Završeno suđenje Nikšićaninu Ivanu Kontiću za pokušaj ubistva Beograđanina u Novom Sadu: Presuda 13. aprila!

05.04.2023

22:30

0

Kontić se tereti da je 24. avgusta 2020. u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu batinama pokušao da ubije Miljana Mandića

Završeno suđenje Nikšićaninu Ivanu Kontiću za pokušaj ubistva Beograđanina u Novom Sadu: Presuda 13. aprila!
Ivan Kontić - Copyright MUP

Suđenje Ivanu Kontiću (30) iz Nikšića. optuženom za pokušaj ubistva Beograđanina Miljana Mandića (28), danas je okončano u Višem sudu u Novom Sadu. Izricanje presude zakazano je za 13. april.

Kontić se tereti da je 24. avgusta 2020. godine u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, batinama pokušao da ubije Mandića.

Zamenik višeg javnog tužioca Aleksandar Amidžić je u završnoj reči istakao da smatra da je na nesumnjiv način dokazan pokušaj ubistva. Dokazano je, kako je rekao, i da  su Ognjen Leđanac, koji se tereti za učesrtvovanje u tuči i Luka Vukajlović, optužen za pomoć učiniocu posle krivičnog dela, počinili ono što im se optužnicom stavlja na teret.

Na snimcima se, kako je rekao zamenik VJT, vidi da Kontić udara Mandića pesnicama i da ga je zatim uhvatio i oborio na zemlju i nastavlja da ga udara pesnicama po glavi i vratu. Sa udarcima je, kako je rekao, nastavio i dokj je Mandić bio bespomoćan i uvrtao mu je ruke. U toj tuči je učestvovao i Ognjen Leđanac, koga je Vukajlović svojim kolima odatle odvezao.

- Kontić ne osporava  da je zadao više udaraca po glavi i vratu Mandiću, ali se branio da je bio napadnut. Oštećeni je ležao, i nije pružao otpor. Kontić je odmah pobegao u Crnu Goru, a presostala dvojica okrivljenih, Leđanac i Vukajlović su se krili dok nisu uhapšeni. Video snimak je dokaz, a elektronsko-informatičko veštačenje je urađeno u skladu sa zakonom - rekao je zamenik tužioca u svojoj završnoj reči.

Mandićev punomoćnik, advokat Nikola Tadić je izjavio da je dokazano da je Kontić sa umišljajem pokušao da ubije Mandića i da su Kontićev i iskazi preostale dvojice okrivljenih, u suprotnosti sa dokazima, i da su dati da bi izbegli odgovornost.

Foto: Twitter/ Printscreen
Tuča snimljena na kamerama video-nadzora

- Kontićevi iskazi nisu tačni, Mandić mu nije pretio, niti mu se obraćao povišenim tonom - kazao je u završnoj reči advokat Tadić.

Advokat Dejan Bugarski, jedan od Kontićevih branilaca, u završnoj reči je istakao da odbrana smatra da je  na osnovu izvedenih dokaza, na nesumnjiv način dokazano da apsolutno nije reč o pokušaju ubistva, kako to tvrdi Više javno tužilaštvo.

- Zaista je nejasno i do danas nismo dobili odgovor kako je moguće da tužilac zanemaruje dva nalaza veštaka sudske medicine, gde je rečeno da usled svih radnji okrivljenog, oštećenom život nije bio doveden u opasnost. Reč je o samo jednoj teškoj povredi koja nije u blizini nijednog vitalnog organa. Kontić nijednog momenta nije osporavao da snosi neku odgovornost, ali je ukazivao da ne može biti reč o pokušaju ubistva - kazao je Bugarski.

MUP
Ivan Kontić

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, takođe je istakla da smatra da Kontić nije počinio krivično delo za koje se optužnicom tereti, a za video-zapise je rekla da nisu pribavljeni na zakonit način, niti se zna kada su nastali.

- Kod Kontića nije bilo umišljaja, imao je nameru da sam dođe iz Crne Gore i da se preda, ali je u međuvremenu uhapšen - istakla je Dobričanin Nikodinović.

Branilac okrivljenih Leđanca i Vukajlovića, advokat Goran Karadarević smatra da Leđanac nije učestvovao u tuči, i da bi se eventualno moglo govoriti o lakoj telesnoj povredi, što se goni privatnom tužbom.

Kontić je u svojoj završnoj reči naglasio da je već 30 meseci u pritvoru, da je od početka govorio istinu i da nije imao nameru da ubije Mandića, niti da se sveti. Mandić je, s druge strane izjavio da se dve i po godine oseća kao talac sudskog procesa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike