Misterija sata ukradenog prilikom prve otmice "zemunskog klana": Otac mladića koji se potom ubio tvrdi da je zlatni "roleks" nestao iz suda!

10.12.2022

19:45

0

Zbog ovog razbojništva sudi se policajcima Milanu Radukiću i Saši Đajiću, kao i nekadašnjim pripadnicima "zemunskog klana" Goranu Ristiću i Nikoli Bajiću

Misterija sata ukradenog prilikom prve otmice "zemunskog klana": Otac mladića koji se potom ubio tvrdi da je zlatni "roleks" nestao iz suda!
Novak Stevanić - Copyright Privatna arhiva

Zlatni sat, za koji se sumnja da je ukraden od porodice Stevanić 1997. godine, prilikom prve otmice zemunskog klana, Dejan Milenković Bagzi predao je policiji još pre 15 godina i rekao da mu je ga je dao vođa "zemunaca" Dušan Spasojević. Zaplenjeni "roleks", koji bi trebalo da stoji u sudskom depozitu do kraja krivičnog postupka, nestao je, tvrdi Zoran Stevanić, otac Novaka Stevanića mladića koji se ubio nakon torture zloglasnih kriminalaca iz Šilerove.

Zbog ovog razbojništva sudi se policajcima Milanu Radukiću i Saši Đajiću, kao i nekadašnjim pripadnicima "zemunskog klana" Goranu Ristiću i Nikoli Bajiću. Terete se da su Novaka oteli, maltretirali ga, uzeli ključeve i iz stana odneli oko četiri kilograma zlata i 100.000 maraka. Mladić se posle toga ubio. Otmica je razrešena tek kada je progovorio jedan od saučesnika, Nikola Bajić, koji izdržava višedecenijsku kaznu zatvora zbog drugih dela tog klana.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zoran Stevanić

Na poslednjem ročištu  koje je održano 6. decembra, svedočio je svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi. 

Kazna za istinu

Bagzi je, između ostalog, naveo i da mu je Dušan Spasojević poklonio sat, za koji je rekao da je predao u UBPOK, prilikom davanja izjave 2006. ili 2007. godine. Rekao je i da je Čume dobio tri zlatna lanca. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Zoran Stevanić

Zoran Stevanić je potom optužio da je neko iz Specijalnog suda ukrao ovaj zlatni sat, zbog čega ga je sudija kaznila sa 50.000 dinara.

- Ako budete tako oštri i prema ljudima koji su mi ubili sina sa zadovoljstvom ću da platim kaznu. Gde je Čume? - kazao je Stevanić, a sudija je tada naredila da ga izbace iz sudnice.

Osvrćući se na ovaj događaj, Stevanić za 24sedam kaže da ga je "sudija kaznila za istinu."

- Kako iz Specijalnog suda mogu da nestanu tako dragocene stvari? Tužiteljka koja je vodila slučaj, pre nekoliko godina, valjda kada je dizala optužnicu, tražila je od suda i UBPOK-a, informacije gde su predmeti. Međutim i od jednih i drugih dobila je odgovor da nisu kod njih - kaže Stevanić.

Zoran Stevanić je našem portalu dostavio nekoliko dokumenata koji se tiču zaplene ovih predmeta.

Profimedia
Dejan Milenković Bagzi

- Dejan Milenković zvani Bagzi je izjavio da kod sebe poseduje dva predmeta i to sat marke "Roleks Ženeva" sa izbrisanim serijskim brojem, žute boje, sa žutom narukvicom i jednu video kameru starije proizvodnje, a koje mu je dao pokojni Dušan Spasojević. Dejan Milenković pretpostavlja da su ovo predmeti koji potiču iz krivičnih dela razbojništva ili otmica, a koje je opisao dana 28. 02. 2007. godine, o čemu je sačinjena službena beleška o obaveštenju primljenom od građana - stoji u službenoj belešci SBPOK od 2. marta 2007. godine u koju je 24sedam imao uvid, a u kojoj se dalje navodi da ih je Bagzi u prostorijama SBPOK-a dobrovoljno predao.

U dokumentima se navodi da je policija dala ove predmete Specijalnom tužilaštvu u dalju nadležnost  u avgustu 2009. godine.

Šiptar odneo i minđuše Jovanke Broz

Stevanić kaže da mu je iz kuće ukradeno 4,5 kilograma zlata i dijamanata.

- Tu su bile i minđuše Jovanke Broz sa 17 brilijanata. Nisam imao obično zlato, sve su bili unikatni komadi. Odneli su mi i tri pištolja. Od svega samo su sat i kamera vraćeni, zato je to meni simbolično važno, jer je odatle. Vrednost stvari nije važna, ubili su mi sina - kaže Stevanić i podseća da bi Novak danas imao 46 godina.

- Ja nemam života, ja se 25 godina samo borim. Neću odustati, boriću se do kraja. Od države ću tražiti 50 miliona za sina - kaže Stevanić.

Novak Stevanić, student prava, otet je 22. avgusta 1997. godine. Zoran kaže da je tog dana bio sa ženom u Herceg Novom.

Privatna arhiva
Novak Stevanić

- Otputovali smo u Herceg Novi. Sutradan uveče Novak je krenuo kod drugarice, koja je živela u Sarajevskoj ulici, da joj da ispitna pitanja. Ona je išla na koncert, a on se vratio kući da uči, dobar je dečko bio. Vozio je moj auto, jer je njegov bio na farbanju, Stao je ispred Vrhovnog kasacionog suda, ispred Vlade. Tu su ga sačekali Radukić, Đajić i jos dvojica policajaca. Kola je vozio Ristić, bio je tu Bajić. Izvadili su legitimacije, njemu rekli "policija, izađi iz kola, digni ruke gore". Pretresli su ga, rekli mu da stavi ruke na leđa i stavili mu lisice. Ostavili su otključan auto, ali su uzeli ključeve i od kola, stana. I njega odveli - kaže Stevanić i dodaje da su im se usput pridružili Dušan Spasojević i Milan Luković:

Tukli su ga, iživljavali se

- Otišli su do stana, otključali. Neko ih je zvao na moj fiksni telefon i sve se snimi na sekretarici, što sam kasnije umnožio i predao kasete u UBPOK, DB...Spasojević je Novaka tukao, iživljavao se. Ujutro su ga ostavili kod Toplane, na Savi, preko puta Buvljaka i rekli mu da se ne mrda i ne skida ništa sa lica. On je bio zamotan selotejp trakama, Bajić mu je samo izbušio rupe kod nozdrva da može da diše - dodaje Stevanić.

Dodaje da su Novaka tukli da bi im rekao gde je ključ od sefa.

- Svi pominju sef. On je bio ispod parketa, ali je bio prazan. Međutim oni su mislili da je sve tu, tukli su ga da prizna gde je ključ, a on je rekao "ne znam, kod tate". Onda su uzeli brusilicu i u 1, 2  noću sa njom sekli čelik. I niko od komšija nije prijavio jer , kako su mi kasnije rekli, mislili su da nešto u stanu radimo, a smatrali su me divnim čovekom. Da su pozvali nekoga, mogli su da ih pohvataju - dodaje Stevanić. 

Dodaje da je nakit bio u fiokama i ženinim torbicama.

Novak mu se, nastavlja Zoran, javio tog jutra kad su ga pustili, kada je došao kod sestre.

- Rekao mi je: "Tata, ja nemam ni ključeve od stana, sve su mi uzeli". Došao sam na aerodrom u Tivat, ušao sam u avion bez karte, i seo na jedno mesto. Samo sam govorio da mi je sin kidnapovan i sklanjao ljude. Na aerodromu me čekalo pet automobila sa prijateljima. Došli smo do mog stana, Ušli smo u zgradu, bili su tu inspektori i tehničari koji su radili uviđaj. Tehničari su mi rekli da to nije kriminalna pljačka nego da mi je policija obila sef i stan. Nijedan od njih to nije hteo to na sudu da potvrdi, sada na ročistu koje je bilo pre pola godine - tvrdi Stevanić.

Na poligrafu sam sebe kidnapovao

- U međuvremenu sina dovode iz policije. On je sav kaljav. Novak je dao izjavu u policiji i ta izjava se slaže u reč sa onim što je kasnije rekao Bajić, jedan od četvorice okrivljenih.

Zoran je ispričao da je Novak išao i na poligraf, koji je, kako tvrdi "pokazao da je sam sebe kidnapovao". 

- A onda ga prate "zemunci" po gradu, ne sme da izađe nigde. Rekao je majci: "Ja bih pre da me ubiju, nego da me onako muče" - kaže naš sagovornik i dodaje da je Novaku govorio da ode u neku stranu zemlju, ali da je on to odbio, jer je smatrao da treba da bude tu da mu pomaže oko posla.

- Tu smo pogrešili, trebalo je da ga sklonim. Oni su njega pratili i rekli su da će ubiti i njega i majku i mene i sestru. Ubio se nakon osam meseci, osam meseci su ga maltretirali. On se žrtvovao, da bi spasao nas, jer je računao da ako to uradi da oni neće nas. Ja licno mislim 50 posto da su ga ubili, ali to je nemoguće dokazati. Ili su ga ubili pod pritiskom, ili fizički - kaže Stevanić.

Ponuda za Olivera Stouna

Suđenje četvorici optuženih traje četiri godine.

- Od 17 zakazanih ročišta, održano je četiri, a sa tri je sudija mene izbacila - kaže Stevanić. 

- Želeo bih da se kao svedoci saslušaju bivši direktor policije Milorad Veljović i nekadašnji generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović. Tužilac je dvaput zvao da se saslušaju, ali nisu došli - tvrdi Stevanić.

Stevanić optužuje da je ovaj predmet "držan u fioci deset godina":

- Hoću Oliveru Stounu da ponudim da napravi film, da dobije Oskara - dodaje Stevanić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike