Krvavi obračun ispred Sava centra: Jedan Kekin saradnik oslobođen optužbe za ubistvo, a drugi kasnije izrešetan u "sačekuši"!

08.08.2022

18:45

0

Milan Vukmanović ubijen pre 26 godina, a Ivan Borovčanin pravosnažno oslobođen optužbe za taj zločin

Krvavi obračun ispred Sava centra: Jedan Kekin saradnik oslobođen optužbe za ubistvo, a drugi kasnije izrešetan u "sačekuši"!
ubistvo sava centar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/ATA Images

Ispred glavnog ulaza u Sava centar u Ulici Milentija Popovića u Novom Beogradu, pre tačno 26 godina, likvidiran je tada 20-godišnji Milan Vukmanović. On je ubijen u vatrenom okršaju sa Ivanom Borovčaninom i Vujadinom Pejanovićem, inače pripadnicima kriminalne grupe Dejana Stojanovića Keke. Za ubistvo je bio optužen Borovčanin, koji je tom prilikom teško ranjen, ali je kasnije pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo.

Tog 9. avgusta 1996. godine izbio je verbalni, a potom i vatreni obračun ispred Sava centra. Prilikom pucnjave, kako je utvrđeno tokom istrage, Vukmanović je najpre ispalio dva metka, dok mu se treći zaglavio u cevi u pištolju. Borovčanin je, tom prilikom, ispalio četiri hica iz revolvera.

Borovčanin je zadobio dve ustrelne povrede, a Vukmanović prostrelnu ranu usled koje je smrt odmah nastupila.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, tokom 2013. godine, Ivan Borovčanin, koji je u Beloj knjizi MUP Srbije označen kao saradnik odbeglog Dejana Stojanovića Keke, pravosnažno je oslobođen optužbi za ubistvo Milana Vukmanovića 1996. godine.

Tom odlukom Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda i odbio žalbu tužioca, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Nužna odbrana

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se da je Vukmanović pucao pre nego što je pogođen, i da stoga postoji realna mogućnost da je neko od prisutnih osoba postupao u nužnoj odbrani.

"Kako se nije moglo utvrditi ko je pucao u Vukmanovića, pravilan je zaključak prvostepenog suda da nije dokazano da ga je ubio Borovčanin", naveo je tada Apelacioni sud.

Vujadin Pejanović, poznatiji kao Vule Balavi, ubijen je 17. aprila 2012. godine u “sačekuši”. Pogođen je jednim metkom u grudi i jednim u slepoočnicu, dok je ulazio u svoj automobil, ispred kafea "Key Largo" u ulici Jurija Gagarina broj 219 u novobeogradskom Bloku 45.

Posle ubistva Pejanovića, beogradski mediji su pisali da je Keki, koji se označava kao vođa novobeogradskog klana, ostao samo još jedan pouzdan saradnik i to upravo Ivan Borovčanin.

Dejan Stojanović Keka, vođa "novobeogradskog klana", važi za jednog od najvećih srpskih narko-bosova. On je pobegao iz Srbije 2006. godine, posle ubistva vođe "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite.

Kekina grupa  postala je poznata široj javnosti posle pokretanja policijske istrage o takozvanoj fudbalskoj mafiji, jer se Dejan Stojanović Keka spominje kao “nezaobilazni činilac” u transferima fudbalera Crvene zvezde.

Prema informacijama policije, Kekina grupa organizovala je incidente i prekid fudbalske utakmice Srbija - Italija u Đenovi, u oktobru 2010. godine jer nisu dobili svoj deo od transfera golmana Vladimira Stojkovića iz Zvezde u Partizan, a o čemu su, navodno, imali privatan dogovor.

Keka u Južnoj Americi

Pored fudbala, droga je bila drugi važan “posao” kojim se bavi ovaj kriminalni klan. Odbegli vođa Stojanović navodno se krijumčarenjem kokaina bavi i danas.

U maju 2011. godine u Brazilu je uhapšena narko-banda. Među privedenima, brazilska policija pominjala je i ime Dejana Stojanovića Keke. MUP Srbije, međutim, nikada nije dobio i zvaničnu potvrdu njegovog identiteta.

Dejan Stojanović je, pored ostalog, osumnjičen da je sa svojom ekipom svojevremeno pripremao atentat na tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića, ministra policije Dragana Jočića i Mlađana Dinkića, bivšeg ministra finansija.

Foto MUP
 

U Beloj knjizi o organizovanom kriminalu MUP-a Srbije navedeno je da je reč o veoma organizovanoj, naoružanoj, agresivnoj i surovoj grupi. Uslov ulaska u grupu bio je da članovi imaju već počinjeno neko ubistvo ili pokušaj ubistva, čime se Keka obezbedio od ubačenih policajaca na tajnom zadatku.

Stojanović je iz Srbije pobegao još 2006. godine kad je saznao da mu se sprema hapšenje u okviru obračuna sa organizovanim kriminalom. Godinama živi u Južnoj Americi. Sud u Sao Paulu u Brazilu raspisao je 2011. poternicu za njim zbog šverca kokaina, ali je ona 2013. povučena i on jedini od 48 uhapšenih sa Balkana nije završio na optužnici. Srbija je 2016. godine povukla Interpolovu poternicu za Kekom jer je optužnica protiv njega, koja ga je teretila za tešku krađu iz 1996, godine zastarela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike