Luka danas stiže u Beograd, ali se neće zadržavati: "Za moju zemlju me više ništa ne vezuje, meni u Srbiji više nema života"!

30.11.2022

07:00

0

"U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu", poručio je ranije Luka iz španskog zatvora

Luka danas stiže u Beograd, ali se neće zadržavati: "Za moju zemlju me više ništa ne vezuje, meni u Srbiji više nema života"!
Luka Bojović odleteo iz Srbije - Copyright Profimedia Pixabay

Luka Bojović danas bi iz Španije trebalo da stigne u Srbiju redovnim letom u pratnji pripadnika MUP Srbije i agenata Interpola. On se, kako 24sedam nezvanično saznaje, neće zadržavati u Beogradu i nastaviće put dalje, a njegova krajnja destinacija drži se u strogoj tajnosti iz bezbednosnih razloga.

O tome da se nikad više neće vraćati u Srbiju, Luka je u telefonskom razgovoru jednom prijatelju, saopštio još pre nekoliko godina iz španskog zatvora kad je u Srbiji bio oslobođen svih optužbi.

- Ne pada mi na pamet da se ikad vratim u Srbiju, iako sam tamo sada slobodan čovek. U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu. Nikad više neću doći u svoju zemlju, mnogo sam razočaran, za Srbiju me ništa više ne vezuje, meni više tamo nema života - poručio je tada Bojović, a preneli mediji.

Tada je rekao i da je srećan što je u Srbiji slobodan čovek, jer je dokazao da nije kriminalac, ali i da mu je porodica u Španiji i da tamo želi da nastavi da živi kad izađe iz zatvora. Kazao je i da se razočarao u neke prijatelje i uopšte u situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Dodao je da je svestan da se ovde ne bi osećao bezbedno ni on ni njegova porodica. U Srbiji je godinama označavan kao vođa "zemunskog klana“, a u Španiji kao vođa Arkanovih "tigrova“.

Smrt svog brata Nikole, koji je izrešetan u aprilu 2013. godine u ulici Carice Milice sa 20-ak hitaca, kako je tada potvrdio, ne može da prežali.

"Taj metak bio je namenjen meni"

- Ubili su mog brata, nevinog čoveka samo da bi meni napakostili. Nikola u životu ni mrava nije zgazio, a eto kako je završio. Taj metak bio je namenjen meni. Mnogo mi nedostaje i ne mirim se sa činjenicom da ga nikad više neću videti. I to je jedan od razloga što ne želim da se vraćam u zemlju - poručioo je tada Luka prijateljima u Beogradu.

Ubistvo snimile kamere Printscreen Youtube Profimedia
Nikola i Luka Bojović

Španske vlasti, da podsetimo, obavestile su državu Srbiju da su se stekli uslovi da Luka Bojović bude izručen našoj zemlji. Bojovića Srbija ne potražuje ni zbog jednog krivičnog dela i on je, što se naše države tiče, slobodan čovek. U Španiji je Luka odslužio više od polovine kazne.

Bojović je 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji i u Španiji je osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog organizovanog kriminala. U decembru 2014. godine osuđen je zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko uruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10 godina robije, pa mu je ukupna kazna 18 godina. U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Mnogi su međutim u strahu od pomisli da je Luka slobodan čovek, jer su mu likvidirani gotovo svi koje je voleo. Plaše se osvete!

Živa su ostala samo dvojica, a i njihovi životi takođe su bili ugroženi. Likvidacije Veljka Banovića Votke i Filipa Koraća, po nalogu "kavačkog klana", planirala je da počini grupa okupljena oko Veljka Belivuka. Poznato je da je Bojović blizak "škaljarskom klanu", koji je u ratu sa "kavčanima".

Oslobođen svih optužbi

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je bilo optužnicu protiv Bojovića 2010. godine u kojoj je navedeno da je on stao na čelo "zemunskog klana“ posle ubistva Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, koji su do tada bili vođe "zemunaca". Prema navodima tužilaštva, svoju moć učvrstio je posle hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Profimedia
Luka Bojović

Teretio se tada i za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su usmrćeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Prema navodima te optužnice, Bojović je njih krivio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. Sa ovim zločinima Luku Bojevića je povezao Sretko Kalinić.

Viši sud u Beogradu, međutim, u avgustu 2016. godine naredio je povlačenje poternice za Bojovićem raspisane 2010. godine, jer je u Specijalnom sudu u Beogradu, oslobođen svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Mnogi u Srbiji i Crnoj Gori drhte na pomisao da bi Luka Bojović mogao da bude na slobodi, jer su mu u krvavim obračunima ubijeni mnogi bliski ljudi. Među njima su i brat Nikola, kum Luka Đurović, prijatelj Dragoslav Miloradović Gale, advokat koji ga je branio Dragoslav Miša Ognjanović, saborac Rade Rakonjac, Siniša Milić Boske, Cvetko Simić, Ilija Novović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike