Uhapšeni u velikoj policijskoj akciji sarađivali sa "Vračarcima" i Belivukovom grupom: Otkriveni preko "Skaja"

24.04.2023

12:23

0

Većina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa je uhapšena, takođe, raspisana je potraga za određenim brojem lica koja nisu pronađena na teritoriji Republike Srbije, rekao je Đuran

Uhapšeni u velikoj policijskoj akciji sarađivali sa "Vračarcima" i Belivukovom grupom: Otkriveni preko "Skaja"
Copyright Tanjug/E Stock/MUP

Veći broj osoba, koje su procesuirane nakon velike policijske akcije od prošle nedelje, usko su sarađivale sa grupom oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i "vračarcima"", otkrio je Nemanja Đuran, načelnik službe za suzbijanje kriminala. Uhapšeni su razotkriveni i zahvaljujući otključanoj "Skaj" prepisci.

Velike policijske akcije su se odigrale u utorak u Beogradu, Kraljevu i Kruševcu, kada je pretresano više od 80 lokacija i zaplenjena je veća količina oružja, novca i narkotika.

Đuran kaže da je privedeno 70 osoba, a veći broj je proceusiran i po nalogu tužilaštva određeno im je zadržavanje. Uhapšeni slove za bliske najozloglašenijim klanovima, čiji su pripadnici i vođe mahom već uhapšeni.

Imali "skaj" telefone

Uhapšeni u najnovijoj policijskoj akciji imali su "skaj" telefone.

- Policijska saradnja sa Evropolom se zasniva u analizi sadržaja kriptovanih telefona, akcija je planirana i pripremana u dužem vremenskom periodu, s obzirom na obim i broj lica koja su obuhvaćena akcijom - rekao je Đuran.

Miljković i Belivuk Printscreen
Marko Miljković i Veljko Belivuk

Inače, ove šifrovane telefone su imali i pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojoj se sudi za sedam ubistava, a uznemirujuće slike mučenja i ubijanja žrtava koje su razmenjivali, pojavile su se i u medijima nakon njihovog hapšenja.

Uhapšeni su bliski "kavačkom klanu", koji je razvio svoju grupu u Srbiji.

- Veći broj procesuiranih lica usko je sarađivalo sa grupom oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i „vračarcima“ - otkrio je Đuran.

Ptrintscreen/MUP
Nikola Vušović

Grupa "Vračarci" je razbijena prošle godine. Uhapšeno je 16 pripadnika grupe, a Nikola Vušović koji je označen kao vođa je u bekstvu. Terete za tri ubistva, kao i pet pokušaja ubistava. "Vračarci" i klan Belivuka i Miljkovića slove za ogranke kavačkog klana, koji deluju u Srbiji.

Njihov "glavni" šef je vođa "kavčana" Radoje Zvicer, čija je lokacija već godinama unazad nepoznata.

Vrbovali mladiće iz Kraljeva za plaćena ubistva

Kraljevo je grad koji se našao "na meti" vođa klanova, koji su vrbovali mladiće odatle u svrhu plaćenih ubistava. Primer takvih ubistava su likvidacije Aleksandra Šarca, Luke Žižića, Ranka Radoševića Eskobara. 

Printscreen/Facebook
Aleksandar Šarac

- U proteklih nekoliko godina izvršeno je pet ubistava gde su osumnjičeni za ova krivična dela iz Kraljeva. Analizom se došlo do podataka da se oni vrbuju tako što im se pozajmljuje veća količina novca i narkotika koju ne mogu da vrate i kao otplatu duga izvršavaju najteža krivična dela - objašnjava Nemanja Đuran.

Akcija se odigravala u strogoj tajnosti

Akcija koja se odvila u utorak je planirana u strogoj tajnosti, o čemu svedoči i to da je većina policijskih službenika dobilo zadatke na dan same akcije.

- Većina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa je uhapšena, takođe, raspisana je potraga za određenim brojem lica koja nisu pronađena na teritoriji Republike Srbije. Kod privedenih je pronađena veća količina oružja, municije, novca, dragocenosti i droge od kojih su pojedini iste držali u sefovima, šupljinama u zidu, tavanskom prostoru. U ovoj akciji je učestvovalo više od 600 policijskih službenika, akcija se odigravala u strogoj tajnosti, gde je najveći broj policijskih službenika dobio zadatke na dan akcije - dodao je Đuran.

(Blic)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike