Luka Bojović stiže u Srbiju, ali sa njim neće doći poznati "zemunac": Zajedno uhapšeni u Španiji, a između njih postoji bitna razlika!

23.11.2022

07:00

0

Vladimir Milisavljević u Španiji izdržava kaznu od 22 godine zatvora, ali posle nje neće biti slobodan kao Luka Bojović

Luka Bojović stiže u Srbiju, ali sa njim neće doći poznati "zemunac": Zajedno uhapšeni u Španiji, a između njih postoji bitna razlika!
Copyright printscreen/MUP/Profimedia

Luka Bojović (49) biće deportovan iz Španije, a u Srbiju bi trebalo da stigne 30. novembra. Poput bombe je u februaru 2012. godine odjeknula vest da su u Valensiji uhapšeni Luka Bojović Pekar, Vladimir Milisavljević (45), zvani Vlada Budala, Siniša Petrić Zenica i Vladimir Mijanović Zuba. Bojović i Milisavljević, koji su se nalazili na vrhu liste srpskih najtraženijih begunaca, otkriveni su posle godinu i po, odnosno devet godina skrivanja.

Bojović je osuđen na 18 godina zatvora zbog posedovanja dugih cevi. Očekivalo se da će na robiji morati da provede dve trećine kazne, dakle 12 godina, međutim, prema španskom zakonodavstvu, strani državljani mogu tražiti uslovni otpust na pola odslužene kazne. Ostatak kazne on će odslužiti na uslovnoj slobodi u Srbiji, što podrazumeva da ne sme da ponovi krivično delo zbog kojeg je osuđen u Španiji.

Guardia Civil
Luka Bojović

Svojevremeno je Luka označen kao novi vođa "zemunskog klana" koji su osnovali Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, ubijeni u Meljaku tokom policijske akcije "Sablja" organizovane posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Član tog starog "zemunskog klana" bio je Vladimir Milisavljević, koji je "pao" zajedno sa Bojovićem. On, međutim, neće biti u avionu kojim će Luka biti vraćen u Srbiju.

Milisavljević se godinama nalazi u najčuvanijem zatvoru Zuera u Saragosi i jedan je od 50 najopasnijih osuđenika koji se nalaze pod strogim merama i konstantnim video nadzorom. To su okoreli kriminalci, među kojima su i teroristi Islamističke države.

Prikrivao Juretovo ubistvo

Vlada Budala je u "španski Alkatraz“ dospeo 2012. godine kada je u Valensiji uhapšen sa Lukom Bojovićem. U novembru 2015. godine, Bojović je osuđen na 18 godina zatvora zbog nezakonitog posedovanja oružja, a Milisavljević na četiri godine više, pošto je, osim za oružje, kažnjen i zbog prikrivanja ubistva Milana Jurišića Jureta.

Za smrt Milana Jurišića Jureta u Španiji se sudilo i Luki Bojoviću, ali je on oslobođen, dok je Vladimir Milisavljević kažnjen sa četiri godine zatvora zbog prikrivanja tog zločina. Jurišić je, kao i Milisavljević, bio pripadnik "zemunskog klana". O njegovoj sudbini ništa se nije znalo sve dok Sretko Kalinić nije otkrio da je Jurišić ubijen 2009. u jednom stanu u Madridu.

printscreen/MUP
"Zemunci" i Vladimir Milisavljević (gore levo)

U vreme kada je uhapšen u Španiji, za Milisavljevićem je bila raspisana poternica jer je u Srbiji osuđen na 35 godina zbog pomaganja u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Kao pripadnik kriminalne grupe Dušana Spasojevića, Milisavljević je osuđen na maksimalnih 40 godina robije, zbog najtežih krivičnih dela. Prema pravosnažnoj presudi, učestvovao je u ubistvima Željka Bodiša, Todora Gardaševića, Srđana Ljujića, Sredoja i Zorana Šljukića, Željka Škrbe, Nenada Batoćanina, Ivice Jovanovića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića, Branislava Lainovića.

Utvrđeno je da je imao svoju ulogu u dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i u otmicama Vuka Bajruševića, Milije Babovića i Suvada Musića.

Izbegao trajekt sa eksplozivom

Kada su svi pripadnici "zemunskog klana“ bili iza rešetaka, postalo je jasno da je Milisavljević bio  sve, samo ne Vlada Budala. Pre hapšenja Sretka Kalinića i Miloša Simovića u Zagrebu 2010. godine, našao se u žiži javnosti u novembru 2006. godine, kada je izbegao likvidaciju u Zagrebu. Tada su u prestonici Hrvatske uhapšeni Nikola Vein i Tibor Fur, koji su mu spremali eksploziv, navodno, za osvetu zbog smrti "surčinca“ Zorana Šijana. Vein je hrvatskoj policiji rekao da mu je eksploziv dostavio izvesni Slobodan Marković iz Srbije.

printscreen/MUP
Vladimir Milisavljević

Hrvatska štampa je još tada naširoko pisala da se Milisavljević krio u Hrvatskoj od osvete "zemunskog klana“, a dvojica uhapšenih ispričala su da su planirala da mu podmetnu eksploziv pod automobil na trajektu za Ankonu. Vlada Budala se, međutim, nije pojavio na trajektu za Italiju, iako ga je policija čekala u zasedi.

Milisavljevića je dodatno teško bilo pratiti sve ove godine, jer nema stalnu partnerku. Mnogim „zemuncima“ policija je ušla u trag upravo prateći kretanje njihovih supruga, kao što je to slučaj sa braćom Simović i svedokom saradnikom Dejanom Milenkovićem Bagzijem. Partnerke je koristio za jednokratnu upotrebu, bez komunikacije i vezivanja, pa se njemu nije moglo dogoditi da napravi dete za vreme boravka na poternici Interpola, kao ni da ga prateći lepu Barbaru uhvate poput Luke Bojovića 2007. Ili da ga zateknu "na gomili" kao Aleksandra Simovića.

Poslednji pripadnici "zemunskog klana" bili su uhapšeni, ili ubijeni, a Vladimir Milisavljević je godinama kasnije bio na slobodi i vešto izmicao svakog potrazi.

Imidž studenta

Milisavljević se, prema spekulacijama, krio u Latinskoj Americi, najverovatnije Argentini. Za sedam godina bekstva „viđan“ je u gotovo svim državama regiona, pa čak i u rodnom gradu. Prema tvrdnjama upućenih, u međuvremenu je postao novi vođa klana i umnogome promenio lični opis. Navodno, nosio je džins, imao bradicu i izgleda kao svaki treći student u Beogradu, govorili su tada operativni podaci,

Vladimir Milisavljević rođen je 1976. godine u Zemunu, gde je i odrastao, zbog čega uz sve svoje nedostatke za mafijaša visokog kalibra nije morao da se dokazuje Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Miletu Lukoviću Kumu. Vlada Budala bio je definitivno drugačiji od svih "zemunaca" jer se kao beskrupolozni ubica i reketaš pokazivao tek kada mu se poveri zadatak. Do tada se ponašao kao budala.

printscreen/MUP
Vladimir Milisavljević

Slična situacija bila je i u odnosu sa Lukom Bojovićem, pred kojim se do trenutka zajedničkog hapšenja ponašao snishodljivo iako uporedna analiza njihovih dosijea kaže da je Vlada Budala, za sada, formalno kriminalac višeg ranga u odnosu na Bojovića. Zanimljivo je da je tokom akcije "Sablja" izmakao poteri.

Kkrio se sam, prvo u regionu, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a zatim je otišao u Južnu Ameriku, gde se povezao sa narko-kartelima. Sa ostalim odbeglim "zemuncima" povezao se tek kada se Luka Bojović postavio kao njihov novi šef i jatak. Interesantno je da srpska policija i službe jedno vreme nisu imale nikakvu informaciju o Vladi Budali, pa čak ni da li je živ.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike