Ovako je napadač na Peconija pričao o mafiji u “Čitulji": U Ukrajini svako dobije svoj deo kolača od kriminala

07.07.2021

08:18 >> 10:21

0

Autor: Lj. Keković

Željko Rutović jedini je preživeli iz dokumentarca o srpskim kriminalcima devedesetih

Ovako je napadač na Peconija pričao o mafiji u “Čitulji": U Ukrajini svako dobije svoj deo kolača od kriminala
Copyright Željko Rutović/Foto: Printscreen/Instagram

Željko Rutović, koji je uz Kristijana Golubovića jedini preživeli iz poznatog dokumentarnog filma “Vidimo se u čitulji”, poslat je na izdržavanje kazne u zatvor “Zabela” u Požarevcu, zbog ranjavanja biznismena Predraga Rankovića Peconija.

I posle sudskog procesa ostalo je nejasno šta je pravi razlog zbog kojeg je Rutović marta 2017. godine u beogradskog hotelu “Prag” potegao pištolj i upucao Rankovića u nogu.

Pročitajte još

Rutović, koji je osuđen na kaznu od dve godine i četiri meseca zatvora,
u “Čitulji” je predstavljen kao tridesetogodišnjak koji nije krio svoju burnu kriminalnu prošlost, ali i kao jedan od retkih koji se upustio u poslove sa ukrajinskom mafijom.

Već tada je bio vlasnik nekoliko restorana i lokala u Beogradu, ali i nekoliko kockarnica u Sočiju, kao i fabrike za poker aparate.

Ovako je u filmu opisao svoj odnos sa Ukrajincima:

– Jedan deo Sočija, Adler, drže Jermeni, drugi deo drže Gruzini, i svi su kao braća. Sve što kažu učine, i više nego što kažu, veruj mi. Meni se dešava, recimo, kada sam u nekom hotelu, da me oni svako jutro zovu. Recimo, taj Griša, taj vođa te mafije tamo, to je čovek od nekih svojih 50 godina. Zovne me svako jutro i kaže: “Željko, dođi, sredio sam ti sastanak sa načelnikom aerodroma.“ Ja dođem tamo, on je sve pripremio, ne moram tri reči da kažem, veruj mi, sve je završeno.

Antonio Ahel/ATAImages/Printscreen

O organizovanom kriminalu, koji devedesetih u obliku u kojem ga danas poznajemo nije postojao, Rutović je rekao:

– Kod njih je sve potpuno drugačije. Tamo, od onoga klošara na ulici do gradonačelnika tog grada, do predsednika opštine, šta ja znam, do najjačih ljudi, i do načelnika policije, svakom se zna njegov deo zarade i svi rade u jednom sklopu, zajedno.

Nakon pucnjave na Peconija, Rutović je nekoliko godina bio u bekstvu i nalazio se na crvenoj poternici.

Pročitajte još

“Vidimo se u čitulji” je dokumentarni film iz 1994. godine čiji su autori novinari Aleksandar Knežević i Vojislav Tufegdžić. Film govori o naglom porastu kriminala u Srbiji tokom građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Film sadrži delove intervjua koji su vođeni sa kriminalcima i policijom devedesetih godina, a baziran je na knjizi “Kriminal koji je izmenio Srbiju”, koju su napisali Knežević i Tufegdžić.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike