"Palo" 16 zbog internet prevara! Oduzeto 130.000 evra, računi sa kripto-valutama i automobili! Obratite pažnju ako vam nude ove poslove

22.02.2023

09:56

0

Sumnja se da su osumnjičeni do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na Internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana

"Palo" 16 zbog internet prevara!  Oduzeto 130.000 evra, računi sa kripto-valutama i automobili! Obratite pažnju ako vam nude ove poslove
Hapšenje "vračaraca" - Copyright Mup

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je zajedno sa MUP-om danas sprovelo nastavak međunarodne akcije "Infiniti" povodom složenih finansijskih prevara na Internetu, zbog čega je u Srbiji uhapšeno 16 osumnjičenih.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična dela računarske prevare, pranja novca i udruživanja radi vršenja krivičnih, navodi se u saopštenu ovog tužilaštva. U današnjoj akciji su izvršeni pretresi na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, te je do sada oduzeto preko 130.000 evra u gotovini, više računa sa kripto-valutama kao i više automobila, dok se poreklo nekretnina aktivno proverava.

Sumnja se da su osumnjičeni do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na Internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Tokom prvog dela akcije, koji je sproveden u januaru značajni podaci i dokazi su utvrđeni prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća "Olimpus Prajm" i "Asgard" iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, analizom ovih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili preko 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se kreće do preko sedam milijardi američkih dolara, dok se konačni iznos štete još utvrđuje.

Tužilaštvo upozorava građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim "kol-centrima" koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Takve delatnosti su strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Ovu akciju je tužilaštvo sprovelo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova-SBPOK, Odeljenjem za visokotehnolški kriminal u saradnji sa u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske Unije „Evrodžast“, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike