Dramatično: Šest devojaka nestalo, pa pronađeno u proteklih mesec dana! Begom od kuće skreću pažnju i roditeljima bacaju rukavicu u lice

26.10.2022

18:45

0

Autor: M. Brkić

Ekspresno je pronađena i Vanja Mutavčiev (16), tinejdžerka iz Novog Sada

Dramatično: Šest devojaka nestalo, pa pronađeno u proteklih mesec dana! Begom od kuće skreću pažnju i roditeljima bacaju rukavicu u lice
girl-gb5d49849d_1280 - Copyright Pixabay/15290004

Šest devojčica i devojaka vodile su se kao nestale u proteklih mesec dana u Srbiji. Na sreću, one su ubrzo pronađene. Kao nestala vodilai  se Vanja Mutavčiev (16), tinejdžerka iz Novog Sada kojoj se juče izgubio trag kada se zaputila ka Zmaj Jovinoj gimnaziji iz Kisačke ulice, oko dva popodne, ali je i ona ubrzo pronađena.

Psihološkinja Aleksandra Janković kaže za 24sedam da je veoma važno da roditelji preventivno razgovaraju sa svojom decom, kako se ona, svojim akcijama, ne bi našla u situacijama koje bi mogle da im ugroze život.

Psihološkinja kaže da devojčice koje pobegnu od kuće, pokušavaju da skrenu pažnju na sebe.

- Devojčice ovog uzrasta pokušavaju da na neki način skrenu pažnju svoje okoline, kao i da možda među vršnjacima ostvare neku veću važnost kroz ove akcije gde one pobegnu, imaju utisak da će pokazati hrabrost, veću samostalonost, i naravno jedno nesvesno, a možda i svesno očekivanje da će se roditelji, drugari i šira porodica zabrinuti i da će otprilike pokazati koliko njih vole - kaže Aleksandra Janković.

pixabay/harrydona
 

Naša sagovornica ističe da postoji realna opasnost da može doći do kidnapovanja ili akcija koje su nasilne.

- Poigravanje vatrom u ovom smislu je nešto što je jako nezgodno i opasno - dodaje Janković.

Ona dodaje da je ovakvo ponašanje neka vrsta apela gde, kako kaže, te devojke traže nešto od roditelja 

- Bacaju im rukavicu u lice na prilično drastičan način. Ti događaji ne treba da prođu bez komunikacije, bez razgovora o tome zašto, šta je bio razlog, da li mora da se pribegne tako dramatičniom metodama da bi se uverile da ih roditelji i drugi vole, da li se plaše roditeljske reakcije - neodobravanja simpatije ili ljubavne veze, loših ocena, da li se plaše roditeljske kazne razočarenja. To su sve stvari o kojimas treba razgovarati - kaže Janković.

Dodaje da ono što je nezgodno za adolescente, jeste to da neki koji čitaju šta su radili njihovi vršnjaci  imaju potrebu da tako nešto ponove, pa čak da naprave spektakularnije. Stoga dodaje da je razgovor i kao prevencija jako važan, te da on treba da bude otvoren i ne samo na temu školskog uspeha, već i o emotivnoj zrelosti.

-  Na neki način, roditelji su tu da svoje dete emotivno opismene. Mi danas imamo veliki raskorak između fizičkog i intelektualnog razvoja s jedne, i emotivnog razvoja s druge strane. Tako da imate u stvari mlade osobe koje izgledaju kao da imaju 10-15 godina više, često su visoko inteligentne, tehnološki spretne, ali u suštini kao da taj njihov emotivni deo je zakržljao.Tako da osnovne stvari nisu savladali, kao da preskoče neke faze u razvoju, pa recimo jako brzo stupaju u emotivne odnose, a da još ne znaju sta je poljubac - kaže Janković.

Ona dodaje da je razgovor dvosmerna ulica i da roditelji treba da čuju i šta dete ima njima da kaže o njihovom ponašanju i kakav utisak zbog toga ima.

- Uvek će vam govoriti stariji kako su bežali od kuće. Jesu, i uvek je to bilo skretanje pažnje ili izbegavanje kazne. Međutim, vremena u kojima živimo ne dozvoljavaju da budemo ležerni i da se opustimo pred takvom činjenicom, Jer, devojka moze da ode sa dečkom, a da se usput dogodi  još sijaset stvari koje nije ni predvidela ni želela - dodaje ona.

Deca moraju imati svest o posledicama

Aleksandra Janković navodi da uopšte nije neobično da deca tog uzrasta nemaju ideju o posledicama.

- Adolescentni misle da su nedodirljivi, da ništa loše ne može da se dogodi, da su besmrtni. Na sve to su jako impulsivni, gledaju sijaset sadržaja koji im daju ideju sta bi i kako mogli da urade . Međutim, u svemu tome, realnost je prilično surova i u toj realnosti postoje kojekakvi predatori tako da, koliko god da je nešto urađeno banalno, može da se dođe u situaciju koja je veoma opasna, o čemu roditelji treba da razgovaraju sa decom. Ono što je važno, kod njih treba razvijati ne strah ali svest da neke akcije koju sami smisle mogu da ih dovedu u životno  ugrožavajucu poziciju. Deca često jer nisu emotivno zrela ne umeju da referišu šta je razlog, ali kroz komunikaciju i vreme roditelj oseti i može da otkrije o čemu se zapravo radi - kaže Jankovićeva.

Tragalo se za Vanjom

Kako navodi majka Vanje Mutavčiev, Tanja, devojčica je delovala normalno pre polaska u školu, a kao i svakog utorka posle časova trebalo je da ode na privatan engleski. Roditelji su očekivali da se pojavi u stanu oko 10 časova uveče, nažalost, to se nije dogodilo.

 

- Bila je druga smena u školi. Muž mi je rekao da je doručkovala, obukla se i krenula, kao i svaki drugi dan. Kada smo videli da je nema nakon što je engleski završen uspaničili smo se. Zvala sam je nekoliko puta, ali se nije javila. Nakon toga zvala sam njene drugare iz škole i onda mi je rečeno da se ona u gimnaziji nije ni pojavila - navodi uznemirena majka.

Tanja Mutavčiev kaže da se ovo nikada ranije nije desilo i da je Vanja veoma mirno dete. Kako navodi, ne pije, ne puši i nema momka.

- Ovo ne liči na nju. Uvek nam se javi gde god da ode - dodaje majka devojčice pronađene

Nestale, pa ubrzo pronađene

M. S. (19) iz Zrenjanina nestala je juče, a pronađena je danas. Kako je ispričao otac M.S., njemu se javila majka momka kod koga se ona nalazi od petka uveče. U pitanju je momak koji živi u Belegišu, mesto kod Stare Pazove. Otac još nije razgovarao sa njom, ali, kako navodi RTV Santos, navodno je čuo je njen glas u pozadini, kako plače. Milica, dodaje portal, navodno nije mogla da se javi jer se posvađala sa tim momkom i on joj je razbio telefon.

Devojčica J. V. (13) nestala je 4. oktobra u Kragujevcu, a pronađena je u Kraljevu. Devojčici se izgubio trag u Tržnom centru Plaza u Kragujevcu. Ona je sama pozvala roditelje i rekla da je u Kraljevu. Po pronalasku njeni roditelji su rekli da je bila dobro i da nisu znali okolnosti nestanka.

T D. (18) iz Žablja, nestala je 31.9., a pronađena je tri dana kasnije. To je za medije potvrdila njena maćeha Duška Boberić koja je dodala da je tinejdžerka potom bila na lekarskim pregledima. T. D. je nestala u večernjim satima izašla da prošeta i tada joj se izgubio svaki trag. Majka nađene tinejdžerke ranije je napisala da je Tanji bio isključen telefon. 

I. D. (24) nestala je u Priboju 30. 9., a nakon više od 24 sata potrage pronađena je na visu Bić iznad Priboja. Nestanak tinejdžerke policiji je prijavila njena porodica, nakon čega se gotovo ceo grad uključio u potragu. Prema prvim informacijama, devojka je prebačena u pribojsku Bolnicu i nalazila se u lošem stanju, zbog, kako se sumnjalo, trovanja prozrokovanog tabletama. Sutradanje bila u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

Na društvenim mrežama 20. oktobra kružio je apel za pomoć u potrazi za devojčicom M. M. (14) iz Velike Plane koja je nestala, a o svemu je bila obaveštena i policija. Pronađena je istog dana, što je za medije potvrdila njena majka.

Za devojčicom N. S. iz Vranja tragalo se 24. oktobra. Pronađena je istog dana, što su saopštili  nadležni iz ovog grada na jugu Srbije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike