Roditelji iz pakla: Decu držali zaključanu u stanu, kolima, terali da se prostituišu, tukli - neki mališani nisu preživeli zanemarivanje!

27.03.2023

20:45

1

Neuhranjena devojčica pronađena je u stanu u Mirijevu, nakon što je njena maćeha prijavila policiji da je otac drži godinama zaključanu u stanu

Roditelji iz pakla: Decu držali zaključanu u stanu, kolima, terali da se prostituišu, tukli - neki mališani nisu preživeli zanemarivanje!
Copyright Profimedia/Facbook

Stravičan slučaj zapuštanja i zlostavljanja deteta otkriven je pre nekoliko dana u beogradskom naselju Mirijevo, kadaje Ivana L. došla polomljenog nosa u policijsku stanicu na Paliluli i prijavila nevenčanog supruga da ju je tukao, kao i da drži svoju osmogodišnju ćerku zaključanu u stanu godinama! Ovo nije jedini slučaj ovog užasnog ophođenja roditelja koje je otkriveno u Srbiji, a nažalost, za neka se saznalo kada je već bilo kasno - roditelji su odgovarali nakon smrti deteta.

Do tragičnog ishoda došlo je u Nišu nakon što je dete preminulo od opekotina, kao i Zaječaru kada je očuh nasmrt pretukao devojčicu.

Godinama držao devojčicu zaključanu

Osmogodišnja devojčica pronađena je u kadi, zaključana u stanu u Ulici Ružice Sokić, nakon što je Ivana L., prijavila policiji da ju je nevenčani suprug i devojčicin otac Uroš P. tukao kao i da drži dete godinama zaključano.

Iz nadležnog tužilaštva su saopštili da je devojčica odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu, odakle je prebačena u dečiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dete neuhranjeno i zapušteno.

Posebno je jezivo to što nam je više komšija reklo da nisu ni znali da dete živi u tom stanu.

Komšije su za 24sedam ispričale da su pre nekoliko dana sa Urošem P. videle ženu sa masnicom na oku. Jedan komšija je naveo da ga je nekoliko puta prijavljivao policiji i da su oni dolazili do stana, ali da bi se on zaključao i da oni nisu mogli da uđu.

Prema rečima komšija, viđali su pre nekoliko godina majku devojčice, za koju navode da ju je takođe tukao i da je bio prijavljivan za nasilje nad njom. Naveli su da su je čuli da mu nešto govori u vezi sa detetom.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je dete povereno ocu jer je majka zavisnik od droge.

Vezivala detetu ruke u hranilici

J. M. (32) iz Pančeva uhapšena je pre nekoliko dana zbog sumnje da je poslednja četiri meseca svoju trogodišnju ćerku vređala, nazivala pogrdnim imenima, vezivala joj ruke u hranilici za decu i izbacivala je na terasu.

Slučaj je otkriven nakon što je suprug J. M. i otac deteta, postavio skrivenu kameru u stanu, jer je sumnjao da njegova žena zlostavlja dete.

Osumnjičena je saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu nakon čega joj je određen pritvor, zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na oca kao zakonskog zastupnika maloletne oštećene i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo imajući u vidu da je isto vršila u kontinuiranom periodu.

U saopštenju tužilaštva se navodi da će tokom postupka dokaznih radnji OJT Pančevo će ispitati oca kao zakonskog zastupnika maloletne oštećene, naložiće neuropsihijatrijsko veštačenje J. M. i preduzeti sve radnje u cilju utvrđivanja bitnih elemenata prijavljenog krivičnog dela a sve u saradnji sa PU Pančevo i CZSR „Solidarnost“.

U ovoj porodici nije bilo ranijih prijava za nasilje.

Dečak preminuo od opekotina

24sedam/Maja Kostić
Roditelji dečaka koji je preminuo od opekotina

Trogodišnji dečak preminuo je od opekotina 28. januara ove godine u Nišu u stanu svoje bake. Majka dečaka Tamara S. i njegova baka pozvale su hitnu pomoć kojoj su rekli da se dete poparilo vrelom vodom tokom tuširanja, a to su kasnije rekle i policiji. 

Rekle su da su ga namazale nekom mašću i stavile na spavanje, a da su primetile da ne diše oko tri sata ujutru. 

One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok je navodno Tamara hranila najmlađu ćerku, a njena majka oblačila petogodišnjakinju.

Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom majka dečaka se branila ćutanjem a baba je promenila prvobitnu izjavu i navela da ni ona ni Tamara nisu bile prisutne u vreme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vreme bile u Centru za socijalni rad.

Baba deteta je rekla da je njena jedanaestogodišnja unuka kupala mališane i da je ona poparila dečaka vodom, što je devojčica i potvrdila.

Protiv Tamare S. je u decembru Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je sudu optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da je učinila krivično delo kršenje porodičnih obaveza. Predložilo je da se ona osudi na krivom i osudi na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, ali da joj se izrekne i mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Protiv dečakove bake je podneta krivična prijava za isto delo u redovnom postupku, dok devojčica (11) ima status posebno osetljivog svedoka.

Maloletni brat i sestra preminulog dečaka su nakon tragedije smešteni u hraniteljsku porodicu.

Inače, otac preminulog dečaka, Goran S. (46), malo pre nego što je protiv majke podnet optužni predlog, pravnosnažno je osuđen na četiri godine zatvora jer je godinu dana pre u njegovoj kući policija pronašla improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pištolj i okvir sa municijom za automatsku pušku.

Očuh nasmrt pretukao dete, majka nije reagovala

Printscreen/Facebook/M.N
Miloš N. i Jelena T.

Zločin koji je potresao Srbiju dogodio se u februaru ove godine u Zaječaru, kada je dvogodišnju Petru V. udarcima usmrtio očuh Miloš N. (25) iz Donjeg Dejana kod Vlasotinca. Zločin je otkriven nakon što je majka dovela dete u dispanzer i rekla da ima visoku temperaturu.

Miloš N. je uhapšen i na teret se stavlja teško ubistvo deteta za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta.

Takođe je uhapšena i majka devojčice Jelena T. kojoj se na teret stavlja krivično delo zapuštaje i zlostavljanje deteta, odnosno da iako je znala da njen partner tuče njeno dete, nije prijavila policiji, ali ni socijalnim službama, pod čijim je patronatom porodica od kad se Jelena prvi put porodila kao maloletnica.

Obdukcija tela devojčice je pokazala da je imala bezuslovne smrtonosne povrede glave i rascep jetre. Istragom je utvrđeno da je Miloš N. bio pijan dok je zverski pretukao dete.

Jeleni je pre nekoliko dana ukinut pritvor, dok je Milošu N. produžen.

Očuh deteta se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru branio ćutanjem. Tužilaštvo je naložilo da se izvrši psihijatrijsko veštačenje.

Terao decu da prose

Više je slučajeva kada su roditelji bili uhapšeni jer su decu vodili sa sobom da prose, ili ih zlostavljali istom prilikom.

N. K. (37) iz Beograda uhapšen je u januaru ove godine zbog sumnje da je svoje petoro dece uzrasta od šest do četrnaest godina vaspitno zapustio, zlostavljao i ostavljao bez nadzora, zanemarivao i uskraćivao im pravo na školovanje i redovnu zdravstvenu zaštitu. Takođe ih je, kako se sumnja, prinuđivao ih da prose novac koji je on koristio za sebe i kako se sumnja, za nabavku psihoaktivnih supstanci. Decu mu je oduzeo Centar za socijalni rad.

Bacakala bebu dok je prosila

Printscreen/Youtube
Uhapšena S. S.

S. S. je uhapšena pre tri godine, zbog sumnje da je povela svoje troje dece da u njihovom društvu prosi, kada je svoju sedmomesečnu bebu grubo prebacivala iz ruke u ruku čime joj je ugrozila zdravlje. 

Ona je na saslušanju izjavila da je nevenčani suprug tukao nju i njihovo troje dece, kao i da ju je  terao je da prosi i "da tako nosi dete kako bi to videli ljudi iz kola i dali više para".

Nakon saslušanja joj je određen pritvor, a teretila se za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i nasilje u porodici.

Držao dete tri sata u autu i gledao utakmicu

Vranjanac (45) uhapšen je pre nekoliko godina u Novom Sadu zbog sumnje da je dvogodišnju ćerku ostavio u zaključanom automobilu puna tri sata, dok je u kladionici na drugom kraju ulice gledao utakmicu.

Mediji su tada preneli da je u saradnji sa Centrom za socijalni rad devojčica je vraćena majci. Mediji su preneli i da je za ocem bila raspisana sudska poternica.

Policija mu je izrekla hitne mere, privremeno udaljenje iz stana i zabranu kontaktiranja i prilaženja detetu.

Majka prodavala ćerku

Muškarac (61) i maloletnik (17) uhapšeni su u Kovinu prošle godine zbog sumnje da su obljubili 13-godišnju devojčicu, a takođe je uhapšena i njena majka zbog sumnje da je za to znala, ali da nikome nije prijavila.

Meštani sela su za medije ispričali da je majka navodno slala devojčicu u kuću osumnjičenog, iako je znala da on sa njom ima seksualne odnose, kao i da su se navodno i dopisivali kada će ona da dođe kod njega kući.

Kakve su kazne?

Profimedia
 

Za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica preti kazna zatvora od tri meseca do pet godina. 

Za krivično delo kršenje porodičnih obaveza preti kazna od tri meseca do osam godina.

Za nasilje u porodici preti zatvorska kazna od tri meseca do 15 godina.

Za teško ubistvo preti kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotan zatvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike