Snimak tuče "montiran i nije ceo": Saslušanjem veštaka nastavljeno suđenje Ivanu Kontiću u Novom Sadu

12.10.2022

20:43

0

Sudski veštak Uroš Muškinja izjavio da su video snimci kopirani na više različitih mesta na hard disku, ali imaju isti sadržaj

Snimak tuče "montiran i nije ceo": Saslušanjem veštaka nastavljeno suđenje Ivanu Kontiću u Novom Sadu
Ivan Kontić u zatvoru - Copyright CDM/MUP Crne Gore Profimedia

U novosadskom Višem sudu nastavljeno je suđenje Ivanu Kontiću iz Nikšića koji je optužen da je 24. avgusta 2020. godine u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu zverskim prebijanjem pokušao da ubije Miljana Mandića (29) iz Beograda. Na današnjem ročištu saslušan je sudski veštak Uroš Muškinja u kojeg Kontićeva odbrana polaže najviše nade zato što od samog početka suđenja tvrdi da je snimak koji se pojavio u javnosti "montiran i da nije ceo", već da se vide samo oni delovi koji njihovom klijentu čine štetu.

Govoreći o spornim snimcima koje su zabeležile nadzorne kamere u noći kada se dogodio incident, sudski veštak Uroš Muškinja izjavio je da su, po njegovom mišljenju, video snimci kopirani na više različitih mesta na hard disku, ali da imaju isti sadržaj.

On je istakao da je veštačen kompjuter na kom se nalaze dva hard diska i dodao da je veštačeno i kućište računara ali ne i sporni snimak koji ni ovoga puta nije bio prikazan u sudnici. Veštak nije mogao mogao da se izjasni da li na video snimku postoje audio zapisi, jer bi to trebalo drugo odeljenje da utvrdi.

Jedan od branilaca Ivana Kontića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je istakla da ne postoji originalni snimak.

- Na današnjem ročištu saznali smo da ne postoji originalni video zapis jer je taj snimak neko uništio, već da postoji deo snimka koji je neko snimio na hard disk - zaključila je Dobričanin Nikodinović uz napomenu da je "apsolutno jasno da su ovaj proces i Ivan Kontić žrtva manipulacije video zapisa, te da je nekome bilo važno da snimak plasira u medije".

Foto: Twitter/ Printscreen
 

Na današnjem ročištu saslušan je i svedok Bojan Kulačanin koji je izjavio da u celosti ostaje pri svom iskazu datom u tužilaštvu da je u jednom momentu video neko koškanje ispred lokala.

- Nisam u tom koškanju video ni Kontića ni Mandića. Video sam 10 ljudi ispred lokala, ali ne bih mogao da ih prepoznam - izjavio je Kulačanin i dodao da ne može da se seti da li je Kontić nešto pričao u trenutku dok je bio sa tom osobom koja leži na zemlji.

Rekao je da je bio u svađi sa devojkom i zbog toga pod dejstvom alkohola te da je video kada je izašao ispred lokala Mandića na zemlji i Kontića koji ga udara ali da tada nije znao da je Mandić u pitanju.

On je pred sudskim većem precizirao da je video da je Kontić osobi, koja se nalazila na zemlji ležeći na stomaku, savija ruku u "polugu", a da je ta osoba pružala otpor.

Podsetimo, na početku suđenja Kontić je u svoju odbranu rekao da je bio napadnut i da je branio svoj život. Istakao je da ni u jed­nom mo­men­tu ni­je imao na­me­ru da ubi­je oštećenog kako je to predstavljeno javnosti i naglasio je da ga je i veče pre toga Mandić napao na istom mestu na kome se dogodio sporni incident.

Kako je saopštilo sudsko veće, predlog odbrane da se Kontiću ukine pritvor je odbijen, a nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar kada će biti prikazan i snimak tuče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike