sinu i da ne zna kako je on došao do nje.

Na konferenciji za medije koja je juče održana u Vladi Srbije načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da je dečak planirao zločin mesec dana, kao i da je imao spisak priritetnih meta. Na konferenciji je pokazan taj spisak, na kojem se nalazi 16 dece, od kojih je troje ubio, a dvoje ranio, kao i crtež plana kretanja po školi prilikom pira.

Ubio ženu i njenog vozača hicima iz puške

Printscreen YouTube Kopernikus RTV Šid
Branislava Gnjidić

Pre četiri godine u Osnovnoj školi "Sava Šumanović" u Erdeviku dogodilo se dvostruko ubistvo koje je uznemirilo javnost - Predrag Gnjidić je, kako se sumnja, 15. maja 2020. godine u jutarnjim satima došao u školu gde je njegova supruga Branislava bila direktorka i ubio nju i njenoj vozača Miroslava Bojića.

Branislavina majka potvrdila je da su njena ćerka i Miroslav bili u ljubavnoj vezi. Branislava je, inače, dva dana pre zločina napustila Predraga i otišla da živi kod majke. Predrag je samo dan pre ubistva bio kod Branislave i molio je da se pomire, međutim ona je to odbila.

Očevici ove tragedije su ispričali da se Predrag kobnog jutra spustio u prostoriju domara, gde je zatekao Bojića kako sedi sa Brankom M. i započeo rafalnu paljbu iz automatske puške, na sreću ne povredivši domara. 

Zatim se, kako su dodali, popeo na sprat, gde je u kancelariji za stolom sedela Branislava, a onda i u nju ispalio nekoliko metaka. 

Kako je utvrđeno, u Bojića je sasuo šest metaka iz automatske puške, dok je u suprugu ispalio rafalno 22 metka.

Predrag Gnjidić je uhapšen ispred škole sa oružjem. Optužnica protiv njega je podignuta u novembru iste godine, a naredne godine počelo je suđenje. Pre oko pola godine Gnjidiću je počelo ponovljeno suđenje. 

Gnjidić je tada rekao da je znao da je njegova žena bila u emotivnoj vezi sa Bojićem i da nije mogao da izdrži i da više nije mogao da podnese priče da ona ima drugoga.

Na suđenjima je naveo i da mu je sin ispričao da je zatekao majku i Bojića u stanu, kada ga je Boić udario, što je, kako je navelo "dovelo do iskakanja osigurača" u njegovoj glavi.

Pucao u plafon, razoružao ga profesor

Pixabay/coyot
Ilustracija

Pucnjava u palanačkoj Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Vuk Karadžić" dogodila se u novembru 2019. godine, u kojoj srećom niko nije povređen.

Prema pisanju medija, Goran T. (46) iz sela Livadice kod Velike Plane upao je u školu sa automatskom puškom i oružjem i ispalio dva hica u plafon. Njega je savladao i razoružao hrabri profesor Slavoljub Stojanović. 

Prema pisanju medija, profesora je pozvala učenica da dođe iz fiskulturne sale i rekla da je naoružana osoba u njihovoj učionici. Profesor Stojanović je ispričao da je istrčao iz sale, pokucao na vrata i video kolegu kako sedi za katedrom, a sa desne strane osobu sa oružjem i punom torbom eksploziva.

Naveo je da ga je pitao ko je on, ali da nije dobio odgovor. Rekao je da je u jednom trenutku muškarac pogledao ka tabli i da je tada naredio deci da izađu napolje.

- Borio sam se s njim i uspeo sam da ga savladam. Povredio sam ruku u toku rvanja - rekao je  profesor, dodajući da školski policajac u tom trenutku nije bio u školi, a da je muškarac u školu ušao sa svim napravama dok su čistačice čistile.

Dodao da su deca petnaestak minuta bila taoci dok se on nije pojavio.

Ubio dvojicu profesora, pa seo na limunadu

Pixabay
Ilustracija

Dvostruko ubistvo u školi dogodilo se davne 1972. godine u Zadru.

Malo pre 8 sati ujutru i početka nastave, Milorad Vulinović, učenik četvrtog razreda zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, na školskom stepeništu sa tri hica iz pištolja "bereta" ubio je 46-godišnjeg profesora istorije Vicu Vlatkovića i teško ranio 34-godišnjeg profesora sociologije Gojka Matulinu, koji je kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

Mediji su tada pisali da je potraga za Vulinovićem trajala punih dvanaest sati, a da je pronađen u poslastičarnici na Jazinama, gde je naručio osam vrsta kolača i limunadu.

Svedoci hapšenja naveli su da je policajcima tražio da popije limunadu do kraja.

Kod njega su pronađeni pištolj iz kojeg je pucao i veliki lovački nož. Navodi se da je pištalj pripadao njegovom ocu, pripadniku tadašnje službe državne bezbednosti.

Mediji su pisali da je tokom suđenja priznao je da je ubistvo dugo planirao, ali da nije imao nameru da ubije profesora Matulinu, koji je u pokušaju da spreči tragediju ispao kolateralna žrtva.

Motiv za ubistvo bile su loše ocene. Vulinović je bio ponavljač i u policiji je rekao da je mrzeo profesora Vlatkovića i da mu se nije sviđao njegov način predavanja.

Tokom iznošenja odbrane tvrdio je i da je razlog za ubistvo taj što je bio nacionalista.

Psihijatri su utvrdili da je reč o psihopatskoj osobi i da je kod njega u razvoju bio takav proces s tendencijom da se razvije u shizoidnu psihopatiju, te da su mu u vreme ubistva sposobnosti upravljanja postupcima bile bitno smanjene.

U završnoj reči moglo se čuti da motiv za ubistva treba tražiti u želji ubice da se afirmira u svojoj sredini - makar i na grozan način. Kako je u trenutku počinjenja zločina imao 19 godina, sudilo mu se kao mlađem punoletniku i osuđen je na 14 od maksimalnih 15 godina zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike