"Živa sam, a kao da nisam. Od ćerke ni traga ni glasa sedam godina": Bolna ispovest majke nestale Biljane Đorić

03.12.2022

19:45

2

Tražila sam samo da mi kažu da li jeste ili nije u nekom od manastira, ne moraju ni da mi kažu gde je, samo da znam..

"Živa sam, a kao da nisam. Od ćerke ni traga ni glasa sedam godina": Bolna ispovest majke nestale Biljane Đorić
Biljana Đorić - Copyright Printscreen/Nestali.rs

"Kad mi dođe ovaj drugi, treći u mesecu, strašno...Sedam godina ni traga ni glasa od nje, ništa..."

Ovako za 24sedam započinje svoju ispovest Vesna Đorić, majka Biljane Đorić, koja je nestala 2. decembra 2015. godine u Kraljevu, kada je imala 21 godinu. Tog dana doputovala je iz Kosovske Mitrovice, gde je studirala na Ekonomskom fakultetu, do Kraljeva i na jednom kiosku ostavila svoj pasoš i telefon uz reči: "Doći će neko ovo da uzme". Od tada joj se gubi svaki trag.

Privatna arhiva
Biljana Đorić

Njenoj majci najteže padaju ovi dani u godini.

- Juče sam završila kod lekara, koktel sedativa su mi dali, ni bromazepam ni nije pomogao, ništa - kaže Vesna.

Nikakve nove informacije u proteklom periodu nije dobila. Međutim, našla se "na metI" jednog momka, za kog se, kako kaže, ispostavilo da je prevarat koji je pokušao od nje da iznudi novac. 

- Na početku, dok sam dobijala informacije, bilo mi je lakše. Nadala sam se nečemu, da će se doći do nekog traga...Međutim, ništa - kaže Vesna.

Nema gde nisu tražili svoje dete, kaže. Dodaje da bi joj bilo lakše da je nađe živu ili mrtvu, te ovo što o Biljani ništa ne zna naziva teškom agonijom.

Reka Ibar je pretraživana nekoliko puta.

- Ibar je nizak i telo bi, kažu, isplivalo. Rekli su mi da se posle njenog nestanka desilo da izvuku iz te reke tri-četiri tela i da je nemoguće da je to u pitanju - kaže ona.

Kaže da ima informaciju da je istraga išla i u smeru trgovine ljudima.

Tražili je po manastirima

Dodaje da ju je inspektor još pre šest godina pitao da li joj je palo na pamet da Biljana nije možda u manastiru, nakon čega je sa suprugom bila u Patrijaršiji u Beogradu, ali i obilazila manastire. Međutim, svuda je dobijala iste odgovore.

- Jedino gde smo "udarili glavom u zid" je bila Srpska pravoslavna crkva. Suprug i ja otišli smo u Patrijaršiju ispred koje bih, da nas nisu primili, štrakovala glađu. Uzeli su Biljanine podatke i sekretar je potom otišao da ih proveri, a kada se vratio rekao je da se "želje iskušenica poštuju". Tražila sam samo da mi kažu samo da li jeste ili nije, ne moraju ni da mi kažu gde je, samo da znam. Kada bi mi bar rekli da nije, da ne gubim vreme tu... - kaže Vesna.

Čak je i inspektor SPC-u, dodaje, par puta pisao mejlove, međutim, kako kaže, "ni na jedan se nisu udostojili da odgovore."

- Posle sam našla čoveka koji radi u sinodu, njihovom sudu, i rekla mu šta su mi rekli, na šta mi je odgovorio da "čim su mi tako rekli, znači da je u manastiru" - dodaje Vesna.

Kaže da joj je objašnjeno da, kada neko stupi u manastir, može da kaže koliko dugo ne želi da se javi nikome.

- Da je htela da se javi nekome nakon nedelju dana, a rekla prethodno da ne želi da se nikome javi određeni period koji je duži od toga, igumanija joj to ne bi dozvolila, jer bi na taj način prekršila taj njihov kanon - kaže Vesna.

Tvrdi da je i mišljenje policije da je Biljana u manastiru, te da je "u životu održava to da je tu i da je živa."

- Samo da mi se javi i da mi kaže živa sam...To sam i u Patrijaršiji rekla, ne morate da mi kažete gde je, samo mi kažite ako znate da li je živa - dodaje Biljanina majka.

Nestala nakon ispita

Vesna se prisetila da je tog dana kad je nestala, Biljana imala ispit.

- Čule smo se i rekla je da je super uradila, položila je ispit. Rekla je da će otići u čitaonicu jer je trebalo da ima kolokvijum, pa sam joj rekla da ćemo se čuti kasnije. To je bilo u 14 sati, a ona je u 18.20 sela na voz, došla do Kraljeva i ostavila pasoš i telefon na trafici i od tada više ništa ne znamo - kaže Vesna i dodaje da je Biljana bila skoncentrisana, nije bila sklona suicidu, kao i da se dva-tri dana pre toga videle i da bi primetila da nešto nije bilo u redu sa njom.

Deca je održavaju u životu

- Svakog dana živim i kažem živa sam, ali kao da nisam, živim na lekovima za smirenje zbog druge dece, inače da mi nije njih odavno bih sebi oduzela život - kaže Vesna, ne uspevajući da zadrži suze.

Biljanini roditelji imaju još dve ćerke, studentkinje, od 23 i 19 godina i desetogodišnjeg sina. Ćerke kaže, pate ali neće da pričaju o Biljani zbog nje, ali je sin, koji je imao tri godine kada je ona nestala, svako veče pita za nju i to joj pada najteže.

- Svako veče pita "Kad će da se vrati Bilja?", kažem mu da je na fakultetu, da studira u Mitrovici. Pita me da idemo da je vidimo, a ja mu kažem da ne možemo zbog situacije na Kosovu - kaže Vesna i dodaje da sin, ipak, negde jeste svestan da je Biljana nestala.

"Željno te iščekujemo"

 

 

Vesna je juče, na sedmu godišnjicu Biljaninog nestanka, svojoj ćerki uputila poruku putem Fejsbuka, u kojoj joj poručuje da ima dom u koji može da se vrati.

- Na ovaj dan 02.12.2015. u ovo vreme, sela si u voz i otputovala u tebi poznatom pravcu, a za nas misterioznom već 7 godina. Od tada o tebi ništa ne znamo. Mesto na koje uvek možeš doći zove se DOM. Tu imaš nas koji te volimo, bez obzira na sve, a to je tvoja PORODICA. Željno te iščekujemo - napisala je Vesna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike