Majka i otac devojčice, koja je držana u zatočeništvu, gube roditeljsko pravo? Ministarstvo sprovelo nadzor, ovo su odluke

28.04.2023

18:00

0

Autor: M. Vu.

Ministarstvo je nakon sprovedenog nadzora, naložilo rukovodiocu Gradskog centra za socijalni rad Beograd da preduzme mere iz svoje nadležnosti i pokrene disciplinski postupak

Majka i otac devojčice, koja je držana u zatočeništvu, gube roditeljsko pravo? Ministarstvo sprovelo nadzor, ovo su odluke
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je odmah po saznanju sprovelo nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad Beograd i postupajućih odeljenja, povodom slučaja teško zanemarene maloletne devojčice od strane svojih roditelja.

Ministarstvo je nakon sprovedenog nadzora, naložilo rukovodiocu Gradskog centra za socijalni rad Beograd da preduzme mere iz svoje nadležnosti i pokrene disciplinski postupak i utvrdi odgovornost zaposlenih u odeljenjima koja su postupala u ovom slučaju.

- Gradskom centru za socijalni rad Beograd naloženo je da obezbedi odeljenje za dalju zaštitu maloletne devojčice i odmah započne i efikasno sprovede celovitu stručnu procenu roditeljskih kapaciteta i kompetencija oca deteta za vršenje roditeljskog prava i da u skladu sa rezultatima stručne procene i zakonskim ovlašćenjima odmah podnese tužbu za njegovo potpuno lišavanje roditeljskog prava - navodi se u saopštenju Ministarstva za brig o porodici i demografiju.

Instagram_uroshmx
 

Takođe, naloženo je da se obezbedi sprovođenje celovite stručne procene roditeljskih kapaciteta i kompetencija majke deteta, koja je važećom sudskom odlukom delimično lišena roditeljskog prava, sa pravom da održava lične odnose sa detetom, i da u skladu sa ishodima procene donese zaključak o celishodnosti pokretanja sudskog postupka za njeno potpuno lišavanje roditeljskog prava.

Gradski centar za socijalni rad Beograd treba da u roku od 30 dana od prijema ovih naloga dostavi Ministarstvu izveštaj o realizaciji naloženih mera.

Malena Lana (8), koju je otac Uroš Pašajlić pet godina držao zarobljenu u stanu u naselju Mirijevo, i dalje se nalazi na dečjoj klinici Tiršova. 

Facebook/Facebook/Urosh
 

- Devojčica je stabilno i sve je bolje. Lekari su optimistični i daju sve od sebe da se potpuno oporavi i nadaju se da će biti tako - kažu za naš portal.

Podsetimo, nesrećna devojčica zatečena je jedva živa i neuhranjena, u kadi u zaključanom kupatilu, a oko nje su bili buđavi ostaci hrane i razbacane stare stvari

Policajka ju je pronašla nakon prijave Pašajlićeve partnerke, koja je takođe trpela nasilje, ali uspela da pobegne iz stana. Policajka je nakon toga opisala sa kakvim užasom se srela dok je ulazila u stan.

Prema nezvaničnim saznanjima, ona je rekla: "Bilo je mračno. A kada smo ušli u kupatilo iz kade je izvirila devojčica, bila je jako mršava, jedva je sedela".

Pašajlić je uhapšen na Karaburmi, u stanu svog prijatelja, a lociran je na osnovu baznih stanica mobilnog telefona. Na saslušanju u tužilaštvu je izjavio da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i braniti se ćutanjem, kao i da je u dužem vremenskom periodu koristio opojne droge i alkohol.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike