Nestanak koji je digao Srbiju i region na noge: Mateju Perišu se izgubio svaki trag u klubu, telo je pronađeno nakon nekoliko meseci u reci!

30.12.2023

08:00

0

Mladić je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine

Nestanak koji je digao Srbiju i region na noge: Mateju Perišu se izgubio svaki trag u klubu, telo je pronađeno nakon nekoliko meseci u reci!
Matej Periš - Copyright 24sedam/Printscreen/Youtube/Kurirwebtv/Mup RH

Nestanak Splićanina Mateja Periša (27) digao je Srbiju ali i region na noge. Mladić je nestao u Beogradu pre tačno dve godine, u noći između 30. i 31. decembra, a njegovo telo pronađeno je u Dunavu nakon višemesečne potrage.

Mladić je nestao oko 2.30 te večeri, a njegovi prijatelji su naveli da su ga poslednji put videli u klubu "Gotik" u kojem su bili, nakon čega mu se izgubio trag, a telefon mu je bio ugašen.

24sedam/Goran Sivački/Ivan Mitić
Matej Periš

Njih sedmoro došlo je iz Hrvatske, te su prvo otišli u jedan beogradski restoran na večeru, a onda su spontano odlučili da produže u klub. Matejev drug ispričao je da su mislili najpre da je Matej otišao do toaleta ili da priča sa nekim devojkama, međutim, kada je prošlo 20-30 minuta a on se nije vratio, počeli su da ga traže. Ubrzo su shvatili da Periš nije uzeo svoju jaknu iz garderobe, kao i da ga nigde nema.

Iako su bili zabrinuti, mislili su da je otišao sa nekom devojkom, a njegov nestanak su prijavili sutradan ujutru i o tome obavestili njegovu porodicu.

Radi njegovog pronalaska pregledani su snimci nadzornih kamera, u potragu su bili uključeni rečna policija i ronioci Žandarmerije, korišćeni su dronovi, a bio je obavešten i Interpol...

24sedam/Katarina Mihajlović
Nenad Periš

Mladićev otac Nenad Periš došao je u Beograd, u kojem je ostao sve do sredine marta.

Danima pregledani snimci

Višednevnim pregledom snimaka nadzornih kamera utvrđeno je da je mladić trčao ulicama Beograda samo u majici, da bi nešto kasnije prešao raskrsnicu, pokušao da zaustavi taksi, ali ga vozač nije primio. Na kraju je samostalno ušao u vodu te večeri, nešto posle tri sata ujutru.

Mladića su kamere blizu reke snimile kako je jedno vreme plivao.

Nenad Periš je nekoliko dana po nestanku njegovog sina izjavio da je policija kontaktirala s vozačem taksija s kojim je Matej razgovarao te noći. Taksista je, kako su pisali mediji, obrazložio da je već imao zakazanu vožnju, te da ga zbog toga nije primio u vozilo. Istakao je, međutim, da je mladić delovao dezorijentisano.

- Taksista je rekao da se seća mladića iz Karađorđeve ulice, ali da nije bio u mogućnosti da ga primi jer je već imao zakazanu vožnju na koju je žurio - rekao je otac.

Izjavu je za medije dala je i Matejeva devojka Sanja iz Splita, koja je ispričala da joj je te večeri poslao snimak iz beogradskog restorana, ali da ga je ona videla tek oko ponoći, jer joj se telefon bio ugasio. On joj na njenu poruku nije odgovorio, kao ni na dve poruke koje mu je sutradan poslala.

Dvanaestog dana potrage pojavila se informacija da je signal njegovog mobilnog telefona  poslednji put uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav, i pretpostavljalo se da ga je imao u džepu kada je ušao u ledenu Savu kod Beograda na vodi.

MUP RH
Matej Periš

Mesecima su se u javnosti pojavljivale različite teorije o Matejevom nestanku, kao i prijave građana.

 

 

 

Nakon višemesečne neiscrpne potrage za njim, njegovo telo pronađeno je u Dunavu kod Ada Huje 18. maja prošle godine.

- Informacija o Mateju je došla posle pet meseci, posle 139 dana... Čekali smo radosnu vest, a došla je ona bolna, grozna... Istina se ne može promeniti već prihvatiti - ovako je u svojoj ispovesti govorio Nenad Periš, otac Mateja Periša, po pronalasku tela u Dunavu.

MUP je sutradan saopštio da je DNK analizom tela utvrđeno da je reč o Mateju Perišu, a da su preliminarni rezultati obdukcije pokazali da je smrt nastupila nenasilnim putem. DNK materijal potreban za identifikaciju uzet je odmah po izvlačenju tela mladića i upoređen sa DNK Nenada Periša.

Amfetamin i alkohol

Rezultati toksikoloških analiza objavljeni su krajem juna, a pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takođe, u uzorku kose su identifikovani kokain i benzoilekgonin u tragovima. 

Misa preminulom mladiću održana je u Crkvi Svetog Antuna, na Zvezdari. Među prisutnima je bio i patrijarh Porfirije. On se od Periša oprostio sledećim rečima:

- Jedino što ne možemo planirati je kada ćemo otići sa ovoga sveta. Mladi Matej je otišao prerano, po svakoj logici, ali Bog ima svoju logiku. Ja znam ko voli Mateja i čiji je smisao života ljubav prema Mateju. On je zato blagosloven. Reči Matejevog oca jače su od svake naše. Nije bitno da li je Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac, svi smo se molili za njega i svi smo se stavljali u takvu situaciju - rekao je patrijarh.

Porfirije se potom direktno obratio Nenadu Perišu rečima utehe.

- Siguran sam da se Matej sada raduje, ako je tužan, to je samo zbog tuge koju vi osećate - naveo je patrijarh SPC.

Na kovčeg Mateja Periša je simbolično položeno 27 ruža, budući da je toliko godina imao kada se utopio. Telo je dopremljeno u Split, a sahranjen je na groblju u Lovrincu, u krugu porodice i najbližih prijatelja.

"Skupa smo"

Uoči utakmice između Hrvatske i Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru 13. decembra prošle godine, otac tragično nastradalog Mateja Periša, Nenad Periš, oglasio se na svom Fejsbuk nalogu.

On je objavio fotografiju sa svojim sinom, na kojoj prisustvuju jednoj od utakmica obučeni u dres Hrvatske, ujedno u znak podrške reprezentaciji te države, koja je igrala meč na stadionu u Dohi.

Ispod nje, ostavio je samo dve reči, koje su, po svemu sudeći, dirnule sve njegove pratioce i prijatelje, koji su masovno ostavljali komentare podrške.

Skupa smo - napisao je kratko Periš, i dodao emotikon srca.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike