"Upalio sam mu sveću, preterali smo": Šiptareve reči posle prve otmice "zemunskog klana", a optuženi i policajci!

13.01.2022

07:15

2

Nastavak suđenja dvojici policajaca i dvojici pripadnika klana danas u Višem sudu u Beogradu

"Upalio sam mu sveću, preterali smo": Šiptareve reči posle prve otmice "zemunskog klana", a optuženi i policajci!
Copyright Novak Stevanić Privatna arhiva

Suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" koji se terete razbojništvo, počinjeno 1997. godine tokom koga je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se posle toga ubio, trebalo bi da bude nastavljeno danas u Višem sudu u Beogradu. To je bila prva otmica zloglasnog "zemunskog klana".

U ovom slučaju, da podsetimo, učestvovao je i ubijeni vođa klana Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana". Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunaca" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Trojica optuženih, prema navodima optužnice, Stevanića su na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlatnog nakita i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i ubijenog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe ubijeni Zoran Vukojević Vuk. Optuženi Đajić bio je Vukojevićev kum. Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Ubacili su ga potom u automobil "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić. Predali su ga potom i vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

"Moj je 100 posto"

Spasojević je, prema navodima optužnice, zatim došao i nasrtao na Novaka Stevanića sve dok mu nije otkrio da je sef ispod parketa u stanu. Javio je, potom, Miletu Lukoviću Kumu, koji je sa još nekoliko nepoznatih osoba obavljao pretres. Brusilicom je isečen sef i odneto je, prema optužnici, oko 50.000 maraka, 20.000 dinara i oko četiri i po kilograma zlata i nakita.

Čume se ne oseća bezbednim da bi svedočio

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz otmicu studenta Novaka Stevanića, koji se potom ubio.

On je prethodno na suđenju u ovom slučaju, zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže, ostao bez policijskog obezbeđenja.

- Želim da svedočim, ali ne mogu dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost i zbog ovog postupka i zbog svega - rekao je Buha.

On je dodao da o tome "ima i papir", ali da policija ništa ne preduzima. Sudija ga je upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insistira, pa je suđenje bilo prekinuto na 10 minuta.

U nastavku suđenja Buha je ponovio svoju molbu i podsetio da je on zaštićeni svedok u procesu protiv "zemunskog klana", ali da jedini nema obezbeđenje, koje mu je, kako je naveo, dato 2003. godine, a ukinuto kad je otišao u zatvor pre šest-sedam godina.

Drugooptuženi Nikola Bajić tereti se da je sa Ristićem čuvao Stevanića. On se, inače, nalazi na višedecenijskoj robiji, a na jednom od suđenja detaljno je izneo odbranu, govoreći i o odnosu Dušana Spasojevića, poznatog kao Duća i Šiptar i Milana Radukića.

- Spasojević je za njega rekao "Moj je 100 posto". Dušan kad ga pozove, išao je svuda. Zvao ga je "bata Raduka" - ispričao je Bajić.

Zemunski klan Printscreen/Mup
 

Prema njegovim rečima, Spasojević i on su bili dobri drugovi.

- Ja sam upao u to vreme u problem sa jednim kriminalcem iz Zemuna, pa sam se sklonio u stan u Bloku 63. To nam je bila sigurna kuća. Dovodili su tu dilere koji im duguju novac, dolazili su Šijanov kum Saša Džukac, Novak Buha... Tog perioda se dobro sećam, tada je poginula princeza Dajana - nastavio je drugooptuženi Nikola Bajić.

Prema njegovim rečima, Čume i Bagzi znaju sigurno sve o ovome.

- Dušan Spasojević, Mile Luković i Nikola Ristić su bili jedno. Čume je izbegavao ovakve stvari. Ima nešto dobro kod njega - tvrdi Bajić.

Oblepljena cela glava

U jednom trenutku, sporne večeri, Spasojević ga je pozvao da siđe u garažu.

- Pozadi u "golfu" video sam krupnog čoveka. Mislio sam da je neka faca od 30, 40 godina. Seo sam pored momka. Dušan ga je hvatao za vrat, počeo da ga trese i gura. Udario ga je u glavu nekoliko puta. To je bio Novak koji je posle svega toga rekao "Stanite, polako, reći ću vam sve" - otkrio je Bajić, objašnjavajući da je mladiću bila oblepljena cela glava.

Njemu je posle svega Spasojević navodno ispričao da su imali dojavu da je u stanu možda i do milion maraka.

- Rekao mi je "Nismo ništa uzeli. Sve sam dao onim džukcima Raduki i Vuku. Nisam ih prepoznao. Bili su zalizani i imali su nacrtan mladež. Bio je i njihov "indijanac" Đaja"- prepričavao  je Nikola Bajić ono šta mu je navodno rekao Spasojević.

Mile Luković i Dušan Spasojević bili su Čumetovi njaveći neprijatelji Pixabay/Printscrenn/Facebook/Legende90/Mup
 

Nekoliko meseci kasnije, neposredno po njegovom izlasku iz pritvora zbog drugog krivičnog dela, opet su pričali o ovom događaju.

- Spasojević me je pitao da li se sećam onog momka. Rekao mi je "Taj se ubio. Upalio sam mu sveću. Preterali smo...". Objasnio mi je da Novaku niko nije verovao šta se dogodilo, da su ga zvali, tražili još para - ispričao je Bajić, dodajući da je sve to mnogo grizlo Spasojevića, jer je "tada još bio normalan".

O ovom slučaju često je svedočio i otac Novaka Stevanića. Kako je ispričao mladićev otac, Novak je nastavio sa studiranjem i posle otmice, ali su ga neki ljudi više puta presretali na putu do Pravnog fakulteta i tražili mu još novca uz pretnje da će mu ubiti oca, majku i sestru. Na pitanje sudije da li je podneo krivičnu prijavu policiji povodom ovih događaja, Zoran Stevanić je naveo da nije, jer nije imao poverenje u policiju.

Pismo iz zatvora

Ispričao je da mu je u periodu između otmice i samoubistva sin bio depresivan, anksiozan, da je ustajao noću iz kreveta i pušio na terasi. Završilo se tako što se nesrećni mladić Novak ubio.

Analizom tragova papilarnih linija koje su tada pronađene u stanu Stevanića utvrđeno je da deo otisaka pripada jednom od vođa „zemunskog klana” Dušanu Spasojeviću. Da je on zaista učestvovao u tom razbojništvu, potvrdio je i Ljubiša Buha Čume, s kojim su inspektori Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala obavili informativni razgovor. Buha je tada rekao da su mu Spasojević i Luković lično rekli da su „odradili Stevanića”.

Međutim, iako je imala određene dokaze, policija tada nije pokrenula istragu.

Pomak u utvrđivanju činjenica otmice i pljačke porodičnog sefa Stevanića napravljen je tek sredinom 2017. godine kada je član „zemunskog klana” Nikola Bajić, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 35 godina, poslao pismo u kojem je naveo da su u Novakovoj otmici učestvovala trojica tada aktivnih policajaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike