Bojan Hrvatin o detaljima na Krfu gde su ubijena dvojica "škaljaraca": Pare smo nosili ženama Miljkovića i Belivuka

13.03.2023

14:52

0

Veće je izvršilo uvid u snimke nadzornih kamera i utvrdilo da Veljko Belivuk nije uputio nikakvu odnosno pretnju advokatici Golubović

Bojan Hrvatin o detaljima na Krfu gde su ubijena dvojica "škaljaraca": Pare smo nosili ženama Miljkovića i Belivuka
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Bojan Hrvatin, svedok-saradnik u postupku protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je za sada optužen za sedam ubistava počinjenih u Srbiji, danas nastavlja sa svedočenjem pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Bojan Hrvatin okrivljeni saradnik govori o saznanjima o ubistvima koja se ne nalaze u optužnici.

Ubistvo na Krfu

Hrvatin kaže da je u julu mesecu, nekoliko dana pre atentata na Krfu, u jednom stanu sa braćom Budimir, od strane Marka, upitan da li hoće posao od 250.000 evra. 

- Rekao mi je da će trebati da se preskaču ograde, pitajući da li mi je povređena ruka funkcionalna. Posle nekoliko dana saznao sam za ubistvo na Krfu iz medija, a posle toga mi je potvrđeno da sam pitan upravo za Krf - rekao je Hrvatin.

On je zatim pomenuo Dušana Jovanovića, sa kojim se sreo ispred stadiona Partizana, Tu je, kako je naveo, bio i Miljković.

- Marko je tada rekao da je Dušan Jovanović jedan od četvorice egzekutora na Krfu gde su ubijena dvojica "škaljaraca", Kožar i Hodžić - istakao je Hrvatin.

U kasnijem druženju, Jovanović je Hrvatinu, kako tvrdi, pominjao i ulogu Nikole Spasojevića na Krfu. 

Posle ubistva Nikole Mitića, Belivuk i Miljković su otišli van zemlje, i polovinom avgusta Veljko ga je kontaktirao rekavši da će biti neka primopredaja novca, u vrednosti od 300.000 eva. Trebalo je da organizujem mesto gde će biti primopredaja, a rečeno mi je da će mi Lalić i Budimir pomoći. Imali smo obavezu da uslikamo čoveka koji će doneti taj novac. Odabrao sam mesto kod Gazele. Belivuk mi je sutradan rekao da će oni koji nadgledaju novac, kao i da će oni odabrati mesto i vreme. Tog dana, kada smo trebali da odemo na primopredaju, našao sam se sa Lalićem. On je predložio da uzmu naočare i sat sa kamerom i da snime tog čoveka. Kod Arene su kupili špijunsku opremu, a potom u jednom tržnom centru i košulju koju sam odabrao, jer sam tom čoveku na primopredaji trebalo da kažem da sam bivši pripadnik specijalne jedinice - rekao je Hrvatin.

On dodaje da je primopredaja određena na Novom Beogradu, u Veru, a čovek je trebalo da dođe sa starim belim "puntom".

- Kada je došlo vreme primopredaju, okrenuo sam sat, kamera je bila na 12 sati, i krenuo sam da se šetam okolo. Dok sam se šetao isrped Vera video sam beli punto sa crnim krovom. Čovek se parkirao na samom ulazu. Bila je i šifra koju sam trebalo da kažem, ne mogu da se sad setim. Rekao sam mu šifru, on je izašao iz kola. predao mi je dve sportske torbe i ja sam imao obavezu da odatle idem taksijem na adresu koju mi je dao Veljko, to je menjačnica na Dorćolu - rekao je on.

Hrvatin je dodao da mu je pre primopredaje Belivuk rekao da u torbama neće biti 300.000 nego 600.000 evra.

Kad je stigao do menjačnice, on kaže da su tu bili momak i devojka, koji su izbojali 600.000 evra.

On kaže da je falilo samo 300 evra, kao i da su novčanice bile u apoenima od 100 i 50 evra.

- Kad je sve završeno on je otišao da se nađe sa Lalićem i Budimirom kojima je dao novac, a oni su to odneli suprugama Veljka i Marka. Proverio je, kaže, da li je uspeo da slika ovog čoveka koji mu je predao novac. Kako je upešno i to uradio, čestitali su mu Marko i Veljko, i rekli mu da je Zvicer veoma zadovoljan što je tajno uslikao tu osobu - priča Hrvatin.

Na samom početku suđenja sudija Vinka Beraha obavestila je prisutne da je sudsko veće naložilo proveru snimaka sa bezbednosnih kamera, sa ročišta 24., februara da bi utvrdilo da li je prvooptuženi Veljko Belivuk upućivao preteće poruke advokatici Vesni Golubović.

- Veće je izvršilo uvid u snimke nadzornih kamera i utvrdilo da Veljko Belivuk nije uputio nikakvu odnosno pretnju advokatici Golubović.

Advokat Vesna Golubović ponovila je da se desilo ono što je ona rekla da se desilo.

Inače, Hrvatin se nagodio da za kaznu zatvora od 15 godina priča svoja saznanja o zločinima.

Pre Hrvatina okrivljeni-saradnik Srđan Lalić je ispričao šta mu je poznato o zločinima koje su počinili pripadnici Belivukove grupe. On je okrivio ovu grupu za oko 15 ubistava.

Lalić se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu od 18 godina ispriča svoja saznanja o krivičnim delima koja su počinili njegovi nekadašnji prijatelji, pripadnici ove organizovane kriminalne grupe.

Treći okrivljeni saradnik, Nikola Spasojević će biti osuđen na kaznu zatvora od 14 godina po završetku suđenja. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike