Misterija smrti srpskog emigranta i trećeg teroriste sveta: Lovio Tita, oteo avion i planirao da se obruši na CK, a otrovan u Beogradu!

10.11.2022

10:20

0

Nikola Kavaja preminuo pre 14 godina u svom stanu na Dorćolu pošto mu je pozlilo tokom večere u restoranu

Misterija smrti srpskog emigranta i trećeg teroriste sveta: Lovio Tita, oteo avion i planirao da se obruši na CK, a otrovan u Beogradu!
Nikola Kavaja - Copyright Printscreen Youtube

Najpoznatiji srpski emigrant, čuveni antikomunista koji je četiri puta pokušao da ubije Josipa Broza Tita i jedini srpski komandos koji je prvi oteo putnički avion u Americi Nikola Kavaja preminuo je na današnji dan pre tačno 14 godina u svom stanu na beogradskom Dorćolu. Misterija njegove smrti i danas traje i mnogi su mišljenja da je "srčani udar" zapravo podmuklo političko ubistvo trovanjem.

Tog 10. novembra 2008. godine Nikola je sedeo sa prijateljima na večeri u hotelu "Slavija". Oko 20 časova mu je pozlilo i radnici hotela pozvali su Hitnu pomoć. Lekare koji su pokušali da ga reanimiraju, Kavaja je zamolio da ga hitno odvezu u njegov stan u ulici Cara Dušana, jer želi tamo da ispusti dušu. Umro je u fotelji u svojoj radnoj sobi u 21.30 sati u 76. godini života.

Printscreen Youtube
 

"Mislim da ću umreti. Sanjao sam noćas roditelje. Došao je čas mog poslednjeg putovanja. Odvezite me kući", navodno je rekao prijateljima.

Uprkos tome, mnogi su ubeđeni da je otrovan u restoranu. U poslednje vreme počeo je da pije i svi su znali da on tokom večere popije prilično. Taj put je popio dve-tri čaše i, kako su pričali njegovi prijatelji, odjednom počeo da se žali da mu nije dobro, da mu je muka. Verovali su da je ubijen drogom kojom su u to vreme eliminisani politicki protivnici, a reč je o manjoj dozi kokaina i heroina koja se stavlja u jelo ili piće žrtve.

Na TV kanalu Histori Kavaja je proglašen za trećeg najvećeg teroristu sveta, odmah iza Karlosa i Bin Ladena. 

Jedan čovek cela armija

Dobio je pred smrt ugovor iz Holivuda za snimanje dokumentarnog filma o srpskim komandosima. Verovao je da će u američkom dokumentarnom filmu o emigrantima pokazati svetu da je bio najveći među najvećima. 

- Kakav Karlos?! Najbolji je Nikola Kavaja - govorio je u svom stilu u poslednjem intervjuu Reviji 92. - Karlos je imao milione dolara. Iza Karlosa su stajale milijarde, moćni SSSR, možda i Titova Jugoslavija, ceo Istočni blok. Za ubistvo Tita imao sam budžet od 15.000 dolara. Da sam ja imao milion i jednoga sebi ravnoga, nikada Tito ne bi živu glavu izneo iz Amerike.

Legionar sa Kubancima rušio Kastra

Ima mnogo emigranata koji sumnjaju da je Nikola Kavaja radio za Tita, Udbu i KGB, ali je on priznao da je bio američki čovek:

- Iz Nemačke sam krajem pedesetih prešao u Legiju stranaca i borio se u Africi. Tamo sam upoznao Kubance, pa sam sa njima pokušao da dižem revoluciju u Meksiku. Posle sam u okviru organizacije ”Omega 7” radio za Kubance protiv Kastra i Aljendea. Za Amerikance sam radio od 1957. do 1971. godine pod lažnim imenom Adolf Miler.

Srpska emigracija posle Dragiše Kašikovića imala je samo još jednog istinskog borca protiv komunizma - Nikolu Kavaju. Pred njim je drhtala Jugoslavija. Tito ga je zatvarao, CIA i FBI su za ovog Srbina govorili da je ”jedan čovek cela armija”. 

Iako u 76. godini, Kavaja se poslednjih dana života u Beogradu ponašao kao mladi revolucionar. Nosio je svilene pilotske pantalone i kožnu jaknu, imao kratku oficirsku frizuru i oštar glas komandanta.

- Za njega mir nije postojao, jer je Kavaja još bio u ratu za oslobađanje Srbije od izdajnika, neprijatelja i okupatora. Živeo je sa idejom o slobodnoj zemlji srpskog naroda i tu ideju je prenosio mladim patriotama, sa kojima se susretao i razgovarao širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske - otkrio je svojevremeno njegov trostruki kum Boško Radonjić.

Zakletva na grobu vladike Nikolaja

Pošto nije trpeo komunizam, Kavaja je kao podoficir Jugoslovenske armije pedesetih godina pobegao preko Austrije u Nemačku. Tamo se zaposlio, oženio Marijom Moser i dobio ćerku. 

Kamp za obuku protiv šiptarskih terorista

- U Pivi sam formirao kamp za srpske dobrovoljce i komandose, koje sam obučavao za borbu protiv šiptarskih terorista. Zahvaljujući donacijama dobrih Srba, vrlo brzo sam sakupio sredstva za obuku tridesetak momaka, koje sam lično odabrao među 2.000 kandidata. Posle obuke koja je trajala šest meseci, formirao sam ”Bataljon smrti”, ali nikad nisam dobio dozvolu za njegovo aktivno učešće u bitkama protiv Arnauta. Ja kao sin Kosova ne smem da dozvolim da moja zemlja krvari i da je neprijatelj okupira - pričao je svojevremeno Nikola Kavaja.

Posle ubistva premijera Zorana Đinđića hapšen je i saslušavan, a kada se našao na slobodi nije želeo da tuži državu zbog tog neosnovanog hapšenja, već je tražio način da se opet dokaže kao patriota.

Iz Nemačke je preko Afrike i Južne Amerike 1961. ušao u Njujork i pristupio četničkoj organizaciji Srpski oslobodilački pokret ”Otadžbina”.

"Bila je to jedina organizacija ravnogoraca koja je u Americi izvodila političke i diverzantske akcije protiv komunističke Jugoslavije i Josipa Broza. Bio sam mlad, bez posla i neprestano progonjen od Udbe i FBI. Tito je imao 200 agenata i 10 ubica u Americi. Sa ljudima iz SOPO organizovao sam kamp u Libertvilu, u kome sam vežbao gađanje iz puške. Meta je bila Titova slika. Na grobu vladike Nikolaja Velimirovića, u manastiru Sveti Sava, zakleli smo se da ćemo ubiti Josipa Broza", zapisano u Kavajinim knjigama sećanja ”Sinovi izdane Srbije” i ”Komandos”.

Prva prilika se ukazala u Meksiku 1962, potom u Njujorku 1963. i u Vašingtonu 1964. i 1967. godine, ali su agenti FBI sprečili atentatore. 

Imao je ideju i da se avionom obruši na zgradu CK SKJ na Ušću u Beogradu, ali je umesto toga odlučio da otme američki avion na liniji za Irsku, ne bi li iz zatvora izvukao uhapšene saborce. Zbog ove terorističke akcije, Kavaja je osuđen na 60 godina robije. U američkim zatvorima bio je od 1979. do 1997. godine.

"Lovac na Tita"

Demokratske promene i skidanja vela tajni sa Udbinih arhiva o političkim emigrantima, izbacili su lik Nikole Kavaje kao osvedočenog borca protiv komunističke diktature u prvi plan. Bio je to povod da Kavaja iz zatvora na Floridi promoviše svoju knjigu ”Lovac na Tita” po kojoj je snimljen i film.  Zahvaljujući tom filmu, Nikola je postao heroj nove Srbije i pre nego što je izašao iz zatvora ”Lapok".

Printscreen Youtube
 

Kavajin povratak u otadžbinu nije, međutim, bio lak. Dve godine posle pomilovanja 1995. godine, proveo je u izbegličkom logoru SAD. Amerika ga je deportovala kao opasnog Srbina, ali nijedna zemlja, čak ni Republika Srpska, u koju je želeo da ode, nisu ga ugostile. Samo mu je Srbija otvorila vrata. Doleteo je avionom tajno 7. decembra 1997. godine u pratnji agenata FBI, koji su ga predali inspektorima Državne bezbednosti Srbije. Punih aedam sati su ga ”debeovci” saslušavali na aerodromu u Surčinu. 

- Ispitivali su me ko je ubijao emigrante u Americi, a ja sam odgovarao da su to činili ljudi Udbe. Ljutio sam se na njih što su mi uništili zemlju, jer su u temeljima prve i druge Jugoslavije sahranjene kosti najboljih sinova Srbije. Nisam im dozvoljavao da mi pričaju o Jugoslaviji, jer sam ja priznavao samo Srbiju - kasnije je objašnjavao Kavaja.

I kad se vratio među svoje Srbe, bio je nezadovoljan, jer ih je, kako je pričao, zatekao posvađane i nesrećne. Odmah je osetio da nikome nije potreban. Govorio je: "A da sam mrtav, ušao bih već u legendu i proglasili bi me za sveca".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike