Porodica Đorić već šest godina traga za istinom: Njihove Bilje i dalje nema! Majka moli: "Bar da mi se javi, ne moram da znam gde je" (FOTO)

13.02.2022

06:25

0

Za njih, vreme je stalo 2. decembra kada je nestala njihova ćerka i sestra

Porodica Đorić već šest godina traga za istinom: Njihove Bilje i dalje nema! Majka moli: "Bar da mi se javi, ne moram da znam gde je" (FOTO)
Biljana Đorić - Copyright Printscreen/Nestali.rs

Vest da je Aleksa Stanković (21) iz Kruševca pronađen živ i zdrav, obradovala je celu Srbiju, ali bacila i veo misterije na one porodice koje još uvek tragaju za svojim najmilijima. Tako, porodica Đorić iz Kraljeva, već šest i po godina živi u tami, čekajući neko novo, srećnije jutro.

Za oca, majku, bata i dve sestre vreme je stalo tog 2. decembra 2015. godine kada je njihova ćerka i sestra Biljana , nestala bez traga. Svoj mobilni telefon i pasoš ostavila je na trafici u Kraljevu, rekavši prodavačici: "Neko će doći po stvari", i otišla u nepoznatom pravcu.

Njen nestanak i dalje zbunjuje i ostavlja otvoreno pitanje šta joj se desilo.

Sve je bilo u najboljem redu

 

Kako njena mama Vesna priča za 24sedam, sa ćerkom se čula dan ranije i ništa nije ukazivalo na tmuran dan koji će uslediti.

- Tek što je krenula na fakultet, studirala je ekonomiju u Kosovskoj Mitrovici. Imala je ispit, rekla mi je da ga je super uradila i da treba sutradan da ima kolokvijum, pa da će otići u čitaonicu. Nisam htela više da je uznemiravam, pa sam joj rekla da se javi sutra - započinje Vesna priču sa setom u glasu.

Kako nam je rekla, tog dana se još jednom čula sa njom nakratko, a sutradan već nije mogla da je dobije.

- Pokušavala sam da je dobijem ceo dan, međutim, nije se javljala. Poslala sam joj poruku da ću, ako se ne javi za pet minuta, pozvati policiju. Onda nam se javila prodavačica i rekla da je devojka dan ranije ostavila stvari i da je rekla da će neko doći po njih. Samo sam joj odgovorila da ništa ne dira i pozvala policiju - dodaje Vesna.

Tada za porodicu počinje pakao, koji i danas traje.

Napravljeni propusti u slučaju?

Njena majka priča za 24sedam da bi danas ova priča možda imala srećniji kraj, da nije napravljen propust u samom početku.

- Inspektori sa kojim sarađujemo na slučaju su sjajni i zahvalni smo im. Ipak, na samom početku nisu pregledani snimci sa obližnjih kamera koji gledaju na ulicu gde je moja ćerka nestala. Zašto je to tako, ne znam ni dan danas.

- Prvo se posumnjalo da je, ne daj bože, izvršila samoubistvo. Pretražen je Ibar uzvodno i nizvodno više puta. Padale su mi na pamete sekte, belo roblje..., a onda su me inspektori pitali da li možda sumnjam da mi je dete u manastiru - pojašnjava majka.

Dva meseca pre nestanka

Biblija/Profimedia
 

 

Biljana je, kako njena mama objašnjava, bila dobar učenik, želela je da upiše srednju ekonomsku školu, ali joj je falio bod, pa se opredelila za medicinsku školu. Potom je upisala Ekonomski fakultet i volela je ono što uči.

Takođe, objašnjava da je bila tiha i povučena, te da nije želela da se poverava, ali je bila veoma vezana za mlađu sestru i oca.

- Nas dve smo se redovno čule, po nekoliko puta dnevno. Čak mislim da je sa ocem bila još više povezana, bili su pravi prijatelji - dodaje majka.

Psiholozi pregledali snimak

Majka objašnjava da su inspektori pokazali snimak nestanka i psiholozima, koji su ocenili da Bilja nije ličila na osobu koja želi da izvrši samoubistvo.

- Inspektor je odneo snimak u Beograd i pitao psihologe šta bi moglo da bude sa ovom osobom. Svi su ocenili da je bila izuzetno smirena i da je izgledalo kao da je želela jednostavno da se sakrije, ali ne i ubije - priča majka.

Ipak, na pitanje inspektora da li bi mogla da bude u manastiru, javio joj se crv sumnje.

- Dva meseca pre nego što će nestati počela je da čita Bibliju. Spominjala je na slavi da ne valja da gori slavska sveća i da u isto vreme bude uključen televizor, a rekla nam je i da ne treba da pušimo u blizini sveće. Pitali smo je odakle joj to, a ona nam je rekla da je pročitala u Bibliji - objasnila je njena majka i dodala:

- Mesec dana pred nestanak, kada smo otišli u Kosovsku Mitrovicu da joj odnesemo stvari, nismo je zatekli u sobi. Otišla je sa drugaricom u njihov manastir. Pričala mi je kako je mnogo lep, ali to mi nije probudilo nikakvu sumnju.

Videla se sa drugaricama i nestala

Profimedia
 

 

Tog za porodicu kobnog dana, kako kaže majka, umesto da ode u čitaonicu, kako je rekla, uputila se na železničku stanicu. Biljana je iste večeri stigla u Kraljevo, gde je popila kafu sa dve drugarice, a zatim se uputila u nepoznato.

- Trebalo je tek sutradan da dođe kući. Međutim, kasnije smo tokom istrage saznali da je moja ćerka već tog dana došla za rodni grad i popila najnormalnije kafu sa svoje dve drugarice. Kako su one tvrdile kasnije, ništa nije ukazivalo da nešto nije u redu. Rekla im je da će prespavati kod kuma, pa da će ujutru kući. Ipak, otišla je do trafike i ostavila sve svoje stvari. Devojke su prošle poligrafsko testiranje, kao i Biljanin bivši momak - objašnjava Vesna za 24sedam.

Kako se manastir Žiča nalazi u Kraljevu, Vesna je prvo na ta vrata pokucala. Međutim, kako kaže, od trenutka kada je podelila svoje sumnje sa igumanijom, sve se promenilo.

- Često smo pričale ranije, međutim kada sam joj pokazala sliku svoje ćerke i ispričala svoje sumnje, više nije želela da priča sa mnom.

Nema koji manastir ova porodica nije obišla, ali uvek je nailazila na isto - želja iskušenice se poštuje.

- Na svakakve odgovore sam nailazila. U biti, ukoliko se naša Bilja zamonašila i ne želi da se to zna, prema crkvenom kanonu je greh da mi monahinje i monasi potvrdno odgovore. Međutim, dok su mi neki govorili da ne mogu da mi kažu, nailazila sam i na one monahinje koje su mi odgovarale sa "i da oči iskopaš i iščupaš kosu, ja ti ne bih rekla". Moje pitanje njima je, zar nije greh da majka ne zna gde joj je dete - priča utučena žena.

Može da se javi u svakom trenutku

Verski analitičar Draško Đenović za 24sedam kaže da Biljana Đorić, ukoliko je u manastiru, u svakom trenutku može da se javi.

- Ukoliko je devojka tražila da se ne zna da je u manastiru, monahinje ne smeju da prekrše njenu želju. Ipak, devojka uvek može da se javi, kao i da napusti manastir. Ona je punoletna osoba i policija takođe nema pravo da zna ukoliko je u manastiru - objašnjava on.

Pokucala je i na vrata Patrijaršije, međutim dočekao ju je isti odgovor.

Samo da je živa

Profimedia
 

Ipak, ova nesrećna žena, želi samo da zna da li je njena ćerka živa.

- Osećam da jeste, nije mi važno gde je. Ja od crkve samo tražim da mi kažu da li je živa. Ona uvek može da bude premeštena u drugi manastir, pa čak i u inostranstvo - dodaje utučena majka.

Kako objašnjava, godinama njeni članovi porodice žive kao da nisu živi. Nadajući se da će doći trenutak kada će se Bilja vratiti.

- Ćerke su starije pa i razumeju šta se dešava, međutim, najmlađi sin stalno pita gde je Bilja i kada će se da se vrati sa fakulteta - kaže Vesna sa setom u glasu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike