Prva otmica „zemunaca“: Studenta gepekovali i mučili, a on se iz straha ubio!

28.05.2021

18:57 >> 06:18

0

Autor: Lj. Keković

Sa robije progovorio jedan od saučesnika otmice Nikola Bajić i do detalja ispričao kako je sa svojim šefovima uništio jedan mladi život

Prva otmica „zemunaca“: Studenta gepekovali i mučili, a on se iz straha ubio!
Copyright Printscreen/Mup

Bio je 22. avgust 1997. godine kada su Novaka Stevanića (22), studenta treće godine prava, presrela dvojica na ulici, pokazujući mu policijske legitimacije.

Ubacili su ga u automobil i odvezli na nepozantu lokaciju gde je maltretiran i mučen kako bi dao ključeve od stana njegovih roditelja, verujući da Novakov otac, biznismen Zoran Stevanić, u njemu krije milion maraka.

Nesrećni mladić ubio se godinu dana kasnije, a iako se činilo da je tajna njegovog slučaja odneta u grob, iz zatvora u Zabeli sa dugogodišnje robije progovorio je jedan od saučesnika otmice, Nikola Bajić, i do detalja ispričao kako je sa svojim šefovima uništio jedan mladi život.

Novak Stevanić Privatna arhiva

Novaka su oteli kod Sarajevske ulice i uveli su ga u beli „golf 2“. Izvadili su legitimacije i rekli da su policija i da ga vode u MUP zbog prepoznavanja. Stavili su ga u kola, zamotali mu glavu selotejpom, a onda su mu rekli da je reč o kidnapovanju.

– Kada su ga kidnapovali i odveli u garažu, gde su ga mučili celu noć, u njoj ga je čuvao optuženi Nikola Bajić. Pošto je bila velika vrućina te noći, a mom sinu je glava bila oblepljena selotejpom, Bajić je rekao da ga je polivao po glavi nekom prljavom vodom, kojom su prethodno prali auto. Spasojević nije dao da ga puste, ali su ga ipak izbacili kod toplane na Novom Beogradu i naredili mu da se ne pomera. On je taksijem otišao do moje sestre. Kada smo ga sutradan videli, bio je sav zamazan, sa čvorugama po glavi od udarca pištoljem – opisao je Zoran torturu kroz koju je prošao njegov sin.

Dušan Spasojević Printscreen/Mup

Otmičari su iz stana Stevanića uzeli 60.000 maraka, dok su u ormaru, u ženinoj torbi našli 4,5 kg zlatnog nakita i dijamanata.

– Znali su da ispod parketa imamo sef, ali je bio prazan. Ipak, brusilicom su bušili da dođu do njega. U stanu su bili taj koji je sekao sef, Spasojević i Mile Luković Kum.

Nakon ovog događaja, Novak je nastavio da studiranjem ali su ga, kako je naveo njegov otac, neki ljudi više puta presretali na putu do Pravnog fakulteta i tražili mu još novca uz pretnje da će mu ubiti oca, majku i sestru.

Prema navodima roditelja, mladić je posle otmice bio depresivan, anksiozan, ustajao je noću iz kreveta i pušio na terasi…

Posle otmice pratili su ga kriminalci ili policajci, a on je ocu rekao: „Tata, traže mi 300.000 maraka i prete da će opet da me kidnapuju i ubiju mi oca, majku ili sestru”.

Novak se kasnije poverio svojoj baki da bi se radije ubio nego da ga opet kidnapuju.

Stevanići su 13. aprila 1988. godine našli svog sina mrtvog u sobi, u lokvi krvi, na podu. Pucao je sebi u usta. Pored sebe je imao majčin pištolj.

Zoran Vukojević Vuk Printscreen/MUP

Za kidnapovanje pokojnog Novaka Stevanića optuženi su pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici “zemunskog klana” Nikola Bajić i Goran Ristić.

U ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv “zemunskog klana”, Zoran Vukojević Vuk, kasnije nađen zapaljen na auto-putu kod Zmaja.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

pročitajte još:
pročitajte još:

U ovom predmetu očekuje se i svedočenje nekadšanjeg vođe „surčinskog klana,“ a kasnije svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, koji je od sudije tražio da sa saslušanja isključi javnost jer, budući da mu je uknuto policijsko obezbeđnje, strahuje za svoju bezbednost.

Novakov otac Stevan veruje da se tragedia mogla sprečiti da neko na funkciji u policiji, u to vreme, nije štitio kasnijeg vođu zemunskog klana Dušana Spasojevića zvanog Šiptar, koji je nekoliko godina kasnije, zajedno sa Miletom Lukovićem Kumom, likvidiran u Meljaku zbog atentata za premijera Zorana Đinđića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike