Rutović kaže da u vezi sa sukobom s Peconijem "ima amneziju" uzrokovanu teškim oboljenjem: Tvrdi da u ruci nije držao pištolj

19.01.2023

13:26

0

Predrag Ranković je 22. marta 2017. godine u hotelu “Park” ranjen u noge iz vatrenog oružja

Rutović kaže da u vezi sa sukobom s Peconijem "ima amneziju" uzrokovanu teškim oboljenjem: Tvrdi da u ruci nije držao pištolj
Rutović se danas nije pojavio na suđenju za ranjavanje Rankovića - Copyright Antonio Ahel/ATAImages/Printscreen

Optuženi Željko Rutović danas je u Višem sudu u Beogradu rekao da se ne seća svih detalja sukoba sa biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem, koji je tada, 22. marta 2017. godine u hotelu “Park”, pretučen i upucan u noge iz vatrenog oružja. 

Rutović je naveo da se seća samo provokacija jedne devojke koja je te večeri sedela sa njima i Rankovića, ali da se nakon tih provokacija ne seća više ničega. 

On tvrdi da ima potpunu amneziju u vezi sa sukobom, usled teške bolesti od koje je oboleo. 

U sudnici je danas prikazan snimak sigurnosnih kamera iz hotela u kom je ranjen biznismen, a na kom se vidi da Rutović u jednom trenutku prilazi oštećenom, držeći crni predmet nalik na pištolj, kako je sudija konstatovala. 

Rutović je kazao da on njeste na snimku, ali je osporio da drži pištolj, navodeći da je možda držao flašu ili čašu u ruci

Nakon sukoba, na snimku se vidi kako Rutović uzima čaše i flaše sa stola i baca ih na Rankovića. 

Antonio Ahel/ATAImages
Ranković je 22. marta 2017. godine u hotelu “Park” ranjen u noge iz vatrenog oružja

Na kraju suđenja je odbrana zatražila od suda dodatno veštačenje kamere koja je snimala pomenti događaj, ali je sudija odbila taj predlog i zakazala sledeće suđenje za 21. mart. 

Rutović je bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a na početku ponovljenog suđenja, 23. septembra, postupajući sudija Višeg suda mu je ukinuo pritvor i pustio ga da se brani sa slobode, nakon čega je Apelacioni sud preinačio tu odluku i odredio mu kućni pritvor sa nanogvicom. 

Tražio novo suđenje

Rutović je bio pravosnažno osuđen u odsustvu na dve godine i četiri meseca zatvora zbog ovog obračuna, nakon kojeg je bio u bekstvu do hapšenja krajem juna prošle godine, a posle čega je tražio da mu se suđenje ponovi.  

Njegov telohranitelj Neđeljko Mumin, koji je uhapšen posle incidenta, bio je osuđen na dve godine zatvora, a zimus je pušten sa izdržavanja kazne na uslovni otpust.

Rutović se tereti za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

Prema presudi kojom je osuđen u odsustvu, on je 22. marta 2017. godine, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga telesno povredio. Potom su sa još jednim N. N. licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Ranković pao na pod.

Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina.

Prilikom incidenta u hotelu "Park", upucan je u obe noge. Ranković je vlasnik Hepi televizije i kompanije "Imvej" u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavio fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom devedesetih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike