"Preti mu doživotna robija": Beogradski advokat izjavio da su posredni dokazi protiv Brajana Volša veoma jaki!

18.01.2023

21:38

0

Na konstataciju novinara da je javnost nekako već donela presudu, advokat je ocenio da koliko god da je javnost ubeđena i medijski napisi ukazivali na njegovu krivicu, američki sud ima veoma visok standard dokazivanja

"Preti mu doživotna robija": Beogradski advokat izjavio da su posredni dokazi protiv Brajana Volša veoma jaki!
Brajan Volš - Copyright Greg Derr/The Patriot Ledger via AP

Beogradski advokat Blažo Nedić izjavio je danas da su posredni dokazi protiv Brajana Volša, optuženog za ubistvo Beograđanke Ane Volš, koja je nestala u SAD, veoma jaki i da ih ima mnogo, kao i da bi u nekom narednom periodu moglo doći do pregovora između tužilaštva i odbrane o eventualnom priznanju krivice odnosno krivičnog dela.

On je naveo da je '' interesantno'' da u trenutku kada je tužilaštvo podiglo optužnicu za ubistvo, nije obelodanjeno koje nove dokaze su oni pronašli.

- Danas smo čuli da su pronašli dokaze koji se odnose na delimičnu DNK analizu koja je potvrdila prisustvo elemenata iz krvi i Brajana Volša i Ane Volš na nekim njihovim ličnim predmetima, kao i detalje internet pretrage koje je Brajan Volš radio sa telefona svoga sina u danima oko nestanka Ane Volš - rekao je Nedić.

Nedić je dodao da prema nekim standardima države Masačusets gde se suđenje održava, postoji niz otežavajućih okolnosti za tužilaštvo.

- Otežavajuće je za tužilaštvo to što nema ni tela, ni, nažalost, delova tela, u ovim navodno stravičnim okolnostima koje su opisane, niti ima predmeta izvršenja, odnosno, do sada nismo čuli dokaz šta je od tih navodno nađenih predmeta, testere, navodno nađene nekakve male sekire, šta bi od toga mogao biti predmet izvršenja krivičnog dela -  kaže Nedić.

Instagram/anawalshe/Greg Derr/The Patriot Ledger via AP
 

On je rekao da ti posredni dokazi, međutim, imaju jaku indiciju. Odgovarajući na pitanje za šta se konkretno Brajan Volš tereti, Nedić je ocenio da zakon savezne države Masačusets poznaje ubistvo prvog i drugog stepena.

- Za ubistvo prvog stepena u Masačusetsu maksimalna kazna je doživotni zatvor, i to je bez mogućnosti otpusta posle nekog vremena, u slučaju drugog stepena, takođe je maksimalna kazna doživotni zatvor, ali postoji mogućnost uslovnog otpusta. U toj državi nema smrtne kazne - kaže Nedić.

Advokat je naveo da će Volš biti zadržan u pritvoru bez mogućnosti da bude privremeno pušten na slobodu, ili da se brani sa slobode, kao i da nije određena kuacija, što predstavlja uobičajenu praksu za tako teška krivična dela u toj državi.

- Ono što je interesantno je da bi možda u nekom narednom periodu moglo doći do nekih pregovora između tužilaštva i odbrane o eventualnom priznanju krivice odnosno krivičnog dela - ocenio je Nedić.

Na konstataciju novinara da je javnost nekako već donela presudu, advokat je ocenio da koliko god da je javnost ubeđena i medijski napisi ukazivali na njegovu krivicu, američki sud ima veoma visok standard dokazivanja koje tužilaštvo mora da dostigne. ''Brajan Volš i njegov pravni tim ne moraju da dokazuju ništa, već samo da na neki način kvare i sabotiraju slučaj tužilaštva.

Tužilaštvo sve mora da dokaže, ubedi porotu, koja na kraju procesa treba da donese odluku ''kriv je'' ili ''nije kriv''. Ako odluka bude da je kriv, sudija će naknadno izreći sankciju'', rekao je on. Upitan koliko na osnovu ranijih iskustava ovi procesi mogu da potraju, on je istakao da suđenje može da započne najkasnije 12 meseci nakon prvog izjašnjavanja.

- U izuzetnim okolnosima i uz njegovu saglasnost, početak suđenja se može odložiti za još 30 dana. Dakle, najkasnije sledeće godine u ovo vreme suđenje može da počne, a koliko će da traje zavisi od kompleksnosti slučaja, a suđenje prema praksi može da traje od dva meseca do dve godine u kontinuitetu - dodao je advokat Nedić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike